Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugrađuju još tri

U pogonu novi agregat na HE Zakučac vrijedan 150 milijuna kn

HE Zakučac (1)
Foto: Tino Juric/PIXSELL
1/4
11.02.2013.
u 15:08

Hidroelektrana Zakučac kod Omiša, najvažniji hidroenergetski objekt u RH od danas u pogonu ima novi, 150 milijuna kuna vrijedan agregat.

Hidroelektrana Zakučac kod Omiša, najvažniji hidroenergetski objekt u RH od danas u pogonu ima novi, 150 milijuna kuna vrijedan agregat koji je simbolično u rad pustio Zlatko Koračević, predsjednik uprave HEP-a.

- Prva faza je gotova i krećemo na ostale faze, agregat po agregat. Ukupno su četiri agregata, dakle ostala su nam još tri. Novi agregat je sinkroniziran na električnu mrežu koja je time obogaćena. Konkretno, ova elektrana, zadnja u nizu na cetinskom slivu po svojoj vrijednosti, kapacitetu i moći bit će gotovo ravna nuklearnoj elektrani Krško - rekao je Koračević, vrlo zadovoljan obnovom HE Zakučac koja se priprema od 2000. godine.

Riječ je o prvoj fazi investicije u obnovu cijele hidroelektrane u koju će u idućih par godina biti uloženo oko milijardu kuna. Time će se u konačnici snaga električne energije povećati na 52 MW. Planirano je završiti obnovu do 2015. godine. Tijekom cijelog vremena rekonstrukcije pogoni naše najznačajnije hidroelektrane će bez prekida raditi, kao i proteklih 50 godina.

- Ako se postigne konsenzus oko projekata kao što su Termoelektrana Plomin C ili Hidroelektarna Ombla, HEP je spreman preuzeti odgovornost za realizaciju tih projekata. Mi imamo znanje i sposobnost, ali treba odrediti što nam je gospodarski interes i postići konsenzus u cijelom društvu - poručio je Koračević.

>>HE Ombla ne smije se graditi, Mirela Holy traži Čačićevu ispriku

>>Predstavljen projekt HE Senj i HE Kosinj

Komentara 1

LU
Lujo123
15:55 11.02.2013.

"Time će se u konačnici snaga električne energije povećati na 52 MW" veli predsjkednik uprave HEP-a i osta živ! Nazdravlje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije