Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proživio pakao

Udba me progonila, a susjedi su mi htjeli oduzeti kuću

Ivan Jagnjić (1)
Foto: Vedran Balen/VLM
1/3
11.10.2012.
u 19:50

Njegova obiteljska kuća u Trnjanima nakon više od 20 godina borbe po sudovima uknjižena je u njegovo vlasništvo i više se ne mora bojati da će ga iz nje netko izbaciti

Ivan Jagnjić napokon može odahnuti – njegova obiteljska kuća u Trnjanima nakon više od 20 godina borbe po sudovima uknjižena je u njegovo vlasništvo i više se ne mora bojati da će ga iz nje netko izbaciti.

Brođanin poznat po tome što je šest godina robijao u zloglasnom američkom zatvoru Sing Singu pakao je proživljavao i nakon povratka u Hrvatsku, jer su mu neki mještani željeli oduzeti roditeljsku kuću, a na ruku im je išla i njegova reputacija opasnog emigranta. - Moj povratak u Hrvatsku, kojemu sam se toliko veselio, protekao je sve samo ne idilično. Nevolje su počele već na zagrebačkom aerodromu, na koji sam sletio 10. prosinca 1985. Ondje me trebao dočekati rođak s dokumentima, ali nije ga bilo, pa me je jugoslavenska policija odmah prepratila u zatvor. Počelo je loše, iz zatvora u zatvor – priča Jagnjić. Kasnije ga je rođak ipak pronašao u zatvoru, pa je pušten.

Čim je došao k majci u Trnjane, dočekalo ga je novo neugodno iznenađenje. Njihovu sto godina staru kuću, u kojoj Jagnjić i danas živi, htjeli su oteti susjedi. Nekadašnji školski prijatelji zaobilazili su ga u širokom luku. Govorili su kako je to "švapska" kuća, jer je tetak njegova očuha koji je u njoj živio do rata bio Nijemac, te da kao takva treba biti nacionalizirana. Sud je odbio prepisati posjed na Jagnjićevu majku i očuhovu sestru, pa je napravio žalbu i uzeo drugog odvjetnika, tako da je 1989. godine sud ipak presudio u njihovu korist.

Međutim, u neovisnoj Hrvatskoj stiže obavijest kako jugoslavenski sud nije dobro napravio posao i kako im posjed ipak ne pripada. - Bio je to grozan osjećaj, preživljavao sam pravu agoniju. Ti ljudi dolazili su nam u dvorište i ponašali se kao da je posjed već u njihovim rukama. Otvoreno su nam govorili da mi tu ne pripadamo. U zatvoru me je držalo to što sam znao da ću jednoga dana ipak izaći. Međutim ovdje mi je nad glavom stalno visilo izbacivanje na ulicu. Što onda? - nastavlja 74-godišnji Brođanin. Gramzivi susjedi nisu bili jedini Jagnjićev problem, kao američki državljanin i povratnik smatran je opasnim čovjekom. Iako nije bio član nijedne organizacije, Jagnjić se u Americi družio s hrvatskim dijasporom, a Udba je, kaže, posvuda imala svoje agente koji su ga uvijek mogli ocrniti. - Ja sam u Ameriku pobjegao prije služenja vojnog roka, što je u ono vrijeme bio opasan prekršaj zbog kojega ste mogli završiti na vojnom sudu – dodaje.

Nemajući kud, Jagnjić je angažirao i trećeg odvjetnika i opet otišao na sud. Presuda je opet bila u njegovu korist, ali nedavno je opet dobio poziv Suda sa zahtjevom da pronađe tri osobe koje će posvjedočiti da su njegova majka i tetka 50 godina živjele u toj kući. Uspio je i u tome i posjed je sada napokon sudski i gruntovno prepisan na njegovu obitelj. Sve što mu se dogodilo po povratku u Hrvatsku Jagnjić će potanko opisati u svojoj drugoj knjizi "Povratak u stari kraj", nastalu na dnevniku kojeg je zbog straha od Udba i njezinih doušnika pisao na engleskom jeziku.

Ključne riječi

Komentara 5

SE
sestrićna
20:33 11.10.2012.

udba je i sad na vlasti...

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
20:39 11.10.2012.

jarane udbasi ti -sude idanas,ahhaahahahahahah

AA
aabbcc
12:57 12.10.2012.

...više od 20 godina borbe __________________ ______pa nije se ovaj borio 20 god. sa "Udbom", vec sa Hdz-"Sudbom".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije