Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masovne grobnice

U Kozjači se još krije istina masakra nakon 2. svjetskog rata

ekshumacija (1)
Dominik Grgurić/Pixsell
16.06.2011.
u 11:21

Do sada je na četiri lokacije; u Petrovoj i Babinoj gori, u mjestu Vidanka Curak kod Duge Rese i na Kozjači nađeno oko 500 posmrtnih ostataka

Sretan sam i zadovoljan što je započela istraga i ekshumacija na četiri grobišta u šumi Kozjača, koja smo mi iz Društva političkih zatvorenika i Udruge domobrana iz Duge Rese prije nekoliko godina obilježili i njihove lokacije dali nadležnima, kazao je Mladen Šomek, predsjednik Društva političkih zatvorenika Karlovačke županije.

 Nema svjedoka

 Osvrnuo se time na ovotjednu istragu masovnih grobnica na Kozjači, gdje je do sada nađeno deset posmrtnih ostataka.

 Žao mu je, dodaje, što se istrage o žrtvama 2. svjetskog rata presporo pokreću. Iako svjestan da su iskapanja, a nakon toga i DNK analize posmrtnih ostataka, skupi procesi, smatra da se to mora odraditi, rekao je Šomek. Ekshumacija je, podsjetimo, nastavak istrage iz 2003., kada su na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva počela iskapanja masovnih grobnica žrtava komunističkog režima na Petrovoj i Babinoj gori, u mjestu Vidanka Curak kod Duge Rese, te na Kozjači.

 Ivan Perković, predsjednik Županijskog suda u Karlovcu, kaže da je do sada ekshumirano oko 500 žrtava. Najviše ih je nađeno u šumi na Babinoj gori, čak oko 400. Šomek dodaje da je njegova udruga, u razgovorima s brojnim svjedocima, od kojih su ih neki odveli na njima poznata stratišta po čitavoj županiji, locirala oko 50 masovnih grobnica.

 – Žao mi je što nismo našli niti jednog svjedoka na temelju čijeg bismo svjedočanstva mogli tražiti ekshumacije u šumi Kozjača iza karlovačke bolnice. Po pričama znamo da je tamo zapravo najveće stratište logoraša iz Karlovca i Duge Rese – dodao je Šomek koji vjeruje da će, nakon te istrage, istina o pokoljima nedužnih žrtava nakon 2. svjetskog rata napokon izići na vidjelo, te da će žrtve dobiti imena, a njihovi rođaci odgovore na brojna pitanja stara više od pola stoljeća.

 Dnevna manipulacija

 – Pozdravljamo istraživanja i želimo da se napokon dokaže tko je i kakve zločine radio, a ne da se unaprijed osuđuju ljudi, kakav je bio slučaj s Josipom Boljkovcem. Dokazali smo da na Babinoj gori nije ubijeno 400 djece, što se tada tvrdilo, i da su ljudi, za koje se sumnja da su tamo završili, i danas živi. To je istina koja mora izići na vidjelo – kazao je Mirko Miladinović, predsjednik karlovačkih antifašista.

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
11:59 16.06.2011.

Mirko Miladinović, predsjednik karlovačkih antifašista. Kao i mesić, boljkovac, manolić, fumić i ostali, istinoljupci. Zapeli svim snagama da se zločini komunista poslije ww2 istraže ! Koga vi nasmijavate?

AA
aabbcc
19:02 17.06.2011.

. FASISTI su najveca ZLA pocinili al tamo gdje nema djecijih kostiju u grobnicama i ne mora biti da su to bas fasisti pocinili !!!!

SV
svileni
05:12 22.06.2011.

Hej Somek kak si mogal zaboravit Ivanovica Jarak. I tamo ima kostiju. Pitajte stare Karlovcane kaj se je to dogadjalo u Kozjaci izmedju dva rata, ali i za vrijeme NDH.Gdje su streljani antifasiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije