Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sengi

U kenijskoj prašumi otkriven sićušni srodnik slonova

Sengi (1)
Foto: Zoological Society of London
1/4
18.09.2010.
u 17:10

Na bantu jeziku taj rod šumskih sisavaca zovu sengi, a mnogo je točniji od rogobatnog naziva slonovska rovka, koji je plod niza znanstvenih zabluda

Kamere programa "Edge od Existence" (Na rubu postojanja) Londonskog zoološkog društva u ugroženoj kenijskoj kišnoj prašumi Boni-Dodori na sjeveroistoku blizu obale Indijskog ocena i granice sa Somalijom snimile su čudno biće za čije postojanje zoologija još nije znala. Bizarnom igrom povijesti zoologije taj je 600 grama težak stvor(ić) nazvan divovskom slonovskom rovkom!

Nakon što je posljednji put neka vrsta sisavaca iz roda Macroscelidea otkrivena još prij pet godina u Tanzaniji, sada se broj pripadnika toga roda zaokružio na osamnaest.

Naglasak je na riječi "divovska" jer dosad poznate životinjice iz toga roda obično budu duge 10-30 centimetara, zajedno s repom. Slonovske rovke su rijetke i javnost ih slabo poznaje, iako su po mnogočemu posebne. Njima je na pogled najsličniji stvor bandicoot iz Australije i Nove Gvineje, ali to je tobolčar poput klokana, a ovaj je naš junak punokrvni sisavac. Mlade donose na svijet u placenti, a okoćeni su sposobni za život na otvorenom. U zoološkim vrtovima sjeverne polulopte drže ih ukupno dvadesetak primjeraka. Vrlo ih je teško uloviti, pa i zamijetiti. Imaju maskirno krzno od tvrde ili meke dlake, na otvoreno izlaze noću, a rilcem prekopavaju zemlju i hrane se uglavnom crvima i kukcima.

Ime za rod "slonovske rovke"  zadržalo se kao trag u zoologiji od nerazumijevanja kamo da se svrsta te sisavce koji žive isključivo u Africi. Francuski prirodoslovac i ornitolog Charles Lucien Bonaparte prvi im je 1838. godine pogrešno odredio rod svrstavši ih uz krtice upravo na temelju izgleda rilca. Nisu ni glodavci, nego mnogo razvijeniji sisavci. Kasnije se morfološkom (Butler, 1956.) i genskom analizom ustanovilo da taj rod zapravo spada nadred afroterija,  meu kojima su srodnici i toliko naizgled različite životinje kao mravojedi, morske krave (koje ne treba miješati s tuljanima) i slonovima. Odatle je riječ "slon" u imenu, koliko god djelovalo groteskno, zapravo najtočnije!

Zato se znanstvenici sve više zauzimaju da se ovaj red zove sengiji. Sengi je riječ iz bantu jezika kojom afrički domoroci zovu upravo takve životinje.

Macroscelidea

Komentara 3

Avatar Časna seka
Časna seka
16:54 19.09.2010.

Slatko malo.

MM
Mladen Miletić
00:11 19.09.2010.

U kenijskoj prašumi otkriven sićušni srodnik slonova, iu tko mu hebe mater ?

BO
bosanaco
00:15 23.09.2010.

zanimljivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije