Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDARAC KRIMINALNOJ ORGANIZACIJI

U Španjolskoj uhićen važan čovjek klana Kinahan. Sumnja se da je godišnje prao i po 200 milijuna eura

Foto: Europol
1/2
16.09.2022.
u 08:27

Istragu je 2021. inicirala španjolska policija, a sumnja se da je glavnoosumnjičeni, koji je uhićen u Malagi, Španjolsku uzeo kao svoju bazu. Posao mu je bio da sa suradnicima od kriminalnih organizacija preuzima goleme količine gotovog novca koji je potom bio proslijeđen drugim kriminalnim organizacijama.

Jedan od najvećih perača novca, povezan sa zloglasnim irskim kriminalnim klanom Kinahan, koji se sumnjiči da je oprao oko 200 milijuna eura u samo jednoj godini, uhićen je u Španjolskoj. Priopćio je to Europol izvijestivši o akciji koju je uz njihovu pomoć provela španjolska policija. Osumnjičeni perač novca uhićen je u Malagi i nije bio jedini. Još su dvije osobe uhićene u Španjolskoj, a svima njima pretražene su nekretnine u Španjolskoj  i Velikoj Britaniji. Radilo se ukupno o 11 pretraga.

Za osobu uhićenu u Španjolskoj, za koju se sumnja da je bila glavni perač novca za Kinahan klan, Europol navodi da je "visoko vrijedna meta" koja je bila umiješana u više kriminalnih operacija diljem Europe, zbog čega je njemu i njegovim tvrtkama u travnju ove godine Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a blokirao imovinu. I taj potez Amerikanca bio je dio internacionalne operacije u kojoj su, osim njih, sudjelovali Europol i policija Velike Britanije. A osoba koju Europol smatra visokovrijednom metom, uhićena je  nakon kompleksne istrage u kojoj su sudjelovale policije Velike Britanije, Španjolske, Irske, Nizozemske...

Foto: Europol

Istragu je 2021. inicirala španjolska policija, a sumnja se da je glavnoosumnjičeni, koja je uhićen u Malagi, Španjolsku uzeo kao svoju bazu. Posao mu je bio da zajedno sa suradnicima od kriminalnih organizacija preuzima goleme količine gotovog novca koji je  potom bio proslijeđen drugim kriminalnim organizacijama. Za prebacivanje novca koristio se tzv. podzemnim bankovnim sustavom (Europol je nedavno izvijestio i kako je razotkrio jednu takvu banku, op. a.). Inače, iz Europola pojašnjavaju da je riječ o neformalnoj metodi prijenosa novca bez toga da se novac zaista fizički kreće. Istraga ovog slučaja trajala je godinu i pol dana, a sumnja se da su osumnjičenici tom metodom oprali više od 200 milijuna eura. 

Osim toga, sumnja se da je glavno osumnjičeni u Španjolskoj kreirao brend votke koji je promovirao u noćnim klubovima i restoranima na Costi del Sol. Time su pokušali prikriti svoj stvarni izvor prihoda. Sumnja se da su na sličan način u Velikoj Britaniji osnovali tvrtku koja je bila povezana s drugom tvrtkom na Gibraltaru, a svrha je bila da se prikrije  identitet upravitelja tvrtke korištene prilikom pranja novca.

Inače, istraga koja je dovela do ovih uhićenja pokrenuta je 2021. nakon što je u Španjolskoj policija provela niz racija u kojima je zaplijenjeno oko 200 kilograma kokaina i oko 500.000 eura koji su bili skriveni u vozilima koja su imala tajne pretince. Istraga je ta vozila uskoro povezala s kriminalnim klanom Kinahan. Oni su najpoznatija kriminalna organizacija u Republici Irskoj, a Amerikanci ih smatraju jednom od najozloglašenijih i najsmrtonosnijih mafijaških organizacija na svijetu te ih uspoređuju s meksičkim kartelima.

Kinahan klan djeluje posljednjih 20 godina. Smatra se najvećim uvoznikom droge i oružja u Europu, a irska policija smatra da su tijekom svog djelovanja na svojim kriminalnim aktivnostima "zaradili" milijardu eura. Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA) procjenjuje da je spomenuti klan odgovoran za uvoz kokaina u Veliku Britaniju vrijednog najmanje 23 milijuna funti te za uvoz marihuane vrijedne oko šest milijuna funti.

Uz trgovinu drogom sijali su smrt.  Smatra se da je njihov rat s drugom bandom za prevlast na tržištu droge koji se u Irskoj vodi zadnjih nekoliko godina odnio 18 života, a među ubijenim osobama bila su i dva slučajna prolaznika. Kriminalna grupacija novac zarađen na svojim ilegalnim aktivnostima pere preko kupnje nekretnina, pa im je u travnju ured za kontrolu inozemne imovine američkog ministarstva financija blokiralo imovinu u SAD-u. Pod financijskim sankcijama kakve se od početka rata u Ukrajini koriste za ruske oligarhe našlo se sedam osoba i tri tvrtke.

Inače, za informacije koje bi mogle dovesti do uhićenja Daniela Kinahana i njegova oca Christophera te brata Christophera mlađeg, SAD je ponudio nagradu od pet milijuna dolara. Prema pisanju BBC-a, Daniel Kinahan bavio se promoviranjem boks borbi na najvišoj razini, pa je navodno bio i promotor nekih od borbi Tyson Furyja koji mu je javno zahvaljivao na organizaciji nekih od tih mečeva.

Njegov odvjetnik, piše BBC, sve optužbe protiv njega naziva lažima, navodeći da je Danijel Kinahan neosuđivana osoba te da nema nikakvih dokaza da je on mafijaški boss. Isto tako BBC navodi da vodeće osobe klana Kinahan već neko dulje vrijeme žive i rade u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji nemaju potpisan sporazum u ekstradiciji s Republikom Irskom.

VIDEO: WHO: Svijet nikada nije bio u boljoj situaciji da okonča pandemiju COVID-19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije