Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomo Medved

'U Vukovaru nema mjesta politizaciji, vjerujem u hrvatski narod'

Foto: Branimir Bradarić
1/4
17.11.2023.
u 20:18

Poručio je još jednom kako Vlada i ministarstvo neće odustati od traženja istine za sve koji su nestali te da je to najveći prioritet Vlade i Ministarstva branitelja

Potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved danas je stigao u Vukovar te je, između ostaloga, sudjelovao i u programu u dvorištu vukovarske bolnice koji se organizira u spomen na civile i branitelje koji su odvođeni iz bolnice u smrt. Prema riječima Medveda on uvijek iznimno emotivno, bez obzira na protok vremena, doživljava Vukovar i prisjeća se svih vukovarskih žrtvi.

- I ovom prilikom prisjećamo se tužnih scena iz vukovarske bolnice i odvođenja ranjenika i bolničkog osoblja u smrt. Zato i ovdje i drugdje hrvatski narod zastaje i pali svijeći prisjećajući se na žrtve koje su temelj hrvatske države – rekao je Medved. I ovom prilikom ukazao je na politička prepucavanja oko Vukovara rekavši kako je Vukovar iznad svih nas i da je njegova žrtva veća od svakoga od nas. Kazao je kako je i zato ova Vlada donijela Zakon o Vukovaru mjestu posebnog pijeteta koji ima jasan cilj da ova kao i buduće generacije na dostojanstven način odaju zahvalnost Vukovaru za sve što su ovaj grad, njegovi građani i branitelji napravili 1991. godine.

- Zato u Vukovaru nema mjesta nikakvoj politizaciji. Ovo su dani kada u tišini hodamo i molimo se ponizno isto onako kako su oni odlazili u mukama iz kruga bolnice – istakao je Medved.

Poručio je još jednom kako Vlada i ministarstvo neće odustati od traženja istine za sve koji su nestali te da je to najveći prioritet Vlade i Ministarstva branitelja. Kazao je kako se na popisu nestalih nalazi 1803 imena te da je u mandatu ove Vlade razriješena sudbina 257 osoba od kojih tijekom ove godine 13. Prema njegovim riječima u Vukovaru i okolici ove godine pronađene su tri masovne grobnice. Napomenuo je kako se probna iskapanja i ovih dana vrše na nekoliko lokaliteta ali i da ministarstvo s tim naporima neće stati sve dok se ne pronađe i posljednja osoba.

Večer prije Kolone sjećanja, koja je središnji dio obilježavanja dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, u krugu bolnice je služena molitva i zapaljene su svijeće za sve poginule civile i branitelje, a prije svega za one koji su iz bolnice odvođeni u smrt. I ove godine u krugu bolnice okupilo se puno građana koji su u tišini se molili za ubijene. Među njima su bili i dva ministra i potpredsjednika Vlade, Tomo Medved i Ivan Anušić, zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava… Moglo je se među građanima vidjeti i više saborskih zastupnika.

POVEZANI ČLANCI:

Govoreći o očekivanjima od sutrašnje Kolone sjećanja i hoće li biti dvije kolone i slično, Medved je kazao kako vjeruje u hrvatski narod da će ponizno, dostojanstveno, jedinstveno i u zajedništvu kroz molitvu i u tišini hodati ulicama Vukovara kuda su prolazili i ranjenici kada su odvođeni u smrt.

>> VIDEO Rijeka: Građani pale svijeće uz mural Vukovaru

Ključne riječi

Komentara 16

FR
FraneTente1861
21:14 17.11.2023.

Politizacija je koalicija HDZ s SDSSom. Politizacija je sramotan odnos prema HOSu i braniteljima opcenito. Politizacija je krivotvorenje povijesti Klasica, Goldsteina i slicni!

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
21:07 17.11.2023.

Pa što jest jest, hrvatski narod je rekao veliko NE Pupovcu, Plenkoviću i Medvedu i njihovom proganjanju dragovoljaca HOS-a.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
21:52 17.11.2023.

U ratu heroj, u miru izdajnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije