Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najavili ustavnu tužbu

Udruga Franak: Iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlasti

Ilija Rkman
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
18.05.2015.
u 13:23

'Udruga Franak nezadovoljna je odlukom Vrhovnog suda te iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlasti

Udruga Franak i savez Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske najavili su da će podnijeti ustavnu tužbu jer nisu zadovoljni presudom Vrhovnog suda po osnovi povrede prava na pravično suđenje. Zakonski rok je 30 dana, a ističe 13. lipnja.

Osim toga, najavili su i podnošenje kaznenih prijava protiv odgovornih osoba u osam tuženih banaka, no nisu specificirali koga će sve te prijave obuhvatiti te dodaju da se popis stalno širi.

I dalje traže smjenu guvernera Vujčića i napominju da su spremni nastaviti pregovore s bankama o konačnom rješenju.

Uputili su svoje članove da se u pojedinačnim građanskim parnicama mogu naplatiti za preplaćene iznose kamata, no s obzirom na neujednačenu praksu hrvatskih sudova, ne mogu im jamčiti ishod.

Problematično je i pitanje otkada teče petogodišnji rok zastare za povrat preplaćenog jer pravno nije definirano produžuje li ga kolektivna tužba.

„Udruga Franak nezadovoljna je odlukom Vrhovnog suda te iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlasti. Za razliku od drugih država koje su imale problem s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, Vrhovni sud je propustio zatražiti mišljenje Europskog suda pravde, što je najbolji dokaz da ta odluka nije rezultat težnje za pravom i pravdom već se radi o zaštiti krupnog kapitala. Potrošači su opet ostali bez ikakve zaštite i prepušteni sami sebi te je sramotno da se banke ponose odlukom Vrhovnog suda da su nezakonito poslovale“, izjavio je Krešimir Bajamić iz Udruge Franak.

Odlukom je potvrđeno kako su banke poslovale nesavjesno jer su ugovorile nezakonite ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi koju su mijenjale jednostrano te da su takve ugovorne odredbe nepoštene i zbog toga ništetne.

„Banke su tako ostvarivale ekstraprofit i protupravno stjecale imovinsku korist zbog čega se treba postaviti i pitanje osobne odgovornosti čelnika u upravi banaka. Udruga Franak podnijet će kaznene prijave protiv odgovornih osoba“, najavljuje Bajamić.

Vrhovni sud prošle je srijede odbacio revizije banaka te Udruge Franak i saveza Potrošača i donio odluku kojom potvrđuje presudu Visokog trgovačkog suda iz 2014. godine o nezakonitim kamatnim stopama, ali da valutna klauzula nije sporna jer smatraju kako je ta ugovorna odredba jasna i razumljiva sama po sebi.

„Sramotno je, iako potrošači nisu dobili sve informacije za dobivanje cjelovite i kvalitetne odluke prije potpisivanja ugovora, da je sud odlučio kako je ta ugovorna odredba lako razumljiva prosječnom potrošaču. Čak im se visoki rizik kredita u švicarskim francima skrivao i trivijalizirao“, smatraju iz Udruge Franak.

Iako su izrazito nezadovoljni, naglašavaju da je ipak ova presuda dokazala da su banke nesavjesno i nepošteno poslovale te da im je to temelj za nastavak borbe za prava građana koji proživljavaju već godinama golemu nepravdu kroz korištenje svih pravnih alata i sredstva koji su im na raspolaganju.

>>Pročitajte cijelu presudu Vrhovnog suda u 'slučaju Franak'

Komentara 22

MA
Mali_Ante
14:11 18.05.2015.

Ajd' vi koji nemate pojma, prestanite s tim, nisam ja htio ništa na brzinu, niti sam bio pohlepan, nego sam došao u banku tražiti kredit za stan, gdje su mi rekli da nisam kreditno sposoban za kredit u €, nego mogu dobiti kredit u CHF. Pa sam još morao dati hipoteku na stan, imati jednog jamca, i policu osiguranja I još su me uvjeravali da je to povoljnije, da nema razloga za brigu, za strah itd. itd. A kad su mi nakon nekoliko godina ponudili konverziju u €, kad sam došao na izračun, ispalo je da bi mi rata bila još veća, nego ovako... Dakle svjesno obmanjivanje s ciljem ostvarivanja ekstraprofita.

HA
habala
14:44 18.05.2015.

Vrlo jednostavno devizna klauzula ne treba biti. Zadnjih 20 godina je dokaz tečaka prema DEM i EUR. I za to je trebao reagirati NBH. Ali teško je državi protiv banaka koje financiraju državu

OB
Objektivno...
14:56 18.05.2015.

Dobro jutro za naslov. Pa sudska vlast se često (čast iznimkama) vrlo rado spregne sa najobičnijim majstorima koji im u kontri odrade neki fuš, a kako se neće spregnuti s bankama. Sumnjate na Vrhovni sud. OK, vaše pravo. Oni tamoo na Ustavnom su puno puno bolji. Pozdrav iz Hlebina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije