Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gužva i ove godine
Povratak na članak

'U školama u kojima je više đaka sa 5,0 nego mjesta uvesti prijamni'

Prije nekoliko godina malu maturu uvela je Srbija, a oni koji su je imali odustali su

Komentari 14

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:40 08.07.2014.

Hm, djeca sve "pametnija", škole sve skuplje, školovanje sve duže, a državica u ponoru neznanja. Gdje se to znanje izgubi kasnije? Neki pobjegnu glavom bez obzira van, drugi su na burzi rada, treči studiraju do besvijesti da ne bi morali na burzu, četvrti se odaju porocima i drogama, a odlikaši kopaju kanale kod onih koji su u školi kopali nos, ali im je tatica dobro unovčio političko opredjeljenje u koje ni sam ne vjeruje.

VL
NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
14:19 08.07.2014.

Ovakve ocjene su izgubile svaki smisao. Izgubljen je svaki kriterij izvrsnosti u školama. U pravilu bi samo rijetki trebali imati vrlo dobar, dok bi u svakoj školi njih nekoliko moglo imati odličan. Ako već ne ide prema ovoj skali od 2-5 (realno to su samo četiri stupnja pozitivne ocjene), možda ne bi bilo loše da se skala proširi do 9, s tim da pojedini nastavnik sam ne može dati ocjenu 8 i 9: osam može dati komisija od tri nastavnika na temelju izvrsnosti a devet samo školsko vijeće zbog iznimnog uspjeha.

VL
IN
intellegens
13:10 08.07.2014.

Jedini pravedni sistem su prijemni ispiti. Trzisna utrka za sve a ne upisivanje po vezi, placanje ucitelja za bolje ocjene ...Tako je bilo u bivsoj SFRJ. Danasnji obrazovni sistem se nemoze mjeriti sa onime iz bivse SFRJ:

VL
DH
dalibor.hren
14:58 08.07.2014.

Ogroman broj odlikaša (sa 5,00) nam govori da je za upis u srednju školu potrebno uvesti prijemne ispite.

VL
DU
Deleted user
15:02 08.07.2014.

Malo smiješno da ima toliko odlikaša. Sumnjam da su svi tako dobri. Prijemni ispiti za srednju i za fakultet su najbolje rješenje + intervjui za fakultet. Na taj način se radi selekcija najboljih.

VL
DU
Deleted user
15:42 08.07.2014.

Ajde pustite tu jadnu djecu na miru. Toliko stresa svake godine a rezultati nikakvi. Prosvjetnu administraciju treba razjuriti jer ne radi ništa drugo nego izmišlja kako da učenicima, profesorima, nastavnicima i učiteljima oteža školovanje i nastavni rad. Školstvo trba prvo osloboditi suvišne administracije i mudrovanja u ministarstvu, a djeci dozvoliti upis tamo gdje žele bez prethodnih ispita i drugih kerefeka, ali zato treba postrožiti kriterije ispita na prvim godinama srednjih škola i fakulteta što je najbolji filter - tko zna, hoće učiti o marljiv je ide dalje a oni ostali otpadaju, ponavljaju ili pokušaju negdje drugdje za što su sposobni. U završnim razredima osnovne škole moralo bi se više posvetiti tzv. profesionalnoj orijentaciji kao putokazu đacima što i kako dalje. Prijemni, mature i druge gluposti pokazale su negativne rezultate i treba ih izbaciti.

VL
DU
Deleted user
15:48 08.07.2014.

Treba učiteljima, nastavnicima i profesorima u školama dati potpunu autonomiju u vrednovanju znanja učenika uz naravno jasne kriterije i kontrolu. I ne dozvoliti roditeljima da budu arbitri u izboru predmeta, predavanja i sadržaja nastave. A kad roditelj pokušava intervenirati na bilo koji način, treba zaštititi učitelje, nastavnike i profesore.

VL
KA
kafka
17:33 08.07.2014.

Štampanje petica briše svaki kriterij, pa i kriterij izvrsnosti. ! ! . . . . . . . . . . . . . To je farsa i sramota od obrazovanja u kojem najbolje prolaze mediokriteti i oni ispodprosječni jerer nema kriterija izvrsnosti.

VL
LA
larala
13:38 08.07.2014.

ups, sdp-ova super zamisao e-upisa u praksi dokazala da ne funkcionira baš najbolje...a, naravno, ako uvedemo malu maturu, kak ce se klinci podobnika upisati u bolje škole kad bi ih popunili oni s znanjem od roditelja tanjih novcanika...

VL
NA
narod1
13:54 08.07.2014.

sve više odlikaša a država sve više tone. Ili su te ocjene prenapuhane ili mi djecu krivo učimo. Trećeg nema

VL
NI
NightHawk45
14:20 08.07.2014.

Opet stvaramo problem tamo gdje ga nema. Svi znaju da imamo hiperprodukciju odlikaša sa prosjekom 5.0 i da je njihovo stvarno znanje vrlo upitno u barem 75% slučajeva. Što je sa djecom koji imaju prosjek 4.9, 4.6 ili su nedaj bože prošli sa vrlodobrim uspjehom? Mislite da među njima nema onih kojima isto treba dati šansu da se upišu u škole u koje misle da će dobiti najbolje znanje (u ovom slučaju govorimo o raznim gimnazijama). Konačno je netko javno progovorio o tom problemu (g. Jokić iz članka) ali on nije u ministarstvu tako da će i njegov prijedlog opet biti odbijen. Stvar je vrlo jednostavna, ocjene iz osnovne škole nose 60% bodova, a ostalih 40% prijemni ispit u srednju školu. To bi trebalo primjeniti u svakoj srednjoj školi gdje ima više kandidata od mjesta u pojedinim programima. Međutim, kad bi takav prijedlog i krenuo u realizaciju javili bi se razni roditelji, dušebrižnici, psiholozi, socijalni radnici, dječija pravobraniteljica, ustavni sud.... kako se djecu nesmije uznemiravati i opterećivati da nebi, nedaj bože, došla pod stres. E pa draga djeco, morate se naučiti kako upravljati sa stresom kojega će te u životu i te kako susresti. Ali naravno ništa se od svega ovoga neće desiti tako da šteta tipkanja na ovu temu...

VL
GV
golub Vaso
13:21 08.07.2014.

mala matura za sve i odmah, poplava odlikaša je rezultat spuštanja kriterija i linije manjeg otpora kod nastavnika, jer ih svatko (zakonski) može gazit i onda je najlakše dati odličnu ocjenu...

VL
LU
lukarak
15:50 08.07.2014.

Nije problem u tome sto negdje ima vise 5.0 nego mjesta, nego u tome sto i netko s 4.5 moze biti bolji od 99% ovih s 5.0. Prosjek 5.0 je obicno ono sto se kaze jack of all trades, master of none, a to nikako ne treba poticati.

VL
Avatar ilikebacon
ilikebacon
15:56 08.07.2014.

Vratite prijemne ispite za upis u srednje skole kako je i nekada bilo pa cemo vidjeti to ima a tko nema znanja za zeljenu srednju skolu. Naravno, nebi bilo lose uvesti i malu maturu na kojoj ce ispitivati komisija a ne skolski odbor. Vjerujem da ce se broj odlicnih ucenika rapidno smanjiti.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.