Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nekad i danas

U Loboru grožđe brao stroj, dok su u Taboru po njemu “gacale” puce

Stroj
Foto: Sabina Pušec/VLM
1/3
26.09.2012.
u 16:51

Prvi u Zagorju - Milivoj Raškaj strojnu berbu prvi put vidio je u Njemačkoj, pa je odlučio i sam pokušati isto u svom vinogradu u Loboru

Berba grožđa kod Milivoja Raškaja u vinogradu ponad Lobora bila je zanimljiva mnogim mještanima jer je slatke grozdove umjesto ljudskih ruku brao – stroj. Milivoj si je njime uvelike olakšao posao u vinogradu od šest tisuća čokota. – Strojnu berbu vidio sam kada sam boravio u Njemačkoj, osvjedočio sam se da stroj radi dobro i odlučio nabaviti ga. Ove godine trsje sam strojno brao u nekoliko navrata i jako sam zadovoljan – ispričao nam je domaćin Milivoj, te demonstrirao prvu strojnu berbu grožđa u Zagorju.

 Svega nekoliko minuta

Za branje jednog reda stroju vrijednom oko deset tisuća eura, priključenom na vinogradarski traktor, trebalo je tek nekoliko minuta. Stroj je širok oko 2,4 metra, podiže se iznad reda trsova na način da sa svake strane reda ide po jedan kotač, a ubrano grožđe automatski se ubacuje u spremnik u koji stane 1200 kilograma. Kada su se prijatelji uvjerili da dobro radi, stroj je Milivoj već nekoliko puta posudio, no ističe kako svaki vinograd nije pogodan da se u njemu radi strojem. Razmak između redova trsova mora biti barem 160 centimetara, odnosno takav da kroz redove može prolaziti vinogradarski traktor, dok stupovi ne smiju biti postavljeni previsoko. – Stroj je stabilan, prilagođava se nagibima, ima svoj pogon i pobere sve, možda ostane tek koji grozd koji je prenisko. Prije, ako smo organizirali veliku berbu, nismo mogli ljude okupljati nekoliko dana, sve se trebalo pobrati u jedan dan, a nismo mogli toliku količinu odjednom dalje prerađivati. Sada rasporedimo vrijeme i količinu kako nam odgovora, za sat dva smo gotovi sa samim branjem – priča Milivoj Raškaj. Iako pri strojnom branju ne može usput „zobati“ grožđe, kupnja stroja bila je pravi potez, smatra Milivoj, te dodaje da se ipak neće odreći i stare zagorske tradicije – ručne berbe grožđa bar zadnji dan, uz dobru kapljicu, okrjepu i  veselo društvo.

Delalo se drukčije

A nekad, dok još po Zagorju nije bilo preša, "delalo" se drukčije. Kako, prikazano je u sklopu Srednjovjekovnih svečanosti u Velikom Taboru brojnim posjetiteljima koji su pohodili ovaj srednjovjekovni burg. Desinićka udruga vinogradara i vinara Barilček na čelu s voditeljem ceremonijala Milivojem Dravincem i s povorkom berača s brentama na ramenima i uz gromoglasnu najavu desinićkih kuburaša uprizorila je tradicionalno muljanje, odnosno gnječenje grožđa u škafu bosim nogama. Prije ulaska mladih beračica u škaf  s grožđem, djevojkama su se dakako morale dobro oprati noge, a potom su one „hopsale” po grožđu sve dok iz škafa nije potekao mošt. Cijeli ceremonijal događao se uz glazbenu pratnju muzikaša KUD-a Horvatska.     

Komentara 2

EX
explorer
18:06 26.09.2012.

Strojna berba na hektar trsja? Netko ima viška penez, ali je glavni h selu. :))) Inače, strojna berba se sve manje koristi, jer trga bobice itd., a za vrhunska vina se nikad ni nije koristila.

RB
Rastu Brojke
10:18 27.09.2012.

Lijepo! A bilo bi fora da se stroj moze prikljuciti na buggya :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije