Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

U Sloveniji nastavljen dramatičan rast broja zaraženih, Janša zaustavlja javni život u zemlji

Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije
Foto: Borut Zivolovic/PIXSELL
1/7
13.03.2020.
u 17:19

Osim trenutačnog zatvaranja svih škola, fakulteta i drugih javnih ustanova, infektolozi preporučuju izbjegavanje duljeg zadržavanja u trgovinama i trgovačkim centrima, savjetujući građanima da ostanu kod kuće

U Sloveniji su do 14 sati potvrdili 141 slučaj zaraze novim koronavirusom, što je čak 45 slučajeva više dan ranije. Najviše novih slučajeva zabilježeno je u ljubljanskoj regiji, a dosad je obavljeno 4346 testiranja.

Prema riječima direktorice Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Nine Pirnat, time je epidemiološka situacija u Sloveniji ušla u drugu fazu, u kojoj će se ograničavanjem socijalnih kontakata pokušati zaustaviti širenje epidemije, kako bi se osiguralo da zdravstveni sustav ostane u mogućnosti zbrinuti sve kojima je pomoć potrebna.

Kontrola zdravlja putnika na granici između Slovenije i Italije
1/17

"Prvi smo se put u samostalnoj Sloveniji našli u ovakvoj situaciji", kazala je Pirnat, dok državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Simona Repar Bornšek poručuje kako nema razloga za paniku, jer panika, kako je kazala, negativno utječe na imunitet. Epidemija koronavirusa pogodila je Sloveniju u osjetljivom trenutku tranzicije vlasti. Nakon ostavke premijera Marjana Šareca i pada njegove vlade slovenski parlament trebao je sinoć potvrditi novu vladu Janeza Janše. Stupanjem na dužnost nove vlade radikalno će se promijeniti dosadašnja slovenska politika prema koronavirusu, s obzirom na to da se Janša slaže s preporukom 38 slovenskih infektologa koji su u dopisu Šarecu i Janši upozorili da je zbog naglog pogoršanja situacije s pandemijom koronavirusa potrebno trenutačno zaustaviti javni život u zemlji, i to u najvećoj mogućoj mjeri.

Osim trenutačnog zatvaranja svih škola, fakulteta i drugih javnih ustanova, infektolozi preporučuju izbjegavanje duljeg zadržavanja u trgovinama i trgovačkim centrima, savjetujući građanima da ostanu kod kuće. To se posebno odnosi na mlade i druženje u kafićima, sportskim događajima i grupama, jer samo s takvim strogim mjerama, po njihovom mišljenju, Slovenija može izbjeći ponavljanje talijanskog scenarija, gdje su takve mjere donesene prekasno. Čelnici nove vladajuće koalicije već su najavili uvođenje takvih mjera. Janša smatra da je Slovenija zahvaljujući neodgovarajućoj reakciji prošle vlade već izgubila dragocjeno vrijeme i da kasni s uvođenjem takvih mjera, kao i mnoge europske države, no Slovenija je u posebnoj situaciji, jer je zbog granice s Italijom dodatno izložena žarištu krize.

>> Tema: Koronavirus

Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije