Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka Jovanoviću

Ogorčeni učitelji: Zar vi mislite da smo nepismeni?!

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
05.03.2014.
u 15:02

Jovanović tvrdi da su učitelji jedini kojima se od 1. travnja plaća neće smanjivati, a nekima će i porasti

– Javi se, javi se, uzvikivalo je stotinjak učitelja, uglavnom sindikalnih povjerenika koji su danas prosvjedovali pred Ministarstvom obrazovanja vezano za Pravilnik o normi zbog kojeg će, upozoravaju, nakon 1. rujna dio učitelja ostati bez posla, a dijelu će biti smanjena plaća.

– Ministre, još pet minuta prosvjedujemo, niste se pojavili, ali mi smo i sutra tu, i preksutra, i sljedeći tjedan ako treba. Mi vas čekamo! Mi smo vaši učitelji, koga vi predstavljate? – govorila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, koji je prosvjed organizirao. U tom trenutku među prosvjednicima se pojavio i pozivani ministar obrazovanja Željko Jovanović dijeleći obrazac na kojem učitelji do petka mogu napisati svoje primjedbe na sporni Pravilnik.

– Napišite tu svoje primjedbe i pošaljite nam – govorio je ministar prosvjednicima. Ljutita predsjednica Sanja Šprem zaskočila ga je gurajući mu u ruke obrasce.

Sram vas bilo

– Sram vas bilo, evo vama vaši papiri... Nama ovo ne treba, vi nas podcjenjujete, nismo mi nepismeni, i sami znamo isprintati ove obrasce – vikala je. Dok se ministar sa suradnicima vraćao u zgradu, potrgala je nekoliko obrazaca.

– Ovo je naš odgovor. Mi smo svoje obrasce ispunili i zagušili ministarstvo primjedbama, ministar nam ne treba dijeliti obrasce, ovo je zaista sramota – kazala je Sanja Šprem uz glasnu podršku kolega koji su Jovanoviću, u trenutku kad je unutar zgrade ministarstva počeo davati izjavu za medije, skandirali: "Ostavka, ostavka!"

– Prosvjed je nepotreban jer o pravilniku još traje javna rasprava. Želim naglasiti da prava učenika neće biti ugrožena, da će imati izvannastavne aktivnosti koje će biti uključene u plaće učitelja. Želimo uvesti red u sustav i za to dobivamo podršku učitelja s terena – kazao je Jovanović i dodao da su učitelji jedini kojima neće biti srezane plaće.

– Plaće će se rezati svima osim učiteljima. Vlada će donijeti uredbu kojom će oni biti izuzeti iz smanjivanja plaća državnim službenicima i zaposlenima u javnim poduzećima. Dodatak 4, 8 i 10 posto ostaje i pravednije će se raspodijeliti i na učitelje sa 20 godina staža koji sada nemaju dodatak. Povećat će se plaće mentorima i savjetnicima. Od 1. 4. jedini koji će biti pošteđeni smanjenja plaća su učitelji, a većina će plaća porasti za stotinjak kuna – kazao je ministar Jovanović.

Ne vjeruju ministru

No, Sanja Šprem još je jednom poručila da mu ne vjeruju.

– Ovo mi je prva informacija da će učiteljima plaće ostati netaknute. Nadamo se da će tako i biti, ali su nas previše lagali da bismo im vjerovali na riječ. Vjerovat ćemo tek kad vidimo crno na bijelo. I što znači stotinjak kuna u današnje vrijeme? I zašto nije odgovorio koliko će učitelja ostati bez posla i koliko će tu uštedjeti? Zašto to nije kazao, ako zna – pitala se Šprem komentirajući ministrovo izbjegavanje odgovora na novinarsko pitanje kolike će uštede donijeti primjena novog Pravilnika o normi.

Da nisu nezadovoljni samo nastavnici u osnovnim školama, potvrdio je i predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec koji je s najbližim suradnicima sudjelovao u prosvjedu. – I u srednjim školama imat ćemo isti problem, htjet će nam skinuti naša prava... Ova je vlada našla rješenje učiteljskog pitanja – dio će otpustiti, dio će raditi s nepunom normom, a onima koji ostanu srezat će plaće i oduzeti sva prava. Tako će graditi budućnost ove zemlje. Moramo napraviti sve da ova štetna vlast ode s vlasti, inače će uništiti ovu zemlju. A mi im to nećemo dopustiti – zagrmio je Mihalinec.

U izjavama za medije ministar Jovanović naglasio je da je u nekim školama norma služila za zbrinjavanje tehnološkog viška jer broj učenika godinama pada, a broj nastavnika je rastao. – Da nisu opljačkali Hrvatsku, imali bi više novca za obrazovanje – zaključio je.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

>> Učitelji: Evo za što nas je zakinulo Ministarstvo

Komentara 71

DU
Deleted user
14:55 05.03.2014.

Ministar Jovanović je najveća uvreda za Hrvatsku i Hrvate, kratko i jasno!

LU
ludvig989
14:47 05.03.2014.

Najgori ministar u povijesti Hrvatske, definitivno. Izdao je hrvatske učitelje i profesore, uništava sveučilište, uvodi hrvatskoj djeci predmet iz sodome i gomore, šalje hrvatske udžbenike u Beograd na kontrolu. Te je izdao hrvatskog nogometaša Šimunića FARE-u i Fifi, ali zato nije napustio vip ložu iz protesta u Beogradu kada je paljena Hrvatska državna zastava. U tome je uživao.

ŠI
šimuka
15:07 05.03.2014.

Šta reći o ministru koji do podne mrzi samog sebe ,a popodne sve oko sebe.Sam po sebi i nije tragedija,tragedija jest da takvovi tipovi mogu biti ministri .Vjerojatno samo u Hrvatskoj .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije