Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salonit

U ponedjeljak ćemo se s toljagama u rukama izboriti za svoja prava

'pixsell-04.05.2010.-Split, Hrvatska - Sindikalna akcija ispred tvornice Salonit. Radnici najavljju jos vece prosvjede. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
04.05.2010.
u 17:00

Godišnje desetak radnika umre od azbestoze, zadnjih sedam dana troje ljudi. Nemamo što izgubiti, kažu radnici

Svaki im dan od azbestoze umiru kolege, a i mnogi od njih boje se slične sudbine. Obećanja s najviših državnih instancija ostaju neispunjena, njihovo je strpljenje došlo kraju. Radnici Salonita u ponedjeljak pravdu uzimaju u svoje ruke.

– U 7 sati svi moramo doći ovamo s toljagama u rukama. Jedino tako možemo natjerati predsjednicu Vlade i institucije da naprave svoj posao. Očito je da oni štite kriminal – radikalnu akciju najavljuje Jozo Marić, regionalni predsjednik HUS-a za Dalmaciju.

Kosor pogazila obećanja

Radnici se svi, bez iznimke, u ponedjeljak moraju pojaviti naoružani toljagama. Kamo će krenuti, Marić nije želio kazati.

– Nismo se umorili u borbi za svoja prava. Je l' triba u zatvor, ići ćemo u zatvor. Na Svetog Duju svi kupite bejzbolske palice, potpuno je to legalno. Ne pojavljujte se u ponedjeljak bez njih – oštro će Jozo Marić.

Posljednji u nizu razloga koji su radnike Salonita nagnali na drastične akcije jesu obećanja koja je, kako tvrde, pogazila predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Obećala je ona isplatiti odštetu oboljelima od azbestoze, a dosad nisu dobili ni kunu. To su jasno kazali i transparentom, koji su nosili radnici u zaštitnim odijelima i s maskama na licu.

– Kažu da Vlada nema novca, a ja im poručujem neka uzmu od onih koji su jamili. Tražimo mnogo manje nego što vrijedi naše zdravlje koje smo izgubili – kaže Marko Mikačić, sindikalni povjerenik u Salonitu.

Protiv stečajnog upravitelja Mirka Kozine i stečajnoga suca Joze Ćalete podnijeli su, otkrio je Marić, kaznene prijave, o svemu su izvijestili Mladena Bajića i ministra pravosuđa Ivana Šimonovića.

I jučer se pred Salonitom pojavilo 50-ak radnika, svi oni su glasno podržavali svoje sindikalce. A svaki ih je dan sve manje i manje.

Nemaju što izgubiti

– Godišnje od azbestoze umre desetak naših kolega. Evo, prije nekoliko dana umrla je jedna žena, a prije nje dva muškarca, Čipčić i Bulić. Ne mogu nas zastrašiti, mi nemamo što izgubiti – govorili su nam ogorčeni radnici. Valja vidjeti što će biti u ponedjeljak, kada na ulice izađe više od stotinu ljudi s toljagama u rukama.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar m_m
m_m
18:21 04.05.2010.

Da mi je i to vidjet!

SI
sinky
18:27 04.05.2010.

Aha:)) A onda ce jake snage MUP-a da pokažu kako se suzbijaju prosvjedi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije