Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Desetogodišnji rat

U zadnji tren odgođeni izbori u Libiji, vojska na ulici

Libija
ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS
22.12.2021.
u 23:21

Odmah nakon što se saznalo za odgodu izbora, na ulicama glavnog grada Libije, Tripolija, došlo je do napetosti

Predsjednički izbori u Libiji koji su bili planirani za sutra, 24. prosinca, neće se održati. Odgađanje izbora dovelo je sudbinu privremene vlade u neizvjesnost, a zasigurno je ugrozilo mirovni proces nakon desetljeća kaosa i krvavih sukoba između različitih frakcija, otkako je u pobuni 2011. uz podršku NATO-a s vlasti svrgnut Muammar al-Gaddafi.

Izbori su bili sazvani u skladu sa smjernicama koje je podržao UN i koje su predviđale istovremene parlamentarne i predsjedničke izbore 24. prosinca, na Nacionalni dan Libije, ali u političkim institucijama u zemlji nije postignut dogovor o pravilima i ustavnoj osnovi za izbore.

Odmah nakon što se saznalo za odgodu izbora, na ulicama glavnog grada Libije, Tripolija, došlo je do napetosti. Teško naoružana vojna vozila bila su raspoređena u Tripoliju, a neke ulice bile su zatvorene za promet. Uočeni su vojni pokreti i u drugim regijama.

Misija potpore Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL) upozorila je da bi sigurnosna situacija u Tripoliju, ali i u ostalim gradovima mogla prerasti u sukobe zbog čega su pozvali sve aktivne libijske stranke da "djeluju zdravorazumski i pripreme sigurno okruženje koje će pridonijeti uspješnoj provedbi procesa tranzicije i izbora koji će se održati u mirnom ozračju".

 

>> Pogledajte i ovaj video - Fikret Abdić za Večernji list: "Trojica policijskih djelatnika u civilu došla su na moja vrata navečer tog 29. rujna, točno na moj rođendan. Rekli su da imaju nalog za moje uhićenje..."

 

Ključne riječi

Komentara 3

KI
kimi
08:42 23.12.2021.

Pravili bi oni Gadafija od blata ali sada u Libiji ni blata više nema...

MX
Mister X
00:58 23.12.2021.

Putin mutavi ništa ne nauči od Amera; doletiš rasturiš zločeste i poglavicu eliminiraš ( Hag više ne radi svi sretni ! ) Tko se žali za Sadamom Ili Gadfijem a eto isto bi prošao i Asad kad pošalješ svoje dečkeečke i demonkraciju - A ne čekaš da to Ameri i zapad uvijek moraju da rade sami i po svuda pa i u Ukrajini ! . IA da odeš sam na vrijeme poslije smo gledaš kako se u Ukrajini najmanje deset godina međusobno demokratiziraju !!! Samo im prodaješ jednoj i drugoj strani oružje ostalo sve rade dečki sami ... Vidimo kako sad slijedi drakonska kazna za nemoćnog mulčeka Putina kao za konjskog magarca ! ako mrdne samo i ne popuši demokratski ku...c zna se !!Kako god postupi pušiona kao ih sredi nevolja ako ne uvaliti će mu ga još dublje jer nije to predvidio a kontrolu nema više u Ukrajini bez sile. Pa mu omča ide sve više i jače oko v rata ,. IMa smo opciju odgodu uništenja .... Čudo s neba ?

DU
Deleted user
23:36 22.12.2021.

Kakvi izbori u Libiji. tamo treba sjesti Haftar i ovaj iz UN priznate vlade i dogovoriti podjelu vlasti inaće tko god na izborima pobijedi drugi to neće priznati i opet tarapana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije