Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmantno stanje

U špiljama Velebita topi se led star više od 500 godina

Foto: HGSS
1/6
10.08.2022.
u 09:44

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uvjetima na Velebitu u zadnje dvije godine, izjavio je član ekspedicije, fizičar s Prirodoslovnog fakulteta iz Zagreba Dalibor Paar.

Međunarodna speleološka ekspedicija, koja drugi tjedan istražuje 15 jama u najzaštićenijim dijelovima hrvatske prirode, na Velebitu, uočila je ubrzano otapanje leda u podzemlju, što je povezala s "klimatskim uvjetima“.

Upravo je ustanovljeno da se u Lukinoj jami, koja je posljednje 22 godine bila potpuno zatvorena ledom na dubini oko 70 metara, zbog topljenja leda otvorio prolaz u dublje dijelove, stoji u izjavi koju su Hini dostavili sudionici ekspedicije iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Led, čiju starost procjenjuju na oko pola milenija, a na nekoliko lokacija i znano starije, otapa se i u drugim jamama, uočeno je.

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uvjetima na Velebitu u zadnje dvije godine, izjavio je član ekspedicije, fizičar s Prirodoslovnog fakulteta iz Zagreba Dalibor Paar.

Dodao je da će se daljnja interpretacija opaženih pojava izvesti u suradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.

Osim istraživanja utjecaja klimatskih promjena na stanje u podzemlju, ekspedicija izvodi monitoring i inventarizaciju dubokih jama i njihovih geoloških, bioloških, klimatskih svojstava. Istražuju i druge vanjske utjecaje na te osjetljive krške ekosustave koji su važni zbog endeme velebitske faune i podzemnih voda koje se kreću prema okolnim krškim izvorima, rečeno je.

Međunarodna speleološka ekspedicija odvija se u strogo zaštićenim rezervatima prirode Hajdučkim i Rožanskim kukovima, koji su dio Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Fokus ovogodišnjih aktivnosti bio je na jami Nedam, u kojoj je u prvom dijelu ekspedicije u lipnju, dosegnuta dubina 1335 metara, čime je nakon Jamskog sustava Lukina jama, duboka 1431 metar, postala druga jama po dubini u Hrvatskoj i Dinarskom kršu uopće.

U tijeku je vrlo zahtjevno izvlačenje istraživačke opreme iz jame pri čemu speleolozi moraju prolaziti kroz uske kanale, meandre i vertikale te više dana boraviti u jami.

Na ekspediciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit, koju vodi speleologinja Gorana Perić, sudjeluje 60 speleologa uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 2

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
11:13 10.08.2022.

Zašto je to alarmantno? Taj led, kao i onaj na Triglavu postoji od mini ledenog doba iz 17st. prije toga ga nije bilo od kraja zadnjeg ledenog doba prije 12 000 godina

HO
Homophob
13:17 10.08.2022.

Slatko kako su samo ustanovulu da se led topi "ubrzano" - usporedivo sa cime? A za ono topljenje od prije 500 godina su krivi sternjovjekovni talijanski turisti sa bjesnim sportskim terencima jer su znali da su balkanistanske ceste u losem stanju. Zakljucak je da je taj profesor Paar neki zvavstveni perolaki kjategornik pa se uvlaci u rektalnu speleologiju jer za pravu znanpst ocito nije sposoban!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije