Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iscrpljeni i pod pritiskom

Za ovaj posao u Njemačkoj satnica je 21 euro, ali i dalje nedostaje 172.000 radnika

Novčanice eura
Dusko Jaramaz/Pixsell
23.11.2023.
u 13:25

Prema rezultatima studije koju je proveo DAK, 97 posto zaposlenika u vrtićima opterećeno je zbog nedostatka osoblja, a zaposlenici su kazali da je broj zaposlenih generalno premali.

Nedostatak kvalificiranih radnika u dječjim vrtićima već nekoliko godina veliki je problem u Njemačkoj iako satnica u ovom sektoru iznosi 21 euro. Razlog je taj što su djelatnici vrlo često iscrpljeni i pod velikim pritiskom zbog čega odlaze na bolovanje.

Osim nedostatka kvalificiranog osoblja, njemački vrtići susreću se i s problemom manjka smještajnih kapaciteta. Prema podacima sindikata Verdi, u njemačkim dječjim vrtićima nedostaje 172.782 kvalificiranih radnika te 383.600 mjesta u vrtićima za najmlađe, piše Fenix Magazin.

Prema rezultatima studije koju je proveo DAK, 97 posto zaposlenika u vrtićima pogođeno je nedostatkom osoblja, a zaposlenici su kazali da je broj zaposlenih generalno premali. Također, drugi je veliki problem i velik broj odsutnosti osoblja, što znači da, uz premali broj zaposlenika, sve veći broj zaposlenih odlazi na bolovanje.  Prema podacima DAK-a, ni jedna druga profesija nema veću vjerojatnost nesposobnosti za rad zbog bolesti dišnog sustava ili psihičkih bolesti. Kako piše Fenix Magazin, prosječna bruto satnica u ovoj profesiji iznosi oko 21 euro, a prosječna mjesečna plaća 3401 euro. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Prosvjednici na granicama: Policija traktorima zapriječila prolaz do Slavonskog Šamca

Komentara 5

PE
Pendrek57
17:15 23.11.2023.

Zasto ne pisete da je to bruto. Znaci neto je 11 eurica. U HR-u je ipak bolje. Na svom si.

Avatar Jopa
Jopa
17:07 23.11.2023.

Ja mislio traže novinare... 😁

A2
a200
15:57 23.11.2023.

Da , BRUTO SATNICA !!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije