Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGUTAN PIJESKOM

U Utahu pronađeno cijelo tijelo dinosaura

Mark Loewen
Utah Museum of Natural History
25.03.2010.
u 10:06

Manji rođak velikih sauropoda savršeno je očuvan u gromadi pijeska; to je prvi put da je pronađen skoro cijelo tijelo, nedostaju samo glava i rep.

Znanstvenici su otkrili da fosil velikog guštera, tijelo očuvano nakon što ga je progutala pješčana dina, pronađen 2004. i do danas detaljno ispitan, pripada potpuno novoj vrsti dinosaura. Cijelo tijelo, kojem nedostaje samo glava, jedan nožni prst i donji dio repa, pružit će dodatna saznanja o građi dinosaura.

U pitanju je manji rođak velikih biljojeda sauropoda poput brontosaura. Novi dinosaur bio je visok oko metar, od glave do repa dug između 3 i 4,5 metra. Ta vrsta nazvana je seitaad ruessi po čudovištu "seit'aad" iz Navajo legendi, koje je svoje žrtve zakopavalo u pijesak, te po pjesniku i prirodnjaku Everettu Ruessu, koji je nestao 1934. u južnom Utahu gdje je tražio fosile.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar punkufer
punkufer
12:39 25.03.2010.

U \"Utahu\"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije