Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ JEDNOG DOBA
Povratak na članak

U mirovinu ide posljednji američki vojnik regrutiran za Vijetnamski rat

Nakon 39 godina u vojsci, časnički namjesnik Jeff Mellinger, koji je 1972. s 19 godina dobio poziv za vojsku, napušta aktivnu službu

Komentari 14

OB
-obrisani-
13:10 03.07.2011.

Koliko ima nevinih Vijetnamskih i drugih zivota na svojoj dusi

VL
JA
jaruzelskia
13:31 03.07.2011.

03.07.2011. u 13:10h medion je napisao/la: Koliko ima nevinih Vijetnamskih i drugih zivota na svojoj dusi ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Preko 3,000,000 + = ubijenih Preko 4,000,000 otrovanih I sve to bez ranjenih......i bez desetaka hiljada jadne mutirane, mentalo retardirane i invalidne djecedjece kao posljedica trovanja dioxinom (Agent Orange).

VL
TE
TelAviv
14:14 03.07.2011.

Agent Orange je srpsko cetnicka propaganda

VL
PA
patria
16:25 03.07.2011.

Usprkos svoj brutalnosti Vijetnamskog rata u kojemu je pobjedio komunistički sjever i nametnuo svoj političko-ekonomski sustav cijelom ujedinjenom Vijetnamu, i to samo zbog goleme pomoći SSSR-a i Kine, što je inače ekonomski unazadilo zemlju, ali je barem izbjegla sudbinu dugotrajne korejske podjeljenosti i nestabilnosti, Amerikanci danas u Vijetnamu nisu uopće omraženi. Naprotiv, taj narod među kojim je većina tako mlada da se niti ne može sjećati toga rata, danas gleda samo u budućnost, odnosno zanima ih samo to kako da poprave svoj životni standard. Kao glavni ekonomski partner SAD su izrazito cjenjene i poželjne u toj zemlji sa kojom su se odnosi od sredine devedesetih počeli drastično popravljati. Jednostavno nema nikakve jake ideološke mržnje prema Amerikancima, ali su zato današnj Vijetnamci izraziti oprezni prema svojim privremenim saveznicima iz doba rata sa SAD-om, Kinezima, koji su inače tradicionalno stoljetni invazori i neprijatelji Vijetnama, a sa njima se ratovalo i krajem sedamdesetih i manje intenzivno tokom osamdesetih godina. Zbog uspona Kine sa kojom postoje i nerješeni pomorski sporovi, SAD je poželjan i kao sigurnosno-politički partner.

VL
MP
mpaton
19:16 03.07.2011.

na znanje-u americi moze svaki vojnik koji je odsluzio 20 godina vjernosti vojci u penziju-koliko ima godina nije uopce bitno

VL
Avatar gulag
gulag
21:40 03.07.2011.

@patria Sve u potpunosti istina. I sasvim jasno rečeno.

VL
BK
B Kosa
21:43 03.07.2011.

Bijo sam u S A D za vrijeme vjetnamskog rata Nixon je nametno blokadu s vjetnamu komunaza je bjezala luka ajfong bila je blokirana vodila je se velika kampanja da se obustavi finansiranje rata u vjetnomu posebno su bili glasnii zidovi kongres je izglaso obustavu financiranja i hrabri piloti su letili sve do nije potroseno stop je bilo odobreno da nije bilo tako Amerika nebi taj rat izgubila

VL
BK
B Kosa
22:01 03.07.2011.

Fantomi su bili u upotrebi tada i B52 piloti su zvali ruske rakete telefonske stange i kako su in izbiegavali sa F 4 amerikanci i Izrael imaju naj bolje pilote momentalno kao i onda Nijemci su rekli kada su potpisalii kapitulaciju \'Da nije bilo americke avijacije jos bi se rat vodijo daleko od njemacki granica i jesu budale imali avijone

VL
BU
bubica5
22:14 03.07.2011.

RIB – Vijetnam i SAD su počele zajednički rad na uklanjanju otrova i čišćenju mina koji su u životnoj sredini te azijske zemlje zaostali nakon Vijetnamskog rata (1955-1975), a dovode se u vezu sa oboljevanjem od raka i urođenim deformitetima kod djece. Ovo je prvi put da dvije nekada zaraćene strane sarađuju, na terenu nakon što su nekad ratovale, radeći na uklanjanju zagađenja zaostalog nakon višegodišnjih sukoba okončanih 1975. godine. Ministarstvo odbrane Vijetnama počeće preglede oblasti oko aerodroma Danang u potrazi za neeksplodiranom municijom, a u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), početkom 2012. godine uklanjaće se dioksin iz zemljišta i nanosa oko aerodroma. Dioksin će biti uklonjen sa 29 hektara zemljišta u Danangu, gde je utvrđeno da koncentracija te materije 300 do 400 puta prevazilazi međunarodna ograničenja. Američki ratni avioni ispustili su između 1961. i 1971. godine više miliona litara herbicida nad južnim Vijetnamom, kako bi uništili džunglu koja je pružala utočiste vijetnamskim gerilcima.

VL
BU
bubica5
22:21 03.07.2011.

Avioni američkog vazduhoplovstva su tokom ratnih dejstava ispustili milione galona ove hemikalije preko teritorije južnog Vijetnama kako bi uništili džunglu koju su vijetnamski gerilci koristili kao zaklon. Kontaminacija dioksinom, koja dokazano dovodi do povećanja stope deformiteta ili smrti kod novorođenčadii i oboljevanja od raka, još uvek je osetljiva tema za Ameriku, a bolna za Vijetnam. Vijetnamski Crveni krst procenjuje da je oko tri miliona Vijetnamaca dosada pretrpelo zdravstvene probleme, deformacije ili je umrlo kao posledica izlaganja agensu Oranž. Amerika tvrdi da je brojka daleko manja, kao i da su drugi zdravstveni i ekološki faktori krivi za mnoge bolesti i deformitete.

VL
AG
Agramer198
10:05 04.07.2011.

Admin daj briši ekipu kaj uporno piše na stranom jeziku, ak je hrvatski portal neka onda i pišu na hrvatskom jeziku...

VL
CZ
carlos_zg
21:44 25.08.2011.

A gle kako se mladić nakezio.. Mora da Jeff ima jak stisak.. A nije ni čudo, ipak je s*** po vijetnamskim šumama

VL
DO
doktorica
08:29 02.01.2012.

Današnji 58-godišnjak posljednji je preostali od vojnika koji su se aktivirali u vojski nakon odsluženog roka u koji su došli iz civilnog života, ........a sa koliko godina idu naši vojnici u mirovinu?!

VL
PR
&primjedba
01:24 10.01.2012.

u 08:29h doktorica je napisao/la: Današnji 58-godišnjak posljednji je preostali od vojnika koji su se aktivirali u vojski nakon odsluženog roka u koji su došli iz civilnog života, ........a sa koliko godina idu naši vojnici u mirovinu?! ~~~~~~~~~~~~~~~~ Pa kadd Hrvatska, ima... A Amerika malte ne na projackom stapu...pa decki moraju :-)

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.