Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOLUCIJA ZEMLJA

Učenici osmislili superheroje, zelene oaze i gradove: Poznati pobjednički razredi projekta 'Mali zeleni'!

Foto: Rezolucija Zemlja
1/6
17.01.2024.
u 16:46

Više od 250 škola dosad sudjelovalo je u osmišljavanju likova i fabule za videouratke dužine do dvije minute, a ove godine najbolji u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole bio je 2.b OŠ Petra Preradovića iz Zagreba

Prošlog su puta oduševili, a ništa manje kreativni nisu bili školarci ni s prijavama na drugi naš natječaj "Mali zeleni", koji je dio Večernjakova projekta Rezolucija Zemlja; najvećeg ekološkog projekta u Hrvatskoj kojem je jedan od ciljeva raditi na edukaciji o ekologiji, održivom životu i održivom razvoju. Više od 250 škola dosad sudjelovalo je u osmišljavanju likova i fabule za videouratke dužine do dvije minute, a ove godine najbolji u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole bio je 2.b OŠ Petra Preradovića iz Zagreba.

Kako jedna plava kanta za papir može "oživjeti" i sama pokupiti otpad koji se gomila na zelenoj površini oko nje pokazali su najmlađi učenici, kojima je zadatak bio osmisliti superheroja koji će spasiti naš planet od klimatskih promjena. "Liga zelenih superjunaka" bila je tema ove kategorije, a 2.b iz Petra Preradovića veseliti se može osvojenom izletu u Nacionalni park Krka, kao i ekskluzivnim fotografijama prirode profesionalaca iz agencije Pixsell, a nagrađeni će biti i sadnicama stabala za dvorište škole te e-pretplatom na Večernji list, kao i onom na Večernji list Premium.

VIDEO Kanta - Jasmina Murtezanović

 

Ista nagrada stiže i u 8.c OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine jer upravo oni pobjednici su kategorije "Moja zelena škola", u kojoj su se natjecali učenici od petog do osmog razreda. Njihov je zadatak bio zamisliti kako bi izgledala zelena oaza koja koristi obnovljive izvore energije, a i kako bi njihova škola mogla postati "najzelenijom" u zemlji. Nisu ovi školarci puno morali maštati jer oni u dvorištu svoje škole već sade drveće, s nastavnicima uzgajaju ljekovito bilje od kojeg prave kreme i tonike, a napravili su i maketu Kutine na kojoj ju zamišljaju kao grad sa samodostatnim zgradama na čijim se krovovima nalaze vrtovi, a cijela je njihova zajednica samoodrživa.

VIDEO Moja zelena škola, OŠ Stjepana Kefelje Kutina, 8.c

POVEZANI ČLANCI:

Žele to za svoje Vinkovce i učenici 3.f Ekonomske i trgovačke škole. Najbolji su oni u kategoriji srednjoškolaca kojima su tema bili "Zeleni gradovi". Osmisliti su morali rješenja kojima bi doprinijeli zelenijem životu, a osim što su pokazali kako bi Vinkovčani trebali razvrstavati otpad te više se voziti javnim prijevozom, posjetili su i Agenciju za razvoj i investicije grada Vinkovaca da ispitaju što se, konkretno, radi da njihov grad bude ekološki osvješteniji. 

VIDEO Zeleni grad Vinkovci, Ekonomska i trgovačka škola Vinkovci, 3f

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije