Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nacionalna tragedija

Ubojica iz Toulousea snimio je ubojstvo djece i učitelja?

marš u parizu  (1)
AFP/PIXSELL
20.03.2012.
u 08:25

Francuski istražitelji za sada slijede dva glavna traga koja upućuju na to da su za napade odgovorni islamisti ili ekstremna desnica

Nakon ubojstva rabina, njegovo dvoje djece i ravnateljeve kćeri ispred židovske škole Ozar Hatorah u Toulouseu, francuska policija organizirala je jednu od najvećih potraga u novijoj francuskoj povijesti. Policija je ubojstva ispred židovske škole povezala s dva prošlotjedna napada u kojima su ubijena trojica vojnika sjevernoafričkog podrijetla.

Iako se javnosti možda čini kako 200-tinjak istražitelja koji rade na slučaju tapka u mraku, što je svojom izjavom donekle potvrdio i ministar unutarnjih poslova Claude Gueant rekavši da za sada policija nastavlja s istragom te kako nemaju ništa više od toga, čini se kako to baš i nije potpuna istina. Naime, sam ministar također je potvrdio da je jedan od svjedoka istražiteljima ispričao kako je "ubojica oko vrata nosio malu kameru". Zbog izjave svjedoka istražitelji pretražuju internetske stranice ne bi li pronašli eventualnu snimku ubojstava.

Isti pištolj i isti ukradeni skuter korišteni su u sva tri napada, prenosi BBC, a predsjednik Nicolas Sarkozy u čitavoj je jugozapadnoj Francuskoj proglasio najviši stupanj pripravnosti protiv terorizma. Prvi je to put u povijesti Francuske da je proglašeno stanje "grimizne pripravnosti".

Proglašeno stanje pripravnosti omogućava vlastima ometanje svakodnevnog života i provođenje opsežnih mjera sigurnosti, uključujući ophodnje vojne policije i ovlasti obustavljanja javnog prijevoza i zatvaranja škola u neposrednoj blizini.

Pred vjerskim školama te židovskim i muslimanskim religioznim ustanovama postavljeni su čuvari, a tisuće ljudi okupile su se na pariškim ulicama kako bi odale počast ubijenima. U svim školama u Francuskoj u 11 sati održat će se minuta šutnje za ubijenu djecu i njihova učitelja.

Francuski istražitelji za sada slijede dva glavna traga koja upućuju na to da su za napade odgovorni islamisti ili ekstremna desnica. Predsjednik Sarkozy koji je jučer posjetio Toulouse opisao je napad kao "nacionalnu tragediju" i dodao kako je za sva tri napada odgovorna jedna osoba koja je očito potaknuta antisemitizmom.

Komentara 97

OB
-obrisani-
23:35 20.03.2012.

nacionalna tragedija ? Nacionalna tragedija je kad su Francuzi sa ostalim bombardirali libiju

QA
qaqsaqer
09:39 20.03.2012.

siguran sam da su iranci pocinitelji! moraju biti!

RE
@rea
13:13 20.03.2012.

Nadam se da će ga nać\'. I zaključat do kraja života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije