Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismena obavijest

Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak piše Karamarku da izlazi iz HDZ-a

Kolinda i Karamarko
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/2
07.02.2015.
u 08:32

Prigodno će joj biti uručeni rezultati izbora, potom će o izlasku iz stranke obavijestiti šefa Sabora

U ponedjeljak će izabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetiti Državno izborno povjerenstvo, gdje će joj prigodno uručiti konačne i službene rezultate izbora. Time će biti riješena još jedna formalnost koju nova hrvatska predsjednica treba obaviti do svečanosti inauguracije 15. veljače u Zagrebu.

Nakon DIP-a, izabrana predsjednica Grabar-Kitarović obavit će i iduću formalnost – poslati pismenu obavijest predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i tajništvu stranke da izlazi iz članstva stranke.

Stranačka vjernost

Predsjednička dužnost je, prema članku 96. Ustava, nespojiva s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću, a predsjednica ne smije biti ni članom političke stranke.

"Podnošenje ostavke na članstvo", kako stoji u tekstu Ustava, bit će ujedno i simboličan korak za Kolindu Grabar-Kitarović, s obzirom na to da je u HDZ-u bila od samih početaka, dakle gotovo četvrt stoljeća. Ta stranačka vjernost bila je i jedan od glavnih razloga što je tako glatko izabrana za kandidatkinju HDZ-a na predsjedničkim izborima.

Nakon što, dakle, dobije ispisnicu iz HDZ-a, predsjednica RH obavijestit će potom, kako to predviđa Ustav, i Hrvatski sabor, konkretno predsjednika Sabora Josipa Leku.

Nakon toga slijedi inauguracija na Trgu svetog Marka, gdje će pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec Kolinda Grabar-Kitarović izgovoriti tekst prisege. Dužnost će službeno preuzeti 19. veljače jer predsjedniku u odlasku mandat traje do 18. veljače u ponoć. Primopredaja dužnosti će, nakon dramatičnih sporenja oko mogućeg preseljenja Ureda predsjednika na lokaciju u Visokoj 22, ipak biti obavljena na dosadašnjoj predsjedničkoj lokaciji – Pantovčaku.

U HDZ-u su, naravno, zadovoljni što će Kolinda Grabar-Kitarović, bez obzira na pokušaje podmetanja i kvarenja atmosfere uoči njezine inauguracije (tumačenje vladajućih da predsjednica zapravo nije pobijedila jer zbog brojnih nevažećih listića nije dobila više od 50% glasova svih birača izašlih na izbore) te igrokaza s preseljenjem u Visoku, ovih dana preuzeti dužnost i obveze predsjednice Republike Hrvatske.

Odmah imenovanja

O odlasku svoje bivše članice iz stranke kažu: – To je kao kad se obitelj oprašta od člana koji odlazi na dulje vrijeme. Znamo da će joj biti bolje, ali nam je ipak žao što odlazi.

Odmah nakon inauguracije na Markovu trgu te dolaska u rezidenciju na Pantovčaku, nova predsjednica objavit će i imena većine svojih savjetnika i osoba koje će voditi njezin ured. 

>> Milanović pozvao Grabar Kitarović na prvu redovitu sjednicu Vlade nakon inauguracije

Komentara 112

Avatar darkkati
darkkati
08:56 07.02.2015.

Ne izlazi ona iz HDZ-a , nego članstvo stavlja u stanje mirovanja.

Avatar EUJ-
EUJ-
10:53 07.02.2015.

Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak piše Karamarku da izlazi iz HDZ-a ali ostaje okosnica domoljubnog teatra i potpore 200 bogatih familija na zapadnom balkanu.

ZA
zagy11
09:14 07.02.2015.

to je ona Sanaderova suradnica koja kao i Karmarko ,nije ništa vidjela,ni znala...kakve li nam budučnosti s takvima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije