Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

U sirijskoj krizi rekordnih 3 milijuna izbjeglica

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
29.08.2014.
u 08:22

Unutar same Sirije prognano je 6,5 milijuna ljudi, od čega polovicu čine djeca

Broj izbjeglica u sirijskoj krizi, koja traje više od tri godine, dosegao je rekordnih 3 milijuna ljudi, izvijestio je danas UNHCR, UN-ova agencija za pomoć izbjeglicama.

- Sirijska kriza postao je najveći humanitarni slučaj naše ere, a svijet ne uspijeva zadovoljiti potrebe izbjeglica i država koje ih prihvaćauu - rekao je UN-ov visoki izaslanik za izbjeglice Antonio Guterres.

Gotovo pola svih Sirijica prisiljeno je na napuštanje svojih domova, a svaki osmi Sirijac pobjegao je preko granice, što je milijun više nego prošle godine. Unutar same Sirije prognano je 6,5 milijuna ljudi, od čega polovicu čine djeca.

UNHCR i druge agencije navode kako prognanici pristižu u šokantnom stanju, iscrpljeni, predstrašeni i bez ušteđevine. Većina ih je u bijegu godinu dana ili više. Za prelazak granice mnogi moraju plaćati mito krijumčarima - na primjer, za bijeg u istočni Jordan cijena je od 100 dolara po osobi na više.

Prema podacima UNHCR-a najviše izbjeglica ostane u državama koje graniče sa Sirijom. Najviše ih je u Libanonu (1,14 milijuna), Jordanu (608.000) i Turskoj (815.000). Više od četiri petine izbjeglica muči se sa životom u gradovima izvan kampova, a 38 posto živi u substandardnim skloništima, pokazalo je nedavno istraživanje.

>> Srbija: Ne može ratovanje biti legitimno zanimanje

>> Islamska država zauzela ključnu sirijsku zračnu bazu

Komentara 4

Avatar abcd
abcd
14:45 29.08.2014.

Danke USA Danke EU Danke Vesna Pusic

Avatar viki_nuland
viki_nuland
15:51 29.08.2014.

Od nekad prosperitetne zemlje ovo im je doni "uvoz demokracije" isto kao Iraku i Libiji.

AA
aabbcc
15:03 30.08.2014.

Koliko je RH primila tih, od 3 milijuna jadnih izbjeglica ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije