Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interes za prevenciju premali
Povratak na članak

U Hrvatskoj sve više zaraženih HPV-om

Cijepljenjem protiv HPV-a i djevojke i mladići mogu se zaštititi od šest vrsta karcinoma

Komentari 19

Avatar abakus
abakus
07:48 29.04.2016.

Tko daje pravo ovoj ekipi prodavača da hoda među djecom i reklamira im nešto što je opasno za njihovo zdravlje pod lažnim tvrdnjama da se time štite od HPV-virusa? HPV virusa koji može zaraziti genitalni trakt ima 49 vrsta, a sami ovi prodavači priznaju da ovo cjepivo navodno štiti od njih 4. Što je s ostalih 45 vrsta tog virusa od kojeg NE štiti? Što je s gonorejom, sifilisom, AIDS-om, klamidijom i drugim spolno prenosivim bolestima od kojih također NE štiti - iako će većina djece nakon jednog ovakvog predavanja zaključiti da mogu slobodno i mirno nakon cjepljenja izaći na tržište seksa? Što je s jednostavnom činjenicom da su spolno suzdržavanje, odabir istog takvog bračnog druga i vjernost jedini koji štite od svih spolno prenosivih bolesti koje se šire među ljudima spolnim odnosima malo s jednim-malo s drugim? Što je k tome s činjenicom da rana izloženost seksualizaciji - što možemo zahvaliti našim medijima kao i ovakvim grupama prodavača koje ovim predavanjima stvaraju buduće kupce svojih faramaceutskih proizvoda - vodi u depresiju, promiskuitet, poremećaje prehrane, alkoholizam i otvaranje svijetu droga te samoubojstva kod onih koji imaju malo osjetljiviji "želudac" i koji na kraju od svega toga "puknu"? Zašto kradete djeci njihovo djetinjstvo, zašto im uzimate njihovu mladost? Sram vas bilo, i ove prodavače laži i smrti i one koji im dopuštaju da idu među djecu kao i medije koji ovakve trgovačke seanse prenose bez ikakve kritike.

VL
DU
Deleted user
17:13 19.05.2016.

Vau... nemoguće da ima sve više zaraženih, pa kroacija je domoljubna zemlja, nema seksa prije braka i svi stavljaju 6 kondoma i nitko se ne k*** u č*** to nije krščanski.

VL
MF
martina.fila
09:09 29.04.2016.

ajde nas roditelje educirajte, jeste li ovaj put napravili znanstvenu studiju pa dokazali sigurnost i učinkovitost ovog cjepiva, odnosno usporedili razvoj cijepljene i necijepljene djece? jel i ovaj put potpun sastav cjepiva dio poslovne tajne? može li ovo cjepivo uzrokovati bolest protiv koje se cijepi ili neku drugu bolest? da vidimo što dottore negugl ima za reć

VL
YN
yes_no
10:08 29.04.2016.

Ova problematika ima nekoliko točaka od kojih moramo poći. 1. Običnim neodržavanjem higijene neodgovorne osobe moguće je ugroziti zdravu osobu ( moraš se poslužiti javnim toaletom a netko neodgovoran je isti koristio i dotakao tko zna što i eto problema. ) 2. Ne vjerujem, odnosno ne bih pribilježio ovu vrstu prijenosne bolesti na gay populaciju ( ja sam hetero ) jer se ista provlači od davnina, a zaraženih ima bez obzira na spolnu orijentaciju. 3. Promjena ili promjene partnera donosi rizik ako su osobe neodgovorne ili samo jedna od njih. 4. Prevencija u bilo kojem obliku je pozitivna kada smo već tu gdje jesmo. 5. Ova vrsta prevencije jeste pokušaj sanacije problema a ne rješenje. 6. Kada smo već ovdje gdje jesmo, jedino rješenje jeste edukacija i prevencija cijepljenjem koje ne donosi nekakve ozbiljne nuspojave, a čitali smo , cijepljenje pokriva samo 4 - 5 od 45 mogućih gadosti. Iako pokriva samo toliko, i tih 4 -5 će pogoditi od 100 njih 5 ili 15 tako da je to pozitivna stvar. 7. Rijetke hetero obitelji imaju izlete sa strane ( nemamo statistiku ), ali ako imaju zasnovanu obitelj za pretpostaviti je da je tako - vidi sadržaj zagrade. 8. Ne razumijem gay populaciju ( nemam ništa protiv njih ili vas ), ali za pretpostaviti je da većina njih neće ili ne želi zasnovati obitelj jer ne mogu prirodnim putem imati djecu pa je izmjena partnera češća. Možda griješim ali tako mislim. Rizik s tim je po meni veći ali i ne mora biti ( nema statistike niti za hetero niti za gay populaciju ), to je isključivo moje mišljenje. Dakle, ostaje nam za reći slijedeće: Odgovornost uz edukaciju ne samo mladih već i starijih, prikupiti informacije i statistički sagledati koje skupine su najveći prijenosnici te ciljano ići u prevenciju, ako treba i obvezno cijepljenje. Pozitivno je što se javno zdravstvo uključuje javno u ovu problematiku, bez obzira na sumnju u farmaceutski biznis jer bakterije i virusi vremenski mutiraju ( postoji mogućnost ). Sagledamo li ukupnu sliku spolno prenosivih bolesti u svijetu možemo ustvrditi da je najveći uzročnik širenja istih čovjekova needuciranost i neodgovornost, svejedno gdje se iskazuje. Budimo svi odgovorniji i neka nam ovakve stvari ne budu tabu teme. Nikada ne znaš šta te može snaći u životu, bio ti prav ili kriv.

VL
LI
lipnjak
08:25 29.04.2016.

Došao đavao i k nama ovaj put legalno potičući na razvrat.Što dalje od moje djece.

VL
DA
danho
08:33 29.04.2016.

Ajd ne serite da moram tako rec. Cjepivo stiti samo od par tipova, kakti visoko rizicnih, a tipaova imas preko 100 i svi mogu izazvati isto. Eto ja imam HPV no nemam tu skupinu visokorizicnih, dakle cjepivo me ne bi spasilo. Imam skupinu srednji rizik, odnosno neklasificiranu, jos...mozda su visoki a mozda nisu...to je sve PLJACKA

VL
Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
08:31 29.04.2016.

normalne zemlje puštaju edukativne spotove o zaštiti - ovdje, zahvaljujući bozanićima i mafiji toga nema zbog cenzure i jednoumlja desničara koji već 26 godina po nalogu sotone kojojm su opsjednuti i mentalnim poremećajima koje ne liječe uništavaju narod glumeći pritom zaštitnike i spasitelje

VL
DU
Deleted user
07:06 29.04.2016.

Pa kako vas nije sram !? Ovako promicati nešto što služi isključivo kao izvor zarade farmaceutske industrije, a što je najblaže rečeno sumnjive kakvoće za zdravlje, ne može biti slučajnost već pomalo miriše na korupciju.

VL
Avatar KiM
KiM
08:39 29.04.2016.

Sad kad Turci i izbjeglice navale bice kolko hos! A turiste da ne spominjem, 50 evra mos puknit koju god hos...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.