Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA RADNA NEDJELJA U 2009.

U trgovačkim centrima više šetača nego kupaca

07.06.2009.
u 18:48

Trgovci su iskoristili zakonsku mogućnost da nedjeljom rade do 14 sati, no neveselo su zaključili da otvorena vrata nisu vratila ni profit ni kupce! Ta će činjenica sigurno poslužiti Vladi kao dokaz da zabrana rada nedjeljom nije krivac za katastrofalan pad prodaje u ovoj godini. Besposlene prodavačice u polupraznim trgovinama, kupci koji se više šeću i ispijaju kave nego kupuju te podijeljena mišljena oko teme - raditi ili ne, obilježili su prvu radnu nedjelju u velikim zagrebačkim, riječkim i splitskim trgovačkim centrima koje su posjetili naši reporteri.

Studija na doradi
Slavonija je donekle izuzetak jer su i u Osijeku i u Vukovaru zamijećene veće gužve u velikim centrima, no mali su kvartovski dućani i dalje zjapili prazni. Kupci će općenito bili zadovoljni činjenicom što su im trgovine dostupne i nedjeljom, te su se jučer uglavnom vrtjeli oko hrane i kućnih potrepština. Doznajemo da je Ministarstvo gospodarstva vratilo na doradu studiju o utjecaju zabrane rada nedjeljom na poslovanje trgovaca Ekonomskom institutu.

Ta bi studija trebala poslužiti kao stručna podloga za novu raspravu o zadržavanju zabrane nedjeljom, koja će se na jesen ponovno razbuktati. U institutu kažu da ne mogu javno govoriti o svojim nalazima, za pretpostaviti je da je njihova sugestija išla u smjeru ukidanja zabrane. Uostalom, institut je to javno i predložio u sklopu svojih antirecesijskih mjera. Do tada će se lokalne jedinice i trgovci mučiti s popodnevnim radom nedjeljom, pa neki predlažu da općine svaku nedjelju proglase sajmenim danom i tako omoguće trgovcima da rade tijekom cijelog dana.

U jednom od najprometnijih zagrebačkih centara, Avenue Mallu, jučer je bilo iznimno tiho i mirno, a kupci su se mogli na prste prebrojiti. – Nema ljudi, grozno! Imala sam samo dvije naplate, a za dva sata je gotovo radno vrijeme – nezadovoljna je prodavačica Kristina Šagud u trgovini Miss Selfridge. Slično su rekli i u Kozmu. U cijeloj zemlji, procjenjuju u tom trgovačkom lancu,  imali su 15 posto manji promet negoo nedjeljama prije zabrane trgovanja. Kupci su, međutim, zadovoljni: – Radimo preko tjedna i subotom, a sad smo došli obaviti što trebamo i idemo doma - rekli su zadovoljni Krešimir Bohetić i Franka Pešut iz Zagreba.

Novogradiščani su se vratili u trgovine manje ili više ravnodušni na rad nedjeljom. - Dobro je da trgovine budu otvorene da ljudi, kao ja danas, nešto kupe u prolazu - kaže Nikola Adžić iz Nove Gradiške.- Smatram da je zabrana rada nedjeljom za prodavaonice bila loša zamisao. Ma, bitno je da se radi! – veselo su rekle djelatnice trgovačkog centra Interspar u Osijeku, koje su nakon šest mjeseci uživanja u neradnim nedjeljama, ponovno sjele za blagajnu. Kažu da im na posao nije bilo teško doći jer je vrijeme krize.

Ni sjena ranijeg
Za razliku od prijašnjih gužvi u riječkom Tower centru,  nedjelja je pružala  sasvim drugu sliku - u trgovinama nije bilo gužve, na parkiralištu se oko podneva moglo naći mjesto gdje god zaželiš, kafići su bili poluprazni što je posljednjih mjeseci uobičajena slika jer nije dopušteno pušenje. Među posjetiteljima Towera najviše je bilo žena, osobito mlađih koje su više razgledale, a manje kupovale. Trgovci kažu da je “bilo nešto prometa” , ali ni sjena onoga iz nekadašnjih nedjelja. I u dalmatinskoj metropoli slabo se trgovalo.

Splićani su se uglavnom samo šetali centrom i razgledali. Ponajviše je bilo mama s djecom u kolicima, koje, umjesto da ih izvedu na svježi zrak, primjerice na Marjan, opet nedjelju provode u Jokeru, Emmezetti, Mercatoru...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije