Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA ZA ISTRAŽITELJE Prvi hrvatski rječnik profesora Duška Modlyeja

Ubojice i pedofili u rječniku kriminalista

Rječnik koji više nalikuje enciklopediji sadrži 8500 pojmova
Foto: Boris Ščitar
14.06.2008.
u 20:01

Bard kriminalistike ovog dijela Europe prof. dr. sc. Duško Modly dovršio je prvi hrvatski Rječnik kriminalistike, na kojem je radio četiri godine. Koautori su mu Marijan Šuperina i Nedžad Korajlić. Rječnik, koji više nalikuje enciklopediji, sadrži 8500 opširno i detaljno objašnjenih pojmova i termina na 1100 stranica. Izdala ga je Strukovna udruga kriminalista, a cijena mu je 400 kuna.

Prikriveni istražitelj
U rječniku su opisane situacije s kojima se policija i sudstvo susreću u svome poslu. Na primjer, uloga prikrivenog istražitelja u otkrivanju i razbijanju organiziranog kriminala, načini prikrivanja kaznenih djela, tipovi pedofila, taktike razgovora sa ženskim svjedocima, opasnosti prilikom rekonstrukcije nekog zločina, psiho-profil serijskih ubojica u djetinjstvu, ilegalne namjene kore od banane...

Osim tipičnih pojmova iz kriminalistike, rječnikom su obuhvaćeni i pojmovi iz drugih znanosti koje imaju veze sa policijskim poslom. Najčešće su to termini iz medicine, posebno psihologije. Vrlo detaljno objašnjeni su pojmovi i iz forenzičkih znanosti, inače glavnih smjernica policijske istrage.

Hrpa informacija isigurno će rječnik učiniti neprocjenjivim policiji, sudstvu i odvjetništvu, kojima je i namijenjen. Ali, i čitatelji crne kronike u njemu će pronaći ozbiljno i pitko objašnjenje policijskih i pravosudnih izraza.

Oko vara i forenzičare
Rječnik je promoviran pred Modlyevim bivšim studentima, danas profesionalcima.
– Znanje je roba. Policajac danas mora znati mnogo. Ipak, ni forenzičarima ne treba potpuno vjerovati, jer oko vara – istaknuo je vrsni kriminalist.

Utjecaj koji je prof. Modly imao na generacije kriminalista nemjerljiv je. Nema kriminalista koji ne poznaje Moldyja, a svi ga opisuju kao velikog mentora koji je ostavio golem trag na hrvatsku kriminalistiku. Nakon 17 godina “na terenu“ počeo je predavati na fakultetima. U mirovini je od 1997. godine, a danas povremeno predaje na Pravnom fakultetu u Zagrebu, te na Fakultetu kriminalističkih znanosti u Sarajevu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije