Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unatoč protivljenju

U Žirovcu liturgija za poginule i nestale Srbe prošla bez problema

branitelji, sisak (1)
Nikola Cutuk/PIXSELL
10.08.2013.
u 14:54

Branitelji s područja Sisačko-moslavačke županije protive se posjetu, navodeći kao razlog taj što ta udruga želi podići spomenik stradalim Srbima.

Liturgija za poginule i nestale Srbe u akciji Oluja održana je danas u Žirovcu, na području Dvora. Na liturgiju je stiglo 40-ak članova Udruge sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije iz Srbije, predvođenih predsjednikom Željkom Vukelićem, nekadašnjim zapovjednikom voda 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa Vojske tzv. RSK. Vukelić se obratio okupljenim  novinarima navodeći kako oni u Žirovac nisu došli provocirati.

- Ovdje smo da dostojanstveno odamo počast poginulim i nestalim civilima u akciji Oluja. Ne želimo nikoga provocirati. Prema svjedočenjima preživjelih iz kolone za nas nema sumnje da su civile na području Žirovca i Dvora ubile hrvatske i muslimanske vojne formacije, a ne srpski tenkovi kao što se govori. I dalje ne odustajemo od spomen obilježja na kojem bi trebalo pisati da se postavlja u spomen stradanja i nestanka Srba uz citat 'Nitko njihov san neće usnuti, niti drugim okom vidjeti'. Na spomeniku nećemo nikoga prozivati, rekao je Vukelić.

Posjet je prošao bez problema unatoč najavama branitelja iz Sisačko-moslavačke županije da će oni intervenirati ako njihov dolazak ne spriječi hrvatska policija. Branitelji se protive podizanju spomenika jer smatraju da je riječ o žrtvama stradalima prilikom povlačenja srpskih tenkova prema Bosni. - Tada su tenkovi pod zapovjedništvom generala Mile Novakovića gazili vozila u koloni stvarajući sebi prolaz nemajući nimalo obzira prema svom stanovništvu, rekao je pukovnik u mirovini Ivica Pandža Orkan. No, s druge strane postoje video snimke na kojima pripadnici Armije BiH, tijekom akcije Oluja, u selu Kotarani, nedaleko Žirovca, ubijaju zarobljene Srbe. Prema podacima MUP-a RH Hrvatska traga i za 32-oje nestalih Srba u akciji Oluja, a za koje se pretpostavlja da su nestali na području Žirovca. Riječ je o srpskim civilima uglavnom s područja Slunja, Vojnića i Gvozda.

>> Braniteljske udruge protive se spomeniku srpskim žrtvama u Oluji  

>> Ne dolazimo provocirati nego pomoliti se

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije