Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobit će otpremnine

U stečajnom postupku otpušteno 220 radnika Dalmacijavina

Dalmacijavino
Leonard Ninčević
13.06.2012.
u 09:14

Stečajni upravitelj Mitrović otpustio je i većinu od desetak pomoćnika direktora. Zadržat će samo njih nekoliko kao voditelje svojih radnih jedinica, no oni više neće primati plaću od 11.000 kuna nego im je ona smanjena na 7000.

Uz 220 radnika Dalmacijavina stečajni upravitelj Perica Mitrović otpustio je i četiri direktora koja je zatekao u poduzeću – člana uprave, dvoje direktora proizvodnje i direktora prodaje. Slobodna Dalmacija piše da u petak istekao otkazni rok od 30 dana koji je počeo teći otvaranjem stečaja nad tvrtkom 10. svibnja. Tada su i radnicima uručene odluke o prestanku radnog odnosa.

– Sa 230 radnika sklopit ću nove ugovore o radu u stečaju zbog potrebe poslovanja. To su ugovori na određeno vrijeme i traju dok postoji potreba za radnicima, odnosno do zaključenja stečaja – objasnio je Mitrović te dodao da u ovom trenutku Dalmacijavino proizvodi Pipi, vina i jaka alkoholna pića. Ako se opseg proizvodnje poveća, stečajni upravitelj obećao je da će zaposliti još radnika.

Mitrović je otpustio i većinu od desetak pomoćnika direktora. Zadržat će samo njih nekoliko kao voditelje svojih radnih jedinica, no oni više neće primati plaću od 11.000 kuna nego im je ona smanjena na 7000. Istaknuto je i da će sva 452 radnika dobiti plaće za mjesec koji su odradili u stečaju, a to je iznos od oko tri milijuna kuna.

– Zadovoljni smo što ćemo svi imati mogućnost naplate svojih potraživanja – šest zaostalih plaća i otpremnine za svih 414 koji su bili stalno zaposleni. Stečajni upravitelj je priznao i ostala prava iz kolektivnog ugovora koje imaju branitelji i samohrane majke. S obzirom na to da će radnicima sve biti priznato, treba biti zadovoljan – komentirao je predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Lukica Bucat te dodao kako nisu korigirane plaće zaposlenika s najnižim primanjima. One su smanjene rukovodećim strukturama, no, kako kaže Bucat, to nije sporno jer se sa šest do sedam tisuća kuna mjesečno može živjeti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije