Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERA ZNANJA

U ponedjeljak kreću nacionalni ispiti: Ove godine pisat će ih svi učenici četvrtih razreda osnovne škole

Ilustracija za pisanje državne mature
Emica Elvedji/PIXSELL
27.02.2024.
u 09:02

Ispiti se ne ocjenjuju niti na bilo koji način utječu na ocjene. Također, učenici koji ne dođu taj dan na nastavu test neće pisati u nekom drugom terminu.

U ponedjeljak, 4. ožujka, prvi put svi učenici četvrtih razreda osnovne škole u Hrvatskoj pišu nacionalne ispite. Podsjetimo, od uvođenja ovih ispita, prije dvije godine, pisali su ih učenici četvrtog razreda u 81 školi u kojoj se provodilo eksperimentalno testiranje. Nacionalni ispiti za učenike osmih razreda lani su provedeni u svim školama, a tako će biti i ove godine. Oni će ispite pisati tjedan dana kasnije.

Nakon dvije godine, kad su nacionalne ispite pisali učenici četvrtog razreda u 81 školi, ove godine pisat će svi učenici, njih 37.007, koliko ih je ove godine upisano, kažu za 24sata u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Važno je pritom istaknuti kako se ispiti ne ocjenjuju niti na bilo koji način utječu na ocjene. Također, učenici koji ne dođu taj dan na nastavu test neće pisati u nekom drugom terminu.

Nakon ocjenjivanja i analize, kažu iz NCVVO-a za 24sata, učenička postignuća bit će upisana u e-Dnevnik kao bilješka iskazana brojem bodova i odgovarajućim postotkom. Što se tiče učenika osmog razreda, njih 40.768 pisat će nacionalne ispite iz devet predmeta od 11. ožujka. 

- Što se tiče učenika osmog razreda, njih 40.768 pisat će drugu godinu za redom nacionalne ispite iz Hrvatskog jezika, Matematike, prvog stranog jezika, Biologije, Fizike, Geografije, Kemije i Povijesti. Ispiti će pisati i učenici s prilagodbom, kao što će biti i prevedeni na jezike nacionalnih manjina: češki, mađarski, srpski i talijanski jezik - pojašnjava još Vinko Filipović iz NCVVO-a.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Radovan Fuchs komentirao prosvjed sindikata

Komentara 1

HR
Hrvoje1991
09:16 27.02.2024.

Josipa Rimac će srediti da mladež prođe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije