Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI SU ZADOVOLJNI

U jednoj osječkoj školi zabranjeni su mobiteli: 'Na ulazu ih spremaju u kutiju...'

Pula: U OŠ "Monte Zaro" od prosinca je zabranjena upotreba mobitela
Srecko Niketic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.10.2023.
u 09:51

Prema novome pravilniku, postoji li potreba, učenik u svakome trenutku može zatražiti mobitel i javiti se roditeljima

Mobitelima je u školi, čini se, odzvonilo. Sve više škola u Hrvatskoj razmišlja o zabrani mobitela, a to pravilo već je na snazi u jednoj osječkoj osnovnoj školi. Naime, na početku nastave u OŠ Ivana Filipovića u Osijeku mobiteli se odlažu u označene kutije. Svaki nastavnik uzima kutiju za taj dan i pohranjuje ju u zbornicu. 

Iz škole poručuju da je odluka o ograničenoj uporabi mobitela donesena nakon praćenja promjena u ponašanju učenika, koje su izravna posljedica korištenja mobitela; poput smanjene pozornosti, tjeskobe i siromašnijeg rječnika, piše HRT. 

– Sada primjećujem da su slobodniji, češće prilaze k nama učiteljima. S nama razgovaraju. Međusobno se više druže, razgovaraju, osmjehuju, kreću se tijekom odmora – rekla je Darija Atlagić, nastavnica hrvatskog jezika. 

VEZANI ČLANCI: 

Prema novome pravilniku, postoji li potreba, učenik u svakome trenutku može zatražiti mobitel i javiti se roditeljima.

– Mi smo kroz CARnet-ov projekt e-škole dobili puno te opreme... digitalne, i nemamo razloga, zapravo, učenici nemaju razloga nositi te mobitele osim da bi se čuli sa svojim prijateljima za vrijeme nastave ili sa svojim roditeljima – rekao je Zlatko Kraljević, ravnatelj, OŠ Ivana Filipovića.

Zabrana i u splitskim školama 

U ukupno 28 splitskih osnovnih škola više neće biti dopuštena uporaba mobitela, odlučio je aktiv ravnatelja osnovnih škola Grada Splita, učenici će moći nositi mobitele u školu, ali ih neće smjeti koristiti ni za vrijeme nastave ni za vrijeme odmora. Ravnatelj Osnovne škole Gripe-Lokve i predsjednik aktiva ravnatelja Davor Šimić rekao je Hini da su neke škole već počele primjenjivati tu odluku, a škole koje nisu moraju sazvati stručna tijela škole, odnosno Učiteljsko vijeće, Vijeće učenika i Vijeće roditelja. Kaže da većina škola već ima tu odredbu, ali ona nije precizirana pa se u praksi ne provodi.

"Reakcija učenika u školama u kojima se odluka počela provoditi je dobra, kao i reakcije roditelja. Roditelj mora doći u školu po uređaj ako ga dijete neovlašteno koristi tijekom nastave i školskog odmora. Za sada nema nikakvih problema", kazao je Šimić.

Objasnio je da su se na aktivu ravnatelja usuglasili da učenici ne koriste mobilne uređaje u školi. Ističe da time ništa ne zabranjuju već djecu uče poštovanju pravila – mobitele mogu nositi sa sobom, ali ih ne smiju koristiti kada počinje nastava, uključujući i odmore, već uređaj mora biti u školskoj torbi.

U slučaju potrebe za mobitelom dozvolu za korištenje daju nastavnik ili stručna služba, a to se ne odnosi na djecu koja zbog zdravstvenih problema moraju imati uključen mobitel, primjerice djeca dijabetičari koja moraju mjeriti glukozu u krvi. 

Ključne riječi

Komentara 7

PE
Pendrek57
10:53 03.10.2023.

Ovo podrzavam. Jos da se to uvede u kaficima i tramvajima bilo bi super. A ne da mi mobitel kresti uz uho dok bi pijuckal kavicu. Strasno sta si velika vecina dozvoljava.

Avatar Asterix
Asterix
11:05 03.10.2023.

Meni samo nije jasno da im je ovoliko godina trebalo za doći do takvog zaključka. Preveliko forsiranje digitalizacije je dovelo do toga da imamo pretilu zombi djecu koja se boje pogleda u oči i leteće lopte.

DU
Deleted user
10:34 03.10.2023.

Kakva je to čudna ponuda odgovora? Nema ništa između "Daaa", ne dam mu ni doma...." i "Ok ali moglo se i bolje". Zar nema "Slažem se," bez puno filozofije i dodataka? Znači tko se slaže da prilikom nastave mobiteli ne budu dostupni, a u slobodno vrijeme može ili kako već roditelj odluči nego je "Da" razvučeno između ekstrema i iznuđenog pristanka s primjesom nezadovoljstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije