Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kino europa

U sklopu godišnjice neovisnosti Alžira prikazan "Izvan zakona"

novisnost alžira, alžir, knio europa (1)
Foto: Hassan Haidar Diab
1/3
15.11.2012.
u 12:34

Proslavu je uveličala nazočnost veleposlanika Turske i Španjolske, drugih članova diplomatske zajednice te nekoliko hrvatskih ličnosti

Veleposlanstvo Alžira u suradnji s alžirsko-hrvatskom udrugom prijateljstva (Croal), u Hrvatskoj u sklopu obilježavanja pedesete godišnjice neovisnosti Alžira u srijedu 14. studenog prikazalo je projekciju filma "Izvan zakona" (Hors-la-loi) u kinu Europa u Zagrebu.

Film, koji je režirao slavni alžirski redatelj Rachid Bouchareb, priča je o angažiranju Fronte narodnog oslobođenja (FLN) u Francuskoj u borbi za neovisnost Alžira.

Film je 2010. osvojio nagradu najboljeg arapskog filma na Filmskom festivalu u Damasku. Te iste godine također je bio nominiran za Zlatnu palmu za Canneskom filmskom festivalu te se 2011. natjecao za najbolji strani film na dodjeli Oscara.

Uz sudjelovanje pripadnika alžirske i arapske zajednice u Hrvatskoj, te brojnih prijatelja Alžira, Hrvata, Amerikanaca, Turaka, Armenaca, Francuza, filmoljubaca i ljubitelja alžirske i arapske kulture, proslavu je uveličala nazočnost Veleposlanika Turske i Španjolske, drugih članova diplomatske zajednice te nekoliko hrvatskih ličnosti, poput Predsjednika Euro-mediteranskog foruma, Tončija Tadića. Također su bili prisutni gospodarstvenici koji surađuju s Alžirom, poput članova Ingre i Brodarskog Instituta.

Projekcija triju alžirskih filmova – Bitza za Alžir, Mascarades i Izvan zakona – prva je inicijativa i događaj takve vrste u Hrvatskoj, koji je, uz to, omogućio pretežno hrvatskoj publici da otkrije i da se upozna s dijelovima alžirske povijesti i kulture.

Naime, od svog otvorenja 2008. godine, Veleposlanstvo Alžira nastoji učvrstiti veze s Hrvatskom na višestrukoj razini te se zauzima za blistanje prisutnosti Alžira u Hrvatskoj.

>> Najbolji arapski film 2010. u kinu Europa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije