Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar nije prioritet

U Vojniću i Vrbovskom postavljene ploče s natpisom na ćirilici

Dvojezična ploča u Vojniću
Snimio čitatelj
22.08.2015.
u 11:53

Takvo postupanje zasad se, međutim, ne može očekivati u Vukovaru, a u Ministarstvu objašnjavaju kako Vukovar trenutno nije prioritet jer, po odluci Ustavnoga suda, zasad uživa poseban status.

Dok u Vukovaru trenutno nema na državnim institucijama ploča s dvojezičnim natpisima na latinici i ćirilici one od jučer stoje u općinama Vojnić i Vrbovsko. Da su tamo postavljene potvrdio je za Večernji list ministar uprave Arsen Bauk

>> 'Novi statut je vrhunac tolerancije kojom Žrtva oprašta četničkom agresoru'

U Ministarstvu uprave upozoravaju da zakonski uvjeti za to ispunjeni prije više od desetljeća te najavljuju da će i u drugim gradovima i općinama provesti nadzor i tamo gdje je to potrebno neposredno primijeniti zakone koji nacionalnim manjinama jamče pravo na ravnopravnu službenu uporabu njihova jezika i pisma u sredinama u kojima čine više od trećine ukupnog stanovništva.

Takvo postupanje zasad se, međutim, ne može očekivati u Vukovaru, a u Ministarstvu objašnjavaju kako Vukovar trenutno nije prioritet jer, po odluci Ustavnoga suda, zasad uživa poseban status.

Vijeće Europe jučer je izrazilo veliko žaljenje zbog micanja dvojezičnih napisa nasilnim putem kao i zbog formalnih odluka kojima se ograničava prisutnost manjinskih jezika u javnosti te traži od institucija svih zemalja članica da do kraja implementiraju uredbe Europske povelje za regionalne i manjinske jezike.

>> Milanović, Karamarko i Kolinda kukavički šute o ćirilici

Komentara 102

Avatar Eddie
Eddie
13:19 22.08.2015.

Ni u bivsoj SR Hrvatskoj nije bilo cirilicnih ploca, ne treba biti ni sada

Avatar rondo
rondo
12:07 22.08.2015.

E sada treba angažirati volontere koji će Srbe naučiti da znaju pročitati to što piše na ćirilici

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
13:57 22.08.2015.

Ćirilica nije pismo, ona je u Hrvatskoj politika i ponovo se "događa" zbog mentaliteta, tog usađenog slugansko podaničkog mentaliteta kod dobrog dijela hrvata. Svidjelo vam se ili ne, hrvati u Hrvatskoj mentalitetom su u većini nedorasli srbima, pogotovo sjeverozapadna Hrvatska, ova koja rata nije ni doživjela. Srbi su dominantniji i agresivniji. U velikoj većini slučajeva bit će nadređeni, bit će upravitelj, direktor, šef, poslovođa, nadzornik, kontrolor i sl. Hrvati su nesložni, bojažljivi, boje se usprotivit, zamjerit, tražit svoje, radije gledaju u pod, mrmljaju sebi u bradu ili šute... to je ukratko povijest Jugoslavije, dominantno srpske države, a jednako tako i povijest stoljećima ranije u zajednici s austrijancima i mađarima. Ovo su činjenice, bez obzira našao se netko uvrijeđenim ili ne. Kratkotrajno osvještenje se dogodilo devedesetih, a nakon toga opet traženje tuđih skuta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije