Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednja Aladrovićeva odluka

Udomiteljima 400 kuna za plaćanje energenata

Zagreb: Sabor 11. sjednicu počeo aktualnim prijepodnevom
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
29.04.2022.
u 16:20

Zavod za socijalni rad dostavljat će Fini svakog prvog u mjesecu popis korisnika koji imaju pravo na ovu naknadu

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović donio je Odluku o kriterijima i visini naknade za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na udomitelje.

U odluci se navodi da pravo na tu naknadu ostvaruje udomitelj koji je upisan u registar udomitelja i koji pruža socijalnu uslugu smještaja u mjesecu koji prethodi mjesecu u kojem se pravo koristi. Radi se o 2570 udomiteljskih obitelji sa 6000 korisnika.

Naknada za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na udomitelje iznosi do 400 kuna mjesečno. Korisniku prema tome pripada pravo na sufinanciranje troškova električne energije, toplinske energije i plina.

Vrijedit će od svibnja

Ako su troškovi energenata niži od 400 kuna, sufinanciranje troškova smanjuje se na stvarni iznos troškova energenata. Ako troškovi energenata prelaze taj iznos, korisnik o svom trošku podmiruje razliku do punog iznosa troškova energenata. Prema odluci udomitelji ovo pravo ostvaruju od svibnja ove godine te svaki sljedeći mjesec, sve dok ispunjava uvjete za ostvarivanje tog prava, a najkasnije do kraja travnja 2023.

Pravo na sufinanciranje troškova energenata može se iskoristiti prilikom plaćanja računa za troškove energenata u poslovnicama Financijske agencije za svaki pojedini mjesec u roku od šest mjeseci od isteka mjeseca na koji se pravo na sufinanciranje troškova energenata odnosi.

Pravo se koristi u Fini

Hrvatski zavod za socijalni rad će, putem ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi, dostavljati Financijskoj agenciji svakog prvog dana u mjesecu popis korisnika koji imaju pravo na ovu naknadu. Kako se pojašnjava u odluci, pravo na sufinanciranje troškova energenata udomitelj može iskoristiti u poslovnici Financijske agencije prilikom plaćanja računa za troškove energenata uz predočenje svoje osobne identifikacijske isprave te uz predaju izvornog naloga za uplatu troškova energenata.

Isto tako pravo na sufinanciranje troškova energenata u poslovnici Financijske agencije umjesto korisnika može realizirati i druga osoba, uz predočenje svoje osobne identifikacijske isprave i osobne identifikacijske isprave korisnika te uz predaju izvornog naloga za uplatu troškova energenata.

Ova odluka jedna je od zadnjih, ako ne i zadnja koju je Aladrović donio kao ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Naime, on odlazi iz Vlade, već je nađen njegov nasljednik, i to zbog istrage DORH-a koji ga sumnjiči za pogodovanje pri zapošljavanju dviju osoba u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje 2018. i 2019., dok je on bio ravnatelj tog zavoda.

Navodno je Aladrović to učinio na poticaj bivšeg ministra Darka Horvata i tadašnje njegove pomoćnice iz Ministarstva gospodarstva Ane Mandac te gradonačelnika Županje Damira Juzbašića. 

>> VIDEO Gazprom ispunio prijetnju: Prekinuli smo isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije