Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEGET GORNJI

VIDEO Vatrogasci će dežurati cijelu noć: 'Požar nije pod kontrolom, ali nema ugroze za kuće'

Požar kod Segeta Gornjeg
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/Slavica Vuković
1/10
02.08.2021.
u 23:13

Požar je buknuo oko 11 sati te su u njegovu gašenju angažirani vatrogasci iz Trogira, Kaštela, Solina i Splita

Požar u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu još nije u potpunosti stavljen pod kontrolu te će vatrogasci i tijekom noći nastaviti gasiti vatru, a do večeras je opožareno oko 400 hektara uglavnom niskog raslinja, ali i nešto borove šume.

Požar koji je danas buknuo u Segetu Gornjem stavljen pod kontrolu na nekim dijelovima,  ali u većini dijelova još nije pod nadzorom te na terenu vatru gasi 167 vatrogasca i 47 vatrogasnih vozila, rekli su u Županijskome vatrogasnom operativnom središta u Splitu.

Požar je buknuo oko 11 sati te su u njegovu gašenju angažirani vatrogasci iz Trogira, Kaštela, Solina i Splita, rekli su vatrogasci.

 

Pratite tijek događaja: 

23:12 - Pogledajte stanje na terenu, snimila Slavica Vuković

 

23:05 -  Na požarištu je ostalo 150 vatrogasaca, nakon što su se zračne snage povukle

23:00 - Stanje požara kod Segeta Donjeg je bolje nego prije, a što se događa kazali su vatrogasci za Dalmatinski portal. 

- Nakon napuštanja zračnih snaga smo raspoređeni po cijelom požarištu, sada je oko 150 vatrogasaca na terenu. Požar još nije pod kontrolom, ali nema ugroze za kuće, čekamo jutro da nastavimo sa sanacijom - rekao je Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir Marin Buble 

- Ima još otvorenog plamena, pazimo da se ne proširi, da ne dođe do kuća, ujutro kreću opet zračne snage. Nema straha - naveo je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik. 

20:20 - Vatrogascima cijeli dan probleme stvara vjetar koji mijenja smjer. Tijekom posljepodneva vatra otvorenog tipa prijetila je na više mjesta ali je požar stavljen pod kontrolu. Izgorjelo je, prema prvim procjenama 400 hektara niskog raslinja i makije. Oštećene su dvije napuštene kamp kućice.  Sve se normaliziralo oko 17 sati. Požar je lokaliziran, međutim, večer neće biti mirna za gasitelje u Planome. Sve će snage ostati na terenu jer je vjetar jak i mijenja smjer, javlja HRT

19:40 -  Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević ustvrdio je govoreći o situaciji na terenu kako tek slijedi najgore. 

- Očekuje nas borba, bit ćemo ovdje cijelu noć, a sigurno i veći dio sutrašnjeg dana. Sada slijedi najgore, a to su pješaci s naprtnjačama i stotine metara pruge -  rekao je Ivan Kovačević za Dnevnik.hr . 

18:30  - Pogledajte snimke koje nam je poslala čitateljica

18:10 - Prema najnovijim informacijama kuće nisu ugrožene i situacija je puno bolja nego što je bila. Požar još uvijek nije pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara s južne strane i vatra više ne prijeti kućama. Požar je aktivan na sjeverno-istočnom dijelu. Imamo informaciju da su u požaru oštećene dvije kamp kućice, a nema ozlijeđenih vatrogasaca, kazao je za HRT glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković.

17:16Zbog požara u Segetu Gornjem oko sat vremena bilo zaustavljeno slijetanje zrakoplova

 Požar koji je dans buknuo u Segetu Gornjem u zaleđu Trogira u poslijepodnevnim satima se širi prema istoku i sjeveru, a oko sat vremena zbog tog požar bila je na snazi mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku.

 "Hrvatska kontrola zračne plovidbe je procijenila da je zbog ovog požar nesiguran prostor za slijetanje zrakoplova u zračnu luku pa je slijetanje zrakoplova oko sat vremena bilo preusmjereno, a tri su zrakoplova sletjela u zadarsku zračnu luku, jedan u zračnu luku dr. Franjo Tuđman u  Zagrebu", rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci.

 Po njegovim riječima dva su avioprijevoznika poslijepodne otkazala svoje uzlijetanje s piste splitske zračne luke za sutra.

 "Stanje se počelo normalizirati oko 15,30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku  zračnu luku, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa," rekao je Melvan.

- Prema najnovijim informacijama kuće nisu ugrožene i situacija je puno bolja nego što je bila. Požar još uvijek nije pod kontrolom. Zaustavljeno je širenje požara s južne strane i vatra više ne prijeti kućama. Požar je aktivan na sjeverno-istočnom dijelu. Imamo informaciju da su u požaru oštećene dvije kamp kućice, a nema ozlijeđenih vatrogasaca, kazao je za HRT glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković.

16:15 - Kanaderi polako odbijaju bitku, no požar još nije pod kontrolom.

Kakvo je stanje na terenu bilo nešto oko 16h, pogledajte. 

14:00 - Dva Airtractora AT-802, dva Canadaira CL-415 i jedan helikopter Mi-8 MTV1 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirani su u ponedjeljak u  akciji gašenja požara kod Segeta Donjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, navodi MORH i dodaje kako je jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen na protupožarno izviđanje na ruti Zadar - Knin – Zadar.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 31 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je pet puta i ostvario je pet letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 13 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
21:06 02.08.2021.

''Sada slijedi najgore, a to su pješaci s naprtnjačama i stotine metara pruge'' - definitivno najgore. Tko nije probao ne može pojmiti o čemu se tu radi. U azbestnim odjelima hodati po opožarenom području dok je vani 35°C s naprtnjačama od 15-20 litara vode na leđima po šumama i gorama i tako od 8 ujutro do 8 navečer.

DV
dvojnica
18:35 02.08.2021.

Jel ono Plenkovic rekao da ce poslati kanadere u Tursku?

KR
Krotila
14:46 02.08.2021.

Sabotaža.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije