Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak:

'Banke treba kazniti zbog teških manipulacija kamatama na bankarskom tržištu'

franak
Foto: Arhivska fotografija
04.09.2015.
u 09:47

Vladine poteze pozdravljaju i kažu kako je vrijeme da netko bankama pokaže da niti jedan ugovor ne može biti iznad Zakona i Ustava Republike Hrvatske

– Banke žele iskoristiti ovu situaciju kako bi uvjerile građane u svoje dobre namjere i brigu za dobrostanje građana. Da su zaista socijalno osjetljive, ne bi se morale tako nazivati u svom priopćenju, već bi to za njih trebalo govoriti njihovo poslovanje. Naši članovi su zgroženi činjenicom da u trenutku kada se ozbiljno radi na rješavanju problema koji je nastao kao rezultat nezakonitog poslovanja banaka, te iste banke govore da suosjećaju s onima na kojima nepravedno zarađuju već godinama – priopćili su iz Udruge Franak.

Govore kako se radi o pokušajima manipulacije i zastrašivanja javnosti.

– Hrvatska udruga banaka izjavila je kako će najavljivano rješenje Vlade ići na teret poreznih obveznika. Hrvatska udruga banaka očito zaboravlja koliko su banke dodatnog profita zarađivale godinama. Radi se o više od tri milijarde kuna po kamati i više od osam milijardi kuna na temelju tečajne razlike u CHF kreditima. Na taj način su u proračun direktno uplatile, na štetu lihvarenih građana, preko dvije milijarde kuna. Nikome nije u interesu da se našteti bilo kojoj pravnoj osobi u Republici Hrvatskoj, ali ako želimo zdravu ekonomiju i gospodarski rast, potrebno je sankcionirati nezakonita poslovanja tih pravnih osoba – kažu.

Udruga Franak upozorava da banke mogu tražiti ocjenu ustavnosti bilo kojeg zakona, ali je nedopustivo prejudicirati odluke Ustavnog suda i na taj način ucjenjivati Vladu Republike Hrvatske te zastrašivati građane i sve porezne obveznike ove države. Iz Udruge zaključuju da su takve najave HUB-a direktan pritisak na Ustavni sud.

Još su jedan od pokušaja manipulacije, smatraju predstavnici Udruge Franak, izjave o kupovini jahti i apartmana kreditima u švicarskim francima. Kažu kako je 98 posto kredita upravo stambenih i to za prvu nekretninu. Zbog nezakonitog poslovanja banaka, mnogi su deložirani iz tih svojih prvih i jedinih nekretnina. U isto vrijeme, podsjeća Udruga Franak, te banke su isplaćivale dodatne bonuse članovima svojih uprava čija privatna imovina uvelike premašuje njihove mogućnosti.

– Bankama zapravo ne treba davati porezne olakšice, već ih treba oštro kazniti zbog teških manipulacija kamatama na bankarskom tržištu, što je svojom odlukom potvrdio i Vrhovni sud Republike Hrvatske. Tražimo da se postavi pitanje kaznene odgovornosti pojedinih članova uprave banaka i odgovornih u Odjelima za upravljanje rizicima zbog lihvarenja građana, nezakonitog poslovanja i jednostranog podizanja kamatnih stopa te plasiranja na tržište izuzetno rizičnih i špekulativnih kredita bez adekvatnih upozorenja – smatraju u Udruzi Franak.

Vladine poteze pozdravljaju i kažu kako je vrijeme da netko bankama pokaže da niti jedan ugovor ne može biti iznad Zakona i Ustava Republike Hrvatske.

>> Lalovac poručuje: Dogodine na red dolazi i euro

Komentara 22

FI
fileck
10:01 04.09.2015.

Bankarska poslovanja ispitati do u tančine i kazniti po istim mjerilima po kojima se kažnjavaju i mali poduzetnici u svojim segmentima poslovanja. Za svaki prekršaj odrapiti kaznu takvu da im se život smuči. Pa onda neka dijele bonuse. Stoka lihvarska. Izj.bali su državu i narod još se bune.

DU
Deleted user
12:08 04.09.2015.

A kako su sanirane banke prije prodaje? Naravno iz proracuna na teret poreznih obveznika! Onda se bankari nisu bunili vec hvatali fotelje i menadzerske ugovore.

JA
Jasamtotalnopoludio
12:14 04.09.2015.

I moram jos reci da su te banke bar malo,malčice zrno bile fer onda bi recimo kada je padala cijena kvadrata; recimo stan od 100m2 došao 200 000€ (i na to si uzo kredit) nakon 2god tržište imalo potres i taj isti stan si mogao kupit za 160 000€ onda je banka trebala to prilagoditi ali ne te banke kada trebaju nečeg se odrec nema šanse a kad trebaju uzet uzimaju duplo!!!! Zašto bankari sami nisu rekli hej ovo ce vas uništiti ovaj Švicarac ajde da nadjemo način da vam rata ostane ista jer znamo da 4000 kn nije isto sto i 6000 kn!!!!! Pa bi onda to bilo ok!! Ovako ih treba kaznit da shvate da oni žive i postoje isključivo od nas o našeg teškog rada!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije