Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo

U kakvoj odjeći rade europski policajci? Slovenci novu odoru testiraju već četiri godine

policija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
28.06.2014.
u 08:20

Loša promjena
 - Naši su policajci nezadovoljni novim polo majicama koje svi još nisu ni dobili.

– Za promjenu odore treba vremena. Naravno da treba lijepo izgledati, ali je iznimno važno da funkcionira u praksi. Želim da se policajci u njoj osjećaju ugodno te da služi svrsi – tako je prije četiri godine tadašnji direktor slovenske policije Karol Turk najavio višegodišnji proces promjene odora.

Od samog početka u njemu su sudjelovali policajci i njihov sindikat pa su tako stavove i zahtjeve – da odjeća bude od ekoloških materijala, da materijali budu prozračni, da se ne gužvaju – iznosili i na sastancima s dizajnerima.

Za početak je 2010. izrađeno 150 testnih odora. Njih su policajci testirali, dio po dio, na terenu. Cijelu odoru, koja se inače sastoji od 16 dijelova, policajci su napokon navukli na sebe 16. prosinca prošle godine. Nju će testirati do kraja ljeta. Kad i taj proces bude dovršen, slovenska će policija biti u novim uniformama. S obzirom na to da su sudjelovali u cijelom procesu njihova nastajanja, njima će zacijelo biti i zadovoljni. Tako i treba biti.

Scotland Yard je brend

S druge strane, Scotland Yard izgled svojih uniformi ne mijenja. Kažu da su ovako prepoznatljivi u svijetu.

Hrvatska policija druga je priča. Otkako je države, odore su se mijenjale nekoliko puta, a danas je situacija takva da jedni nose polo majice čijim su izgledom i kvalitetom nezadovoljni, drugi su u košuljama, neki imaju hlače s džepovima, drugi bez njih...

Foto: VLm

Sami si platili šivanje

Istu muku muči i policija u Srbiji. – I kod vas i kod nas problem je javne nabave o kojoj odlučuju nestručni ljudi. Mi već godinu dana imamo prijedlog pravilnika o izgledu novih odora, ali on nije na snazi. Jedino granična i specijalna policija imaju majice po propisu, ostali ne. Ipak, naše polo majice dobro izgledaju, zato što smo ih šivali od svog novca i donacija – kaže Aleksandar Gavrilović iz Nezavisnog sindikata policije Srbije.

>>Nema šanse da ove majice izdrže jedno ljeto, a kamoli dvije godine

>>Policajac: Ministre, biste li vi odjenuli ovako lošu majicu i predstavljali državu?

Komentara 26

Avatar mrki1973
mrki1973
09:06 28.06.2014.

kako rade i koliko rade imaju i predobre unimorme!

DU
Deleted user
08:44 28.06.2014.

Obratite se svojim političarima koje čuvate koji svaki puta kada dođu na vlast kupuju nove aute, nove mobitele, novi namještaj sve novo slobodno se požalite njima a i svojim šefovima. ... Mene osobno nije briga kako izgledate jer od vasvas nikakve koristi nema taman da ste u zlatnoj odori.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
08:50 28.06.2014.

javne nabave uniformu za policiju su čisti kriminal.. pa u zadnjih 8 godina mijenjali su im uniformu 4 (!!) puta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije