Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radoš Stevlić

Preminuo posljednji atentator na Tita. Prošle godine je otkrio: Smatrao sam da Broz ne zaslužuje vladati Srbijom

Josip Broz Tito
Foto: White House Photo Office, photo by Schumaker, Byron E.
1/3
24.11.2016.
u 18:29

Stevlić je ispričao i kako je "Kavaja odmogao i sebi i ostalima".

U Phoenixu u Arizoni preminuo je Radoš Stevlić koji je javnosti postao poznat kao posljednji atentator na Josipa Broza Tita, javlja Tanjug

Stevlić je u Arizoni živio desetljećima, a prošle je godine u intervjuu za Politiku govorio o uhićenju koje se dogodilo prije 40 godina u Chicagu i o tome zašto je sudjelovao u atentatu na Tita.

– Kao i moji suborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje vladati Srbijom. S druge strane, bio sam svjestan da po našoj vjeri nemam pravo oduzeti čovjeku život, i možda je bolje što se sve završilo kako jest. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promijenilo – kazao je Stevlić.

U tom intervjuu otkrio je kako je jugoslavenska vlada tih godina SAD-u uputila popis s imenima 146 osoba i zahtjevom da ih uhiti. Stevlić kaže kako su im oni odgovorili da ne mogu uhititi toliko ljudi "pa se sve svelo na nas šestoricu". Uhićeni su Nikola Kavaja, Stojiljko Kajević, Boško Radonjica, Životij Savica, Nikola Živović i Stevlić.

Stevlić je ispričao i kako je "Kavaja odmogao i sebi i ostalima". 

– Protiv mene su imali osam točaka optužbe, protiv Kajevića devet, protiv Kavaje pet točaka. Moja maksimalna kazna mogla je biti 65 godina, Nikolina 35. Ali na kraju meni su dali deset, a njega je sudac osudio na 20 godina zato što je svojim jezikom upropastio čitavu stvar – ispričao je Stevlić, prenosi Tanjug. 

>> Srbi vjeruju da je najbolji vođa bio – Tito!

Komentara 89

ST
Startrack
22:04 24.11.2016.

Najvaznije je damu je krepala Jugoslavija. Pa nek se sad okrece u grobu. Djaba pobi onolike ljude.

Avatar mali_Radojica- hibridni ratnik
mali_Radojica- hibridni ratnik
19:48 24.11.2016.

Nisam čuo za ovog Stevlića,ali ubedljivo najopasniji "lovac na Tita",kako su ga zvali bio je Nikola Kavaja,osoba neverovatne,hollywoodske biografije,koji je četiri puta pokušao da ga likvidira na američkom tlu,ali mu je svaki put život spasio FBI. Na kraju je oteo putnički avion na liniji New York - Chicago sa namerom da se,nakon što oslobodi putnike, obruši njime na zgradu Centralnog Komiteta SKJ i na taj način.kako je rekao, "ubije bar 100 komunista."Za taj čin osuđen je na 65 godina zatvora,odležao dvadesetak.

LI
lipotan
21:59 24.11.2016.

Ide Titi preko ravnog Srema za njim ide ko pameti nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije