Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNI SPECIJAL

U Premiumu pratite nikad ispričanu priču o Žumberku: Povijesna pozornica na kojoj se sudaraju istok i zapad

Žumberak: Ekipa Večernjeg lista snima dokumetarni film o žumberačkim uskocima i grkokatolicima
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
31.01.2022.
u 22:08

U specijalu Žumberak - Kolijevka hrvatskih grkokatolika i nepobjedivih uskoka - koji je izašao uz Večernji list, a koji ćete u narednim tjednima moći svaki dan u nastavcima čitati u Premiumu, vraćamo se u prvu polovicu šesnaestog stoljeća, vrijeme osmanlijskih osvajanja, sudara islama i kršćanstva, velikih bitki i opjevanih narodnih junaka. Povijesni kontekst nije bio povoljan za Hrvate, kao ni za susjedne narode, ni za plemstvo. Potisnuto silom kakvu Europa nije vidjela još od Rima, lokalno stanovništvo u bijegu pred Osmanlijama napušta svoja stoljetna ognjišta. To vrijeme stvara nove odnose, koalicije, ali i ratnike - uskoke...

Ključne riječi

Komentara 3

SK
strogo kontrolirani vlakovi
22:20 31.01.2022.

Izvanredna stvar! Sramota je koliko stanovnika Hrvatske nijednom nije vidjelo ljepote ponosnog Žumberka. No takav je sada život. Oni koji su najviše stradavali za Hrvatsku, bačeni su na marginu života. Svaka čast Večernjem listu koji je jedini posvetio pažnju katastrofi Žumberka, za razliku od hrvatske vlasti opčinjene samom sobom!

GO
golozlo
12:37 02.02.2022.

Pa niko ne obraća pažnju na njih jer su Srbi , i džabe im pokatoličavanje i grko-katoličavanje kad se zna odakle su potekli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?