Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Udruga Franak predsjednici: Na dnevni red Vlade stavite i kredite u 'švicarcima'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
26.02.2015.
u 16:23

Čestitali su joj na izbornoj pobjedi te pozvali da se zauzme za interese dužnika s kreditima u švicarskim francima

Udruga Franak uputila je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj su joj čestitali na pobjedi na izborima te pozvali da ispuni svoje predizborno obećanje te se zauzme za interese dužnika s kreditima u švicarskim francima.

Pohvalili su je zbog slanja Ovršnog zakona na ocjenu ustavnosti te pozvali na da na dnevni red tematske sjednice Vlade stavi i "gorući problem oštećenih dužnika u slučaju kredita u švicarskim francima".

Pismo Udruge Franak prenosimo u cijelosti:

"Udruga Franak izražava Vam čestitke na izboru za prvu predsjednicu Republike Hrvatske te Vam želi uspješan mandat. Pozivamo Vas da ispunite svoje predizborno obećanje o konkretnim mjerama i da se javno zauzmete za interese oštećenih dužnika s kreditima u švicarskim francima, sukladno zajedničkom sporazumu od 8. siječnja ove godine, prije drugog kruga predsjedničkih izbora.

Pohvalno je što ste već jedno obećanje iz zajedničkog sporazuma ispunili, a to je ocjena ustavnosti odredbi Ovršnog zakona. Udruga Franak nada se da ćete ispuniti i sve ostala obećanja iz sporazuma: Kontinuirano javno djelovanje predsjednice i zauzimanje za rješenje problema obespravljenih i socijalno ugroženih hrvatskih građana koji su prema pravomoćnoj sudskoj presudi oštećeni zbog nezakonitog ugovaranja kredita. Zalaganje za proglašenje moratorija na ovrhe za stambene i hipotekarne kredite dok se ne riješi pravno pitanje zakonitosti ugovora u pojedinim slučajevima.
Inzistiranje na poštivanju pravomoćne kolektivne presude od svih zainteresiranih strana: izvršne vlasti, HNB-a i banaka. Zahtijevanje povrata preplaćenih sredstava sukladno etičkom kodeksu banaka i njihovoj društvenoj odgovornosti, ne tjerajući građane u duge i iscrpljujuće pojedinačne pravne sporove. Prihvaćanje pokroviteljstava i iniciranje međunarodnih konferencija i stručnih skupova u suradnji s Udrugom Franak i drugim zainteresiranim udrugama (npr. pokroviteljstvo i pomoć u organizaciji konferencije u ožujku 2015. na temu nezakonite ugovorne odredbe o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF).

Na dnevni red Vlade stavite kredite u švicarskim francima

Zalaganje za pojednostavljenje procesa povrata novčanih sredstava ako postoji pozitivna kolektivna pravomoćna presuda koja ide u korist potrošača. Imenovanje više članova udruga (Udruge Franak, Udruga Blokirani, …) koje se u sklopu svojih aktivnosti bave pitanjima socijalno ugroženih i obespravljenih građana u Savjet za gospodarstvo (na volonterskoj osnovi). Javno zauzimanje za izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranja (ZPK) u smislu uvođenja jasne metodologije izračuna kamatne stope za sve kredite, te zauzimanje za ograničenje na visine kamatnih stopa na hipotekarne kredite u švicarskim francima (CHF).

Također Vas molimo za davanje potpore zahtjevima Udruge Franak prema HNB-u, bankama i Vladi. Riječ je o konverziji kredita u švicarskim francima u kune po početnom tečaju i početnoj fiksnoj kamatnoj stopi. Ostali zahtjevi sadržani su u sporazumu.

Ako iskoristite svoje ovlasti o sazivanju izvanredne sjednice Vlade, pozivamo Vas da na dnevni red svakako stavite gorući problem oštećenih dužnika u slučaju kredita u švicarskim francima", stoji u pismu Udruge Franak predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

>>Predsjednica Grabar-Kitarović primila predsjednika Sabora Leku

>>Ured predsjednika: Kolinda Grabar-Kitarović ne može u Visoku

>>Blokirani zbunjeni: Predsjednica uopće nije protiv ovrha!?

Komentara 5

NE
neos
18:05 26.02.2015.

Kako vam se da toliko mrziti i pljuvati po svemu ? Jedini je zaključak da vas netko plaća. Ej pljuvaći hebo vas onaj tko vas plaća ! E a ima i jedna poruka za vas od Đure Glogoskog. Koji Đuroo ? Koji vam ga turo !

FP
Fpetrz
08:15 27.02.2015.

i ojre smanjite

ŠI
šimun
16:31 26.02.2015.

pa nju je na vlast stavio strani američki kapital odnosno banke, pa sad vi iz udruge franak mislite da će ona napravit nešto za vas, da malo morgen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije