Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol stoljeća

U pozadini invazije traje vjerski rat. Putinu je crkva zamijenila komunističku partiju, ali dogodio se raskol

28.02.2022.
u 11:20

Cezaropapizam stoljetni je model funkcioniranja ruske države i crkve, a sateliti pravoslavne kominterne danas dosežu do Beograda i Banje Luke. Kidanje tih veza, čak ni u birokratskom smislu, nije nimalo jednostavno

Ključne riječi

Komentara 72

Avatar Cantor
Cantor
13:36 28.02.2022.

Mene zanima zašto se dopušta djelovanje SPC-a na teritoriju Hrvatske? Zašto "naša" država (ovo naša nije slučajno u navodnicima) otvoreno ne podrži Hrvatsku nacionalnu pravoslavnu crkvu. Odgovor na to pitanje bi nas više trebao zanimati nego vjerske razmirice u Ukrajini.

Avatar Zgubider.
Zgubider.
12:28 28.02.2022.

Putin je ko udav koji se precijenio i pokušao progutati krokodila. Na kraju se raspuknuo...

Avatar Navajo
Navajo
14:10 28.02.2022.

Nazalost djelovanje lokalnih pravoslavnih crkava najbolje se vidjelo u Domovinskom ratu, a sada nedavno u Crnoj Gori. Neki trebaju razumjeti da su to nacinalne Crkve , a ne Jedna Crkva. Grcka Pravoslavna Crkva nedavno je sluzbeno potvrdila Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu, i naisla na protivljenje i neodobravanje Ruske Pravoslavne Crkve. Grcka je po povijesti najutjecajnija. Imamo primjere Makedonske Pravoslavne Crkve itd. Nas uprot tome Katolicka Crkva nije nacionalna, nego je sacinjena od svih naroda i plemena kao Jedna Univerzalna Crkva koja djeluje u pojedinim narodima i zemljama postivajuci svaku zemlju gdje djeluje, ali uvijek podrzavanjem ljudskih prav, slobode, suverenosti itd. Utjecaj nacionalnih Pravoslavnih Crkava ne treba zanemarivati, pa tako i ovaj izmedju Ukrajine i Rusije, Srbije i Crne Gore itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?