Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Nacionalnog stožera

U pet županija na snazi nove mjere. Evo što se mijenja

Zagreb: Kolona automobila stvorila se zbog povećanog broja testiranja osoba na koronavirus
Foto: Borna Filic/PIXSELL
31.08.2020.
u 11:41

Što se tiče Varaždinske županije na snagu je stupila mjera u trajanju od 30 dana, a to je da na svadbenim svečanostima koje se održavaju na području Varaždinske županije može biti prisutno najviše 100 osoba

Danas su na snagu stupile nove mjere za Virovitičko-podravsku, Šibensko-kninsku i Varaždinsku, Brodsko - posavsku i Dubrovačko - neretvansku županiju. Nacionalni stožer prihvatio je njihove prijedloge i donio odluke.

Brodsko-posavska županija

"Od danas je u primjeni Odluka nacionalnog Stožera CZ o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije kojom je broj osoba na svadbenim svečanostima i sahranama ograničen na najviše 50 osoba, na privatnim svečanostima i proslavama na najviše 20 osoba, obavezno je nošenje maski na društvenim i javnim okupljanjima u zatvorenom prostoru, a sportska natjecanja mogu se održavati bez prisustva gledatelja. Također, organizatori društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje i pojačani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, objavio je stožer Brodsko-posavske županije.

Dubrovačko-neretvanska županija

Dubrovački stožer prošlog tjedna je zatražio od Nacionalnog da prihvate njihov prijedlog na rok od 14 dana koji je prihvaćen. Kako je u izjavi za medije u četvrtak najavio načelnik Stožera CZ DNŽ Joško Cebalo, riječ je o sljedećim mjerama:

Broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava na najviše 50 osoba,

Broj osoba na komemoracijama i pokopima ograničava na najviše 50 osoba, uz napomenu da se ožalošćenim članovima obitelji sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom,

Privatne svečanosti i proslave mogu organizirati samo u krugu obitelji na kojima može biti prisutno najviše 20 osoba.

Društvena okupljanja (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i drugo) mogu  se organizirati uz obvezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je nošenje maski za lice i održavanje fizičke distance od 2 metra te se broj ograničava na najviše 100 osoba. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu (najviše pet osoba).,

Organizatori društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje svih epidemioloških mjera koje se na njih odnose te su dužni obavljati pojačani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera,

Stožeri jedinica lokalne samouprave zadužuju se provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera.

Zagreb: Kolona automobila stvorila se zbog povećanog broja testiranja osoba na koronavirus
1/22

Šibensko-kninska županija

Nužne epidemiološke mjere za Šibensko-kninsku županiju koje su stupile na snagu su da na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a mogu trajati najdulje do 02:00 sata;

Iznimno, na svadbenim svečanostima može biti prisutno do 100 osoba, a takve svadbene svečanosti se mogu održavati samo u prostorima koji redovno mogu organizirati svečanosti za najmanje 3 puta više osoba nego što će ih biti na takvoj svadbenoj svečanosti.

Na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;

U svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski.

Zabranjuju se posjeti korisnicima domova za starije i drugih ustanova socijalne skrbi i izlasci korisnika izvan prostora objekata i dvorišta domova za starije i drugih ustanova socijalne skrbi, izuzev ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima.

Mjere pod točkom 1., 2., 3. određuju se u trajanju od 30 dana, a mjera pod točkom 4. u trajanju od 15 dana.

Virovitička županija

U trajanju od 14 dana, na svadbenim svečanostima koje se održavaju na području Virovitičko-podravske županije može biti prisutno najviše 50 osoba.

Varaždinska županija

Što se tiče Varaždinske županije na snagu je stupila mjera u trajanju od 30 dana, a to je da na svadbenim svečanostima koje se održavaju na području Varaždinske županije može biti prisutno najviše 100 osoba.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
12:11 31.08.2020.

Hrvatska je članica svjetske zdravstvene organizacije i kao takva mora poštivati odluke te organizacije , pošto je proglašena epidemija od strane te organizacije Hrvatska je dužna poštivati tu odluku i po ustavu pokrenuti članak 16 koji govori o zaštiti pučanstva od zarazni bolesti.

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
12:13 31.08.2020.

Ajde se urazumite vise..ne možemo uporno biti vezani lancima za proslost i zivjeti u proslosti,,nastupilo je novo vrijeme i prilagodite se jer ce nestati civlizacija

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
11:55 31.08.2020.

SAMOIZOLACIJA je druga riječ za KARANTENU a država je prvo za to dužna proglasit izvanredno stanje koje nije svih ovih mjeseci pa to rade protuustavno a uz to KARANTENU, dane provedene u njoj država vam mora financijski kompenzirat-posavjetujte se sa odvjetnicima o tome! P.S. Samoizolacija mora biti DOBROVOLJAN čin, sama riječSAMOIZOLACIJA to govori, dakle nema zakonske osnove da vas netko pošalje u samoizolaciju jer nije pokrenuta/aktivirana ustavna odredba o izvanrednom stanju, bez toga, svako prisilno guranje ikoga u samoizolaciju (KARANTENU) je PROTU-USTAVNO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije