Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA ŠPANJOLSKE POLICIJE

U tajnim objektima našli 80 zlostavljenih konja i pola tone konjskog mesa koje se prodavalo u mesnicama iako je nejestivo

Foto: Europol
1/2
01.12.2022.
u 15:29

Tijekom istrage utvrđeno je da je kriminalna mreža mijenjala podatke o porijeklu konjskog  mesa i to tako što je krivotvorila dokumente za identifikaciju

Zapljena pola tone konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju te uhićenje 41 osobe, rezultat su akcije španjolske policije koju je potpomogao Europol. Akcija je bila usmjerna ka razbijanju kriminalne mreže koja je ilegalno prodavala konjsko meso, koje, kako kaže Europol, nije bilo prikladno za konzumaciju.

Pojašnjavaju da je kriminalna skupina koja se bavila preprodajom konjetine povezana i s  nekim drugim kaznenim djelima koji uključuju prevare s hranom, pranje novca, krivotvorenje dokumenata....Ilegalna konjetina prodavala se u španjolskim, ali i u belgijskim, njemačkim i talijanskim trgovinama i mesnicama.

Tijekom istrage utvrđeno je da je kriminalna mreža mijenjala podatke o porijeklu konjskog  mesa i to tako što je krivotvorila dokumente za identifikaciju. Španjolska je policija tijekom akcije uhitila 35 osoba, a među njima i osobu koju sumnjiče da je organizirala i vodila cijelu tu mrežu. U Belgiji je uhićeno šest osoba.

Istraživalo se i šest tvrtki koje su bile povezane sa zločinačkom organizacijom, a zaplijenjeno je i pola tona konjskog mesa neprikladnog za konzumaciju. Bila je riječ o dobro organiziranom "poslu"  jer je tijekom istrage utvrđeno da su osumnjičenici imali točno određene uloge; jedni su bili zaduženi za klanje koje se obavljalo ilegalno i bez kontrole, drugi su bili zaduženi za transport... U priču su bili uključeni i veterinari koji su bili zaduženi za izdavanje lažne dokumentacije te mesnice koje su prodavale zapravo  neupotrebljivo i nejestivo meso. 

Sumnja se da su osumnjičenici nabavljali  konje diljem Španjolske. Nekada bi ih dobili besplatno, a nekada bi za konja platili 100 eura. Te životinje  nisu trebale, pojašnjavaju u Europolu, završiti na tržištu hrane, zbog raznih razloga. Priča je počela još tamo 2019. kada je glavnoosumnjičeni nabavio dovoljno stoke  pa je uspostavio kompletan pogon za iskorištavanje stoke  te je počeo izvoziti meso na druga europska tržišta.

Kada mu je španjolska policija upala u tajne objekte, tamo je našla 80 konja. Utvrđeno je i da su životinje zlostavljane te da su neke bolovale od  raznih neliječenih bolesti koje su se razvile jer  nije bilo veterinarske kontrole.  A činjenica da životinje nisu bile pod veterinarskim nadzorom dovela je povećanja rizika od razvoja zoonoza prenosivih na ljude. 

Životinje su držane u stočarskim objektima u lošim uvjetima, uz nedovoljno hrane i vode. Procjenjuje se da su po jednoj ilegalnoj pošiljci prijevoznici mogli zaraditi oko 35.000 eura, a otpisani konji vrijedni 100 eura po konju, donijeli su im nezakonitu zaradu od 1,5 milijuna eura.
 

Ključne riječi

Komentara 2

HO
homofobic
12:37 02.12.2022.

Zasto bi konjsko meso bilo neprikladno za konzumaciju? Meso je meso! Netko uziva u stakorima, drugi u psecem mesu, neki smatraju zmije ili sismise izvanrednim kulinarskim dozivljajem. U slobodnu drustvu (da li slobodnom?) slobodni ljudi jedu sto im odgovara!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije