Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stradao u ratu

U Petrinji podignut spomenik poginulom francuskom novinaru

Spomenik Pierru Blanchetu u Petrinji
Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL
1/7
19.09.2017.
u 14:09

Blanchet je ratna zbivanja u Hrvatskoj pratio kao specijalni izvjestitelj francuskih novina Nouvel Observateur

Nekoliko metara od mejsta njegove pogibije u Petrinji je otkriveno spomen obilježje stradalom francuskom novinaru Pierru Blanchetu, koji je poginuo 19. rujna 1991. godine u trenutku kada je njegov automobil prešao preko protutenskovske mine.

Blanchet je ratna zbivanja u Hrvatskoj pratio kao specijalni izvjestitelj francuskih novina Nouvel Observateur, a u trenutku pogibije s njim se u automobilu nalazio i švicarski novinar Patrick Giganti, koji je tada teško ozlijeđen.

"Uloga novinara je u Domovinskom ratu bila vrlo važna, kao i danas, a mnogi su novinari tijekom rata poginuli, strani i domaći" – rekao je prilikom otkrivanja spomen ploče Saša Leković, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Inicijativa za spomenik je stigla upravo od HND-a, a Grad Petrinja je realizirao tu inicijativu.

"Ovo je zahvalnost prema poginulom novinaru koji je iz daleka došao svjedočiti istinu o Domovinskom ratu. Upravo će ta istina dovesti i do međunarodnog priznanja naše države" – rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

Spomen ploču je otkrio Claude Girard, prvi tajnik pri Veleposlanstvu Republike Francuske u Hrvatskoj.  Pierre Blanche je u svojoj novinarskoj karijeri izvještavao s brojnih ratišta u 80-im godinama prošlog stoljeća, poput Iračko-iranskog rata, sukoba u Afganistanu,  Libanonu...

Komentara 1

DU
Deleted user
14:20 19.09.2017.

nadam se da Pupovac & Plenković neće naći neku napisanu sitnicu koja će ih smetati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije