Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stiglo ih četiri tisuće

U Hrvatsku dolazi i sve više Uzbekistanaca: Najčešće rade na građevini, na pauzu ne pomišljaju

Foto: Screenshot/RTL Danas
1/3
17.02.2024.
u 10:50

'Ja bih mogao u Uzbekistanu zaraditi čak 500 ili 600 dolara, ali to mi je dovoljno da platim samo hranu, ništa više', reako je Ulugbek

Među stranim radnicima u Hrvatskoj, između Nepalaca i Filipinaca, sve je više i Uzbekistanaca kojih je stiglo gotovo četiri tisuće. Dolaze iz zemlje gdje je minimalna plaća 90, a prosječna između 300 i 400 dolara. Poslodavci za njih imaju samo riječi hvale, kažu da su marljivi i vrijedni, a kava i pauza im ne padaju na pamet, piše Danas.hr.

O Hrvatskoj su ponešto i znali prije nego su ovdje počeli raditi, a uglavnom rade u građevini. "Ja sam znao Luku Modrića i vaš nogomet. Deset godina sam pratio vaš nogomet, Modrića, Rakitića, sve nogometaše", rekao je Salim, jedan od Uzbekistanaca u Hrvatskoj. "Malo sam znao o Hrvatskoj prije nego sam došao, na geografiji u školi smo učili o vašoj zemlji i znao sam gdje je. Od ostalog, čuo sam o nogometu u vašoj zemlji", objasnio je Salimov sunarodnjak Bahrom. Kažu da što više rade, to im je bolje. Da ne moraju, na pauzu ne bi ni išli. 

POVEZANI ČLANCI:

Uzbekistan je zemlja s 36 milijuna ljudi. Unatoč tome što im zemlja ima bogatu arhitekturu, oni ne žive bogato jer im je prosječna plaća 300 do 400 dolara zbog čega si ne mogu priuštiti ni kuću ni automobil. "Ja bih mogao u Uzbekistanu zaraditi čak 500 ili 600 dolara, ali to mi je dovoljno da platim samo hranu, ništa više. To nam je veliki problem. Ovdje zarađujem više, pa čak mogu staviti dio novca sa strane i poslati kući", kaže Ulugbek koja je u Hrvatsku također došao zbog posla.

U Uzbekistanu se najviše proizvodi pamuk te su treći u svijetu po izvozu jer više od 700 tisuća tona dolazi upravo s njihovih polja.  Kod kuće nemaju more, a okruženi su s još pet zemalja koje također nemaju more. Uzbekistan je bio dio Ruskog Carstva, ali i Sovjetskog Saveza pa nije čudno vidjeti Uzebkistanca koji priča ruski. "Mi smo radili u drugim državama, poput Rusije, tamo je bilo puno problema s policijom, ali ovdje nije tako. Možete slobodno šetati ulicama", kaže Ulugbek.

Za razliku od Hrvata, Uzebkistanci nisu kavopije. "U nekim obiteljima vidjet ćete da možda muž ili žena piju kavu, ali kod nas je toliko vruće da se kava ne pije. Rijetko tko je pije", kaže Salim. Iako kavu preskaču, s ljudima se uvijek ruku. Rukom na srce pozdravljaju se s ljudima koje su tek upoznali, a ženama se u Uzbekistanu pristojno, blago nakloni. Posebno se brinu o starijim osobama, a obitelj ne smije ostati bez muškarca u kući.

"Jako pazimo na njih. I onda kada se svi isele, najmlađi muškarac u obitelj mora ostati uz starije članove obitelji, najčešće uz baku ili djeda da svaki dan može njima pružiti pomoć i podršku. Kod mene je slučaj da mi je mama živa, a otac je preminuo i sada mama živi sa mnom kod kuće", kaže Salim. Od nas se razlikuju i po datumu obilježavanju Nove godine koju će dočekati jer će njihovima tek biti 21. ožujka. "Voljeli bismo proslaviti Navruz ovdje u Hrvatskoj, ali bit će to teško napraviti kao kod kuće. Jer tamo imamo pjevače na ulicama, hrvanje je jako popularno, a u to vrijeme organiziramo konjske utrke i razne igre", zaključio je Bahrom.

VIDEO Strani radnici oduševljeno skandirali: 'HDZ, HDZ!', a onda dobili i poklone

Komentara 3

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
11:15 17.02.2024.

U Balkansku dolazi zbog nedostatka vrijedne, poštene i čestite domaće radne snage ćak i sve više Uzbekistanaca. Uskoro če domaci balkanci biti svoji na nekadašnjem svome sada uglavnom stranome.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
12:24 17.02.2024.

Kava i pauza im ne padaju na pamet ! To su sve naši jaki poslodavci (j.d.o.o.) kojekakve firme , traže nekoga koga ne moraju platit, jer cijena rada nije uračunata u trošak, nego to je normalno da se za radd ne isplati poštena plaća, da se ne uplate doprinosi itd. Hvala agencijama i svima koji su nam to veselje i radost omogućili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije