Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Učenici najviše vjeruju roditeljima, najmanje prijateljima iz razreda

Zagreb: Učenici Humanističke gimnazije
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/3
15.05.2023.
u 14:06

U samom istraživanju sudjelovalo je 12 744 mladih od kojih je 3899 učenika 7. razreda osnovnih škola i 8845 učenika trećih razreda srednjih škola. Provedeno istraživanje tako je ukazalo da su mladi u Hrvatskoj vrlo zadovoljni odnosima s roditeljima, te da pandemija COVID-19 nije imala značajan negativan utjecaj na odnose s članovima obitelji.

Učenici 7. razreda osnovnih škola izrazito vjeruju roditeljima - naime čak 72,8 posto njih smatra da se roditeljima u potpunosti može vjerovati,  19,3 posto učenika odabire odgovor "u većoj mjeri se može vjerovati” a tek 2,7 posto sedmaša smatra da roditeljima uopće ne može vjerovati. Rezultati su to istraživanja pod nazivom "Obiteljski odnosi u Republici Hrvatskoj iz perspektive mladih“ koje je proveo Institut za društvena istraživanja povodom Međunarodnog dana obitelji.

U samom istraživanju sudjelovalo je 12 744 mladih od kojih je 3899 učenika 7. razreda osnovnih škola i 8845 učenika trećih razreda srednjih škola. Provedeno istraživanje tako je ukazalo da su mladi u Hrvatskoj vrlo zadovoljni odnosima s roditeljima, te da pandemija COVID-19 nije imala značajan negativan utjecaj na odnose s članovima obitelji.S druge strane mladi iako vjeruju svojoj obitelji, manje vjeruju svojim kolegama, prijateljima iz razreda i susjedima. -Premda je povjerenje u roditelje na visokoj razini, odgovori mladih u vezi povjerenja u prijatelje, kolege iz razreda i susjede zahtijevaju širu društvenu raspravu. Razina nepovjerenja u ove skupine, a posebice u učenike iz razreda i susjede, ukazuje na potrebu sustavnog djelovanja na izgradnji povjerenja u zajednici. Navedeno se posebice odnosi na odgojno-obrazovni sustav u kojem bi veći naglasak trebao biti na promicanju osobnog i socijalnog razvoja pojedinca te izgradnju pozitivnih vrijednosti u kolektivu. - poručuju Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić u svome istraživanju.

Naime 17,9 posto učenika 7. razreda osnovnih škola smatra da se kolegicama i kolegama iz razreda uopće ne može vjerovati. Isti odgovor u vezi susjeda daje čak 20,9 posto mladih dobi od 13 godina. Tek 5,5 posto ispitanih navodi da se učenicima iz razreda u potpunosti može vjerovati. Prevladavajuća perspektiva mladih koji su sudjelovali u istraživanju u obje generacije - dakle i učenici osnovnih i srednjih škola je da njihovo osobno korištenje digitalnih tehnologija nema utjecaj na kvalitetu odnosa s članovima obitelji. Naime više od trećine mladih od 13 godina smatra taj utjecaj pozitivnim. U generaciji mladih od 17 godina podjednak je broj onih, točno petina, koji smatraju taj utjecaj pozitivnim i negativnim.

-Postoje jasne rodne razlike u procjeni utjecaja osobnog korištenja digitalnih tehnologija na kvalitetu odnosa s članovima obitelji pri čemu djevojke daju manje pozitivne odgovore od mladića. Tako više od četvrtine sedamnaestogodišnjakinja negativnim procjenjuje utjecaj vlastitog korištenja digitalnih tehnologija na kvalitetu odnosa s članovima obitelji. Ovi podaci su u skladu s onima koji ukazuju da djevojke kritičnijim procjenjuju korištenje digitalnih tehnologija tijekom i nakon pandemije. - istaknuto je u provedenom istraživanju.

VIDEO: Kostanjevec Riječki zavijen u crno, preminuo 16-godišnjak nakon naguravanja s prijateljem

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije