Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ubio se šef osiguranja 30 državnika i tisuća financijaša u Davosu

Davos
AFP
27.01.2010.
u 16:42

U sebe se povlačio još od 2000., a imao je i problema s alkoholom. Iako je bio nestabilan, povjeravana mu je zaštita tisuća najvećih svjetskih moćnika, a na kraju se i ubio.

Dan uoči najelitnijeg skupa državnika i financijaša na Svjetskome gospodarskom forumu (WEF) u Davosu, u svojoj hotelskoj sobi pronađen je mrtav Markus Reinhardt (61), šef policije kantona Graubündena.

Traume iz prošlosti

Osim tuge suradnika, mediji prenose da je Reinhardt, koji je na toj dužnosti proveo četvrt stoljeća, imao problema s alkoholom i patio od trauma iz policijske prošlosti. Švicarski dnevnici Berner Zeitung, Thurgauer Zeitung i Tages Anzeiger navode izvore po kojima je šef policije na posao dolazio pijan, a “dva dana prije policajci su ga uhvatili pijanog za upravljačem”. Policijsko glasilo šturo je priopćilo da državno tužiteljstvo istražuje navodno samoubojstvo. Mediji tragediju povezuju s postupkom koji se protiv Reinhardta vodio jer je u ožujku 2000. naredio da se nasmrt ustrijeli građanin koji se raspucao u gostionici u gradu Churu. Tada su ranjena dvojica policajca, od kojih jedan opasno za život, i policijski pas. Reinhardta se teretilo da je hitac naredio iako pucnjave više nije bilo. Devet mjeseci poslije je oslobođen, ali ga je ostavila supruga te se preselio u zabit i “živio izrazito povučeno”. Spominjalo ga se i 1985. kada je za otmicu 19-godišnjeg unuka izdavačkog mogula i njemačkog milijardera Axela Springera procijenio da je “mogućnost da je doista riječ o otmici 50:50”.

“Nulta tolerancija”

Otmica i traženje 15 milijuna tadašnjih njemačkih maraka otkupnine bili su stvarni te su uhićena četvorica mladića. Osiguranje WEF-a u Davosu vodio je uz “nultu toleranciju” pa ga se kritiziralo zbog kršenja ljudskih i prava na okupljanje te zbog angažmana “deset policajaca na jednog  prosvjednika”. Inače, ovogodišnji je skup počeo otporom svjetskih bankarskih vladara povećanju regulacija financija i smanjenju banaka koje je B. Obama zbog nestabilnosti koje uzrokuju opisao “prevelikima da bi se dopustio njihov bankrot”.

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:26 27.01.2010.

Eh, do sutra će se još čega dosjetiti o (samo?)ubijenom policajcu. Kako to da je tako loš policajac bio 10 godina policijski šef uz sva ta saznanja? Ili ih nije bilo ( pa su naknadno izmišljena), ili je riječ oo ubojstvu? Kako se ovdje radi o Davosu, a ne o nekoj selendri u Dalmatinskoj Zagori; kako se radi o osiguranju svjetske elite, a ne o osuguranju Željka Keruma, sve to strašno smrdi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije