Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neljudski uvjeti u bolnici

U sobama od 18 kvadrata po petero psihički bolesne djece

psihijatrijska bolnica za djecu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/13
02.10.2016.
u 13:00

Problemi su porasli izmjenom zakona koji sada kaže da se djeca moraju hospitalizirati odvojeno od odraslih. Ali, ako smo mi zadnja ustanova za liječenje djece, onda moramo imati izvrsne uvjete

“Gdje je moja najbolja doktorica?”, govori djevojčica i čvrsto grli prim.dr.sc. Vlatku Boričević-Maršanić, koja je oslovljava imenom i pita je li joj bolje. Djevojčica je to koju ta liječnica dugo poznaje, čest je pacijent u bolnici kojom upravlja – Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež. Odlazi s nama u žensku sobu, 18 kvadrata u kojima je naslagano pet kreveta i u kojoj boravi i spava pet malih pacijenata te nam govori kako je skočila s prozora. Htjela se ubiti jer ne želi više živjeti. Ženska soba od muške je odvojena vratima, ali samo s jedne strane, tako da djevojčice kad izlaze iz sobe moraju proći kroz mušku sobu.

Agresivni ispadi

Kad od njih pet u tih 18 kvadrata samo jedno dijete ima neki ispad, naravno da to utječe i na sve ostale. Ima i teških, agresivnih epizoda i ispada kada je ugrožena sigurnost i druge djece, ali i osoblja. Djevojčica s početka teksta i svi pacijenti tamo su u konačnici djeca. Samo što neki imaju deset, a neki 17 godina. Zakon određuje da su djeca svi mlađi od 18 i zakon je odredio da djeca s psihijatrijskim teškoćama ne smiju biti na odjelu s odraslim pacijentima. Sjajna ideja, samo što za nju u praksi nije pripremljeno – ništa.

Rezultat je takav da zapravo nema bolnice zakonski prikladne za dijete s ovakvim problemom i upućuju ga u ovu bolnicu nedaleko od zagrebačkog Britanskog trga, u Kukuljevićevu. Osim popunjenosti koja nekad prelazi i potpune kapacitete Kukuljevićeve, to u praksi znači i da sobu nekad moraju dijeliti zlostavljano dijete i zlostavljač. Ne treba nijedan liječnik objašnjavati koliki je to apsurd, teškoća kako za djecu tako i za sve osoblje, a u konačnici postavlja se i pitanje kako liječiti i jedno i drugo dijete u takvim uvjetima.

– Problemi su se intenzivirali zakonskim izmjenama koje izričito određuju da se djeca moraju hospitalizirati odvojeno od odraslih s duševnim smetnjama. Prije su se djeca kratkotrajno zadržala u bolnici, recimo u Bjelovaru, Splitu i drugdje, pa se procijenilo trebaju li biti poslani ovdje. Tako da je kod nas došlo do velikog priljeva akutnih pacijenata. Istim izmjenama je s liste ustanova za liječenje duševnih pacijenata skinuta bolnica Lopača, što opet znači veliki priljev pacijenata nama.

Sve bolnice mogu reći “taj pacijent nije za nas”, a mi ne možemo to reći kad je riječ o dječjoj psihijatriji. Ali ako smo ustanova koja će biti zadnja za liječenje, moramo imati i izvrsne uvjete da bismo liječili tu djecu – poručuje ravnateljica Kukuljevićeve.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Boravak od 30 kvadrata

U tijeku su radovi na trećem katu gdje su smještena osnovnoškolska djeca, tako da sad i ona borave kat niže gdje je odjel za starije od 14 godina. Svi su zajedno u jedinom dnevnom boravku od 30-ak kvadrata s dugačkim stolom, između malenih soba za spavanje u kojima su, najlakše je reći, poslagani kao sardine.

Kako kaže dr. Boričević-Maršanić, nije problem napraviti krevete na kat, ali pitanje je kakva će biti kvaliteta liječenja jer, ističe, stručnost u zdravstvu nije dovoljna da stvari funkcioniraju.

– Mladić je pokušao suicid rezanjem vratnih žila i nakon operativnog liječenja u klinici za otorinolaringologiju (ORL), upućen je nama. U toj bolnici ležao je na otvorenom odjelu i sve je bilo u redu, ali ga svejedno šalju k nama na zatvoreni odjel i zahtijevaju svakodnevne kontrole na ORL. Tako da smo ga morali svaki dan voziti u bolnicu na pregled i previjanja pa je dijete dan provodilo u čekanju i transportu – ističe ravnateljica.

Uostalom, kakav je to boravak pacijenta u zatvorenom odjelu kad je dijete cijeli dan vani, a upućeno je kao pacijent za zatvoreni odjel dječje psihijatrije. Također, s oba zatvorena odjela ista ta djeca tri puta dnevno idu, odvojeno, u podrum gdje je blagovaonica. A izlazak u dvorište nije moguć jer je to mali prostor na samom ulazu i nije sigurnosno primjeren.

>> Apel psihijatrijske bolnice: Pomozite nam, liječimo djecu u teškim uvjetima!

>> Magnetom protiv ovisnosti – riješite se kockanja, pušenja, alkohola i prejedanja

Komentara 15

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
13:32 02.10.2016.

Glavno da ima novca za razne klošarske udruge, a za djecu nema.

LJ
LJU39
14:06 02.10.2016.

gdje su tu humani ministri i ne sagrade novu zgradu za take osobe..a ne pare trosit na pljuvace i neradne institucije..i bilo bi i posla i trgovine bi profitirale od materiala i puno dobri stvari svima..dok tako nepodje radit i razmisljat nista od boljeg zivota..

DU
Deleted user
15:12 02.10.2016.

Vaznije je da novac dajemo parazitnim udrugama i tkz. "umjetnicima" iz Rijeke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije