Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikati o višku u HŽ-u

U HŽ Cargu otkaz uručili i radniku sa sedmero djece

Sindikat željezničara
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.03.2014.
u 18:08

Uprava uhljebljuje politički podobne, a od 804 otkaza čak su 352 nezakonita i past će na sudu, tvrde čelnici željezničarskih sindikata

– Od 804 otkaza u HŽ Cargu, koje je uprava podijelila radnicima proglašenima tehnološkim viškom, njih su 352 nezakonita – ustvrdili su to danas čelnici Sindikata željezničara Hrvatske i Sindikata hrvatskih željezničara Zoran Maršić i Ivan Forgač.

Prema podacima koje su iznijeli na konferenciji za novinare 325 radnika proglašeno je tehnološkim viškom jer ne zadovoljava radne obveze prema subjektivnoj ocjeni rukovoditelja. Maršić i Forgač ističu da je to razlog za osobno uvjetovan otkaz, a ne poslovno uvjetovan. Nadalje, naveli su, četvero radnika proglašeno je viškom jer imaju uvjete za starosnu mirovinu iako Zakon o radu štiti takve radnike. Smatraju da su nezakonite otkaze dobila i 23 radnika koja su otpuštena jer imaju uvjete za prijevremenu mirovinu, a i njih štiti Zakon o radu.

Maršić je upozorio da će svi ti radnici moći podnijeti sudske tužbe zbog nezakonitih otkaza i da će te tužbe dobiti, a troškove će morati platiti porezni obveznici.

Čelnici dvaju sindikata za loše stanje u HŽ Cargu i za nepravedno dijeljenje otkaza optužili su upravu te tvrtke pa su naveli i primjer svog kolege koji ima sedmero djece i invalid je rada, a našao se na listi viška. Naveli su i da od 804 radnika koja su proglašena viškom njih samo 76 radi u administraciji. Ostali su radnici s terena, maneveristi, vlakovođe...

Maršić i Forgač optužili su upravu HŽ Carga za političko uhljebljivanje pa su naveli primjere osoba koje su članovi SDP-a, a nisu se našle na listi za otkaze iako oni smatraju da su trebale biti na njoj. Za sve što se događa u Cargu izravno odgovornim smatraju ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića od kojeg očekuju i ostavku ako ne riješi teško stanje u toj tvrtki. U tijeku je referendum o štrajku u Cargu.

>> 'Nema alternative za otpuštanja. U HŽ Cargo ima veliki višak radne snage'

Komentara 16

BI
budimo_iskreni
18:36 28.03.2014.

kada će više kraj ovoj nesposobnoj kukuriku vladi koja zna samo zapošljavati sebi podobne partijske simpatizere?! ne ponovila se ova crvena vlast, najgora u hrvatskoj povijesti!

Avatar tajar
tajar
18:55 28.03.2014.

Radnici koji su stekli uvjete za starosnu mirovinu ne mogu biti otpušteni, oni moraju, po sili zakona, u mirovinu!

RA
rafael13
19:23 28.03.2014.

Još jedan maestralan potez socijalno osjetljive vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije