Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COVID-19 U HRVATSKOJ

Beba zaražena u Zagrebu, u splitskom KBC-u ginekolog, a nakon 66 dana virus se vratio u još jednu županiju

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
1/3
21.07.2020.
u 15:48

Na bolničkom liječenju je 139 osoba, s devet pacijenata na respiratoru

U protekla 24 sata zabilježeno je 49 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.116. Na bolničkom liječenju je 139 osoba, s devet pacijenata na respiratoru.

15:48 - Ministar Ivan Malenica pozitivan je na koronavirus. Više pročitajte OVDJE

14:05 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi srednjih godina s blažom kliničkom slikom. Radi se o bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, i do pojave simptoma bile su u samoizolaciji.

Pod mjerom obvezne samoizolacije je 36 osoba, od kojih su 30 kontakti zaraženih. Na području Varaždinske županije vodi se sedam aktivnih slučaja zaraze koronavirusom. Nitko od zaraženih ne liječi se u bolnici.

13:51 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji devet je osoba novozaraženih koronavirusom, izvijestili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite i dodali kako među zaraženima još uvijek ima i onih sa svadbe u Ivankovu.

"Događanja u zadnja dva tjedan pokazuju što se može dogoditi ukoliko situacija ne bude pod kontrolom", rekao je načelnik županijskog Stožera Zdravko Kelić i istaknuo da još uvijek ima repova od svadbe u Ivankovu prije desetak dana.

Po njegovim riječima, danas je puno bolja situacija u županiji nego što je bila prije nekoliko dana. Kazao je i kako je u županiji 650 osoba u samoizolaciji apelirajući na njih da se ponašaju odgovorno i poštuju mjeru samoizolacije te da surađuju s nadležnim službama. One koji koji nisu u samoizolaciji, a osjećaju određene zdravstvene poteškoće pozvao je da se jave liječnicima.

Naveo je i kako je u protekla 24 sata na području županije testirano 127 osoba te je od početka epidemije u županiji obolilo 240 osoba.

13:44 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženskoj osobi srednjih godina iz Metkovića s blagim simptomima. Izliječene su dvije osobe – jedna iz Ploča i jedna iz Župe dubrovačke. Ukupno je hospitalizirano pet osoba u OB-u Dubrovnik. Od početka pandemije na analizu je poslano 5357 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 276 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su četiri slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 46 slučajeva kršenja samoizolacije.

13:20 – Na današnji dan, na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

U ovom ljetnom periodu, od 17. lipnja 2020. godine do danas, četrdeset i četiri pacijenta oboljela su od ove zarazne bolesti na području županije. Od tih četrdeset i četiri pacijenata ostalo je još petnaest aktivnih pacijenata na području županije, šest u Kutini, tri u Sisku, dva u Novskoj te po jedan pacijent u Martinskoj Vesi, Popovači, Petrinji i Sunji. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se troje pacijenata.

VIDEO Strani mediji zgroženi partijanjem na Zrću: Razvija li se novo žarište virusa?

12:45 – Jedan zdravstveni djelatnik na odjelu Ginekologije splitskog KBC-a pozitivan je na COVID-19 i trenutačno je u samoizolaciji, doznaje se u utorak od zamjenika ravnatelja splitskog KBC-a Krešimira  Dolića.

"Odmah nakon što je utvrđeno da je taj zdravstveni djelatnik pozitivan na COVID-19, poduzeli smo epidemiološke izvide kako bismo ustanovili s  kime je bio u kontaktu od  zdravstvenog osoblja  i pacijenata u KBC-u Split", rekao je Dolić za Hinu.

Prema Dolićevim riječima, provjerava se i je li se ovaj zdravstveni djelatnik koji je pozitivan na COVID-19 pridržavao epidemioloških mjera koje uključuju i obvezno nošenje zaštitne maske.

"Sve držimo pod kontrolom i nema nikakve panike", poručio je Dolić.

12:15 – Na dan 21. srpnja 2020. u Šibensko-kninskoj županiji nema novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Od ukupno 39 oboljelih od COVID-19 infekcije, i to od reaktivacije istoimene epidemije u lipnju, trenutačno je na području naše županije 17 aktivnih slučajeva oboljenja. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 98 osoba, od kojih je 86 kontakt oboljelih od COVID-19, a 12 osoba ima određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

12:00 – Od jučer u 11 sati do danas u 11 u Međimurskoj županiji uzeto je 36 uzoraka i svi su obrađeni nalazi negativni. Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije od izbijanja epidemije virusa COVID-19 svakodnevno provodi preventivna testiranja i testiranja osoba sa sumnjom na zarazu. Od 25. veljače testirano je ukupno 1854 uzoraka. – Osobe pod mjerom samoizolacije kontroliraju službenici Policijske uprave međimurske, a timovi s inspektorima Civilne zaštite kontroliraju mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Stožer Civilne zaštite Međimurske županije ovim putem izražava zahvalnost svima koji poštuju preporuke HZJZ-a i tako pridonose iznimno povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Međimurskoj županiji – navode u Stožeru.

11:30 – Trinaesti dan zaredom u Ličko senjskoj-županiji nema od oboljelih osoba, a u posljednja 24 sata provedeno je testiranje uzoraka 16 osoba. Nitko nije pozitivan. No testiranje za zdravstveno osoblje i druge pojedince koji su bili u subotu i nedjelju u kontaktu s pacijentom pozitivnim na COVID-19 iz Požege provest će se sutra te se još sa sigurnošću ne može reći je li taj rizik prošao bez posljedica. Zato je pod mjerama samoizolacije 36 osoba.

“Da su se kontakti pozitivnog pacijenta iz Požege, koji je u subotu i nedjelju bio u bolnici, testirali ranije, nalazi bi mogli biti lažno negativni. Prema naputku epidemiologa, testirat će se sutra te su u međuvremenu poduzete sve potrebne mjere”, rekao je župan Darko Milinović.

U županijskoj evidenciji oboljelih nije pacijent iz Požege, jer je on transportiran u svoju županiju i u tamošnjoj je evidenciji. U Ličko-senjskoj županiji do danas je testiranje na koronavirus provedeno kod 824 osobe, zaraza je utvrđena kod 30 osoba, od kojih je osam aktivnih slučajeva,  21 osoba je izliječena, a jedna je osoba umrla.

11:12 – Jedini slučaj danas pozitivan na COVID-19 u Zagrebu jest beba stara deset dana, potvrdili su nam u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ''dr. Andrija Štampar''. Beba je prije deset dana rođena na Svetom duhu, a majka joj je bila pozitivna na koronavirus, no testiranje odmah po rođenju pokazalo je negativan rezultat. Kontrolno testiranje, međutim, pokazala je prisustvo koronavirusa u tijelu bebe, međutim njena je klinička slika dobra i nema simptoma bolesti, kazali su nam liječnici.

10:53 – Trinaesti dan zaredom nema novooboljelih osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije. Ukupno je oboljelo 30 osoba, osam je aktivnih slučaja, 21 osoba je izliječena, a jedna je osoba preminula.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje 16 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas su 824 osobe testirane na koronavirus. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 36 osoba.

10:46 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđen je jedan slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o osobi koja je zaražena u drugoj županiji, gdje se i nalazi, ali ima prebivalište na području Brodsko-posavske županije. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 148, dok je broj aktivnih slučajeva 56. Hospitalizirane su dvije osobe, jedna manje u odnosu na dan ranije. Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području ove županije nalazi 278 osoba (10 manje u odnosu na prethodni dan). Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a za sprečavanje zaraze.

– Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne je važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana – poručuju iz Stožera.

10:43 – U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata, od 211 testiranih, deset osoba pozitivno je na koronavirus, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Od deset novozaraženih, pet je s područja Ispostave Osijek Zavoda za javno zdravstvo, tri s područja Ispostave Đakovo te po jedna s područja ispostava Našice i Valpovo/Donji Miholjac, stoji u priopćenju.

U KBC-u Osijek hospitalizirane su dvije osobe više nego jučer, pa se na bolničkom liječenju sada nalazi 41 osoba oboljela od koronavirusne infekcije, od kojih je pet na respiratoru. Pod mjerama samoizolacije 11 je novih kontakata, pa su tako u samoizolaciji na području te županije 394 osobe.

Djelatnici policije samoinicijativno su provjeravali osobe u samoizolaciji i od 40 provjerenih osoba sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno ni jedno kršenje mjera samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije, izvijestio je Stožer civilne zaštite.

10:36 – Od ukupno 396 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije, danas je 14 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 11 osoba, iz Kaštela 1 osoba, iz Solina 1 osoba i iz Trilja 1 osoba. Od 14 novooboljelih osoba njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostale tri osobe epidemiološki obrađuju.

U samoizolaciji su 533 osobe. 10 COVID pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split. Jedna osoba nalazi se na respiratoru.

10:33 – Nakon nekoliko dana bez novooboljelih, u Krapinsko-zagorskoj županiji promijenila se epidemiološka slika i posljednja 24 sata evidentiran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, u Zaboku. Sada je aktivnih slučajeva 14, a u samoizolaciji je 59 osoba.

10:30 – U splitskom KBC-u koronavirusom zaražen je ginekolog s Klinike za ženske bolesti i porode. Potvrdio je to ravnatelj bolnice Julije Meštrović.

– Istina je, no stanje je pod kontrolom. Poduzeli smo sve potrebne mjere, a još uvijek prikupljamo detaljnije informacije – rekao je Meštrović za 24 sata.

10:20 – Dvoje je novooboljelih na području Zadarske županije. Riječ je o dvije ženske osobe s područja Zadra i Benkovca kojima se utvrđuju kretanja i kontakti. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 119 uzoraka. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano šest pacijenata. U samoizolaciji je 349 osoba, a mjera aktivnog nadzora istekla je za 4523 stanovnika. Izvršenim provjerama u protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

9:48 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su dvije nove pozitivne osobe na COVID-19 (jedna osoba iz Šiškovaca i jedna iz Tordinaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 240, od kojih je  61 osoba izliječena.

Trenutačno su u županiji dvije osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 127 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 4286. U samoizolaciji na području županije nalazi se 650 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je osam zdravstvena radnika (jedan liječnik, šest medicinskih sestara/tehničara i jedan drugi zdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika (10 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara, 15 drugih zdravstvenih radnika i četiri nezdravstvena radnika).

9:33 – U Istarskoj županiji pet je novozaraženih koronavirusom. Analizirano je 177 uzoraka, od kojih je pet pozitivno.

9:25 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novozaražena osoba. U posljednja 24 sata testirane su na koronavirus 53 osobe, 52 nalaza su negativna,a jedan pozitivan. Trenutačno se vrše epidemiološka ispitivanja vezana uz novozaraženu osobu, jer nije riječ o kontaktu već ranije oboljelih osoba  s područja županije. Tako su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutačno su potvrđena tri aktivna slučaja zaraze koronavirusom. Virus se u Bjelovarsko-bilogorsku županiju vratio nakon što 66 dana nije bilo novooboljelih.

9:10 – U Primorsko-goranskoj županiji dvije su novozaražene osobe koronavirusom, a dvije osobe su se oporavile. Jedna od zaraženih je kontakt prije zaražene osobe, a druga je testirana nakon povratka iz Njemačke. Obje osobe nemaju posebne tegobe te su u kućnoj izolaciji.

8:45 – Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od COVID-19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata uzeti su uzorci 31 osobe, čime je broj testiranih na području Virovitičko-podravske županije od početka epidemije narastao na 1864.

Od početka pandemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije 25 osoba je zaraženo koronavirusom. Od toga je četrnaest trenutačno aktivno, desetero ih se oporavilo, a jedan je muškarac preminuo.

VIDEO Velike gužve na drive-in testiranju za koronavirus

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar EU Srbin
EU Srbin
14:21 21.07.2020.

ma nemojte mi kazati da od pola miliona turista niko nije zarazen! e ako nije, onda je ovo sve jedna velika prevara

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
11:17 21.07.2020.

Hrvatska bi mogla svoj jaki Covid-19 prosperitet uključiti u turisticku ponudu i najbolje da o tome po TV pjeva nacionalni singer idol Marko Perković Thompson u novoj verziji starog šlagera "Od Jasenovca do Koronavirusa novog"

BA
Barbasmora
13:21 21.07.2020.

Pa sta vam je ljudi!? Smanjite broj testiranja i nemojte širit informacije o pozitivnih u javnosti! Ako tako nastavite Slovenija če nas stavit na crvenu listu I zatvorit granicu!!!! blizu smo bankrotu! Ako nista drugo manipulirate za brojem aktivno zaraženih!ih! Tko če znati koliko obolelih osoba nema više covid-19?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije