Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski učitelji:

Orbane, stvaraš glupane da možeš varati

Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
05.02.2016.
u 10:00

S učiteljima su prosvjedovali i učenici i roditelji te civilne udruge, u Miškolcu ih se okupilo u srijedu poslijepodne nekoliko tisuća, a novi prosvjed zakazan je za 13. veljače u Budimpešti.

– Vlada ne želi obrazovane, kreativne ljude, nego glupe automate koje lako može kontrolirati – kaže umirovljena učiteljica Marta Baliko u mađarskom gradu Miškolcu.

Epicentar u Miškolcu

Tu je epicentar pobune učitelja protiv obrazovne centralizacije u kojoj je školstvo pod punom kontrolom vlade Viktora Orbana. Tisuće učitelja izašle su na ulice u desecima mađarskih gradova i u Budimpešti zbog radikalne centralizacije obrazovanja, koju je Orban proveo prije tri godine uzevši obrazovanje iz ruku lokalnih vlasti. Takvu centralizaciju do sada nije provela nijedna zemlja Europske unije.

Prosvjednici se bune zbog izravne državne kontrole nad brojnim aspektima života Mađara, a u školama se promoviraju jako konzervativna stajališta.
– Učitelji su izgubili strpljenje pa se žale i iznose svoje zahtjeve, zapravo sve u korist djece. Vlada ne razumije probleme koje učitelji imaju, jer to i ne želi – kaže Piroska Gallo, šefica učiteljskog sindikata PSZ.

S učiteljima su prosvjedovali i učenici i roditelji te civilne udruge, u Miškolcu ih se okupilo u srijedu poslijepodne nekoliko tisuća, a novi prosvjed zakazan je za 13. veljače u Budimpešti. Vlada odgovara kako centralizirano obrazovanje ima svojih prednosti i donosi uštede te najavljuje okrugli stol o obrazovanju 9. veljače, na bi se okupili predstavnici vlade, profesionalnih organizacija, učitelja, roditelja i učenika. – Takav skup s toliko puno strana nikad nije održan u Mađarskoj – kaže državni tajnik u ministarstvu ljudskih resursa Bence Retvari. Zanimljivo je da se i ultranacionalistički Jobbik zabrinuo zbog jednostranačke kontrole u državi.

– Stranka potpuno odbacuje jednopartijske državne metode u kojima učitelji mogu izgubiti posao ako iskažu svoje mišljenje – rekla je Dora Duro iz Jobbika. Drugi opozicijski čelnici također podržavaju učiteljske prosvjede pa socijalist Istvan Hiller, koji je bio ministar obrazovanja od 2006. do 2010. godine, kaže kako učenici ni nisu u središtu pažnje vladine politike, nego samo centralno vladino tijelo koje upravlja školstvom, Klik.

Boje se širenja prosvjeda

– Obrazovanje ne smije biti predmet stranačke politike, nego suradnje između vlade, učitelja, sindikata i učenika – kaže Istvan Ikotity, zastupnik zelene stranke LMP. Problem su i niske plaće učitelja koji vrijeme provode pišući izvještaje i popunjavajući obrasce jer je birokratizacija uhvatila maha. Traži se i da plaća ponovo bude vezana za radno iskustvo te da se obustave mjere kojima su se troškovi u obrazovanju radikalno rezali. Vlada ipak najavljuje da će učitelje rasteretiti administrativnih poslova. Tumači se da postoji strah da bi učiteljska pobuna mogla dovesti do većih prosvjeda. – Postoji mogućnost da ovaj prosvjed postane početak više prosvjeda. To ovisi o onome što će se dogoditi na idućim prosvjedima– rekao je Associated Press Csaba Toth, analitičar iz Budimpešte. Je li Mađarima zaista dosta jednopartijskog režima previše nalik onome u realnom socijalizmu, vidjet će se uskoro.

>> Kovač o uvjetima za Nikolića: Mislim da su te vijesti proizvedene od kolega u javnom prostoru

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar superhik74
superhik74
14:42 05.02.2016.

Ha, ha, ha...Soros I ekipa su u panici, sve veci I veci broj drzavnika I gradjana odbija biti poslusnik neoliberalnog fasizma zato I udaraju na "neposlusne" odnosno one koji koriste vlastiti mozak kao sto je Orban u Madjarskoj. Soros I ekipa su u nevidjenoj propagandnoj ofanzivi ali sto jace peru mozak otpor je sve veci I veci tako da postizu suprotni ucinak.

AR
arwin
16:00 05.02.2016.

Nadam se da će se i u RH napokon pojaviti državnik nalik na Orbana a ne ove nakarade i marionete koje se izmjenjuju na vlasti već 20 godina i narodu piju krv a služe stranim gospodarima.

Avatar Abcd....
Abcd....
10:53 05.02.2016.

Stao sam citati kada sam procitao "civilne udruge". Nadam se da ce to car Orban u korijenu sasjeci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije