Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Koprivničko-križevačkoj i Požeško-slavonskoj županiji ukupno šest oboljelih

Koronavirus u Hrvatskoj
Foto: PIXSELL
1/4
12.05.2020.
u 14:32

Prema izvješću NZJZ – a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 282 obrađena testa danas nema novooboljelih osoba. Od 282 obrađena testa, 76 obrađenih uzoraka je s otoka Brača

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj 2207 oboljelih, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupno je oporavljeno 1808 bolesnika.

14:15 - Nacionalni stožer izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze. Više pročitajte OVDJE.

13:39 - Na području Virovitičko-podravske županije nema novo zaraženih osoba od koronavirusa. U zadnjih 24 sata, testirano je 29 osoba i sve su bile negativne na COVID 19. Ukupno je do sada, s područja naše županije, testirano 810 osoba. Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba zaraženo od korona virusa. Pet osoba se oporavilo, troje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo, priopćili su iz Stožera.

13:25 – Potvrđena su nova četiri slučaja oboljelih od Covid-19 infekcije na području Koprivničko-križevačke županije, priopćili su iz Županijskog stožera.

“Pristigli su rezultati testiranih 40 uzoraka sa sumnjom na koronavirus izuzetih u zadnjih 24 sata te su ppotvrđena četiri nova oboljenja. Riječ je o štićenicima Doma za starije u Koprivnici, kontaktima ranije pozitivnih osoba”, navode u Stožeru. Na području županije od početka epidemije do danas 87 osoba zaraženo je koronavirusom, a 11 je preminulo. Od 87 zaraženih, čak je 56 osoba iz Doma za starije: 46 korisnika i desetero zaposlenih. Od 11 umrlih, desetero je iz te ustanove.

13:20 – Požeško-slavonska županija više nije korona-free područje. Nakon 41 dana bez novooboljelih i 20 dana otkako su sve tri ranije oboljele osobe ozdravile, u ovoj su županiji zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o mlađim muškarcima koji su se organiziranim prijevozom preko svoje tvrtke vratili s rada iz Švedske i koji se trenutno nalaze u izolaciji kod svojih kuća. Obojica su dobrog općeg zdravstvenog stanja. Više ovdje.

13:13 – I na području Sisačko-moslavačke županije danas je zabilježen jedan novi slučaj oboljelog od zarazne bolesti COVID-19, a kako saznajemo u županijskom Stožeru civilne zaštite riječ je također o osobi koja se 2. svibnja letom iz Frankfurta vratila u Hrvatsku.

Od ukupno 35 pacijenata s područja županije trenutačno je četvero oboljelih, a ostali su ozdravili.

13:02 -  Prema izvješću NZJZ – a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 282 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Od 282 obrađena testa, 76 obrađenih uzoraka je s otoka Brača. Uzorci za testiranje uzimaju se kontinuirano i šalju se na daljnju obradu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su ukupno izliječene 393 osobe.

46 osoba je hospitalizirano.116 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 6 osoba nalazi se na respiratoru i to 4 iz Splitsko dalmatinske županije, a 2 iz Šibensko kninske županije.

10 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko dalmatinske županije nema novooboljelih osoba te su do sada zabilježena 554 slučaja zaraze koronavirusom.

12:08 - U Gradu Zagrebu već šesti dan nema novooboljelih.

11:26 - U Primorsko-goranskoj županiji i dalje se smanjuje broj osoba pozitivnih na koronavirus. Nema novooboljelih. Od danas je još jedna osoba ozdravila, čime se brojka ozdravljenih popela na 53, dok je 18 osoba još pozitivno. Svi su oni kod kuće, bez simptoma  i pod nadzorom epidemiologa. Smatrat će se zdravima nakon dva uzastopna negativna nalaza brisa. U samoizolaciji je 1 osoba. Nastavak ovih pozitivnih vijesti ohrabruje, ali i dalje iz Stožera civilne zaštite PGŽ upozoravaju  građane na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera, kao što je izbjegavanje bliskih kontakata, održavanje fizičke distance te higijene ruku. 

VIDEO Kako će izgledati život nakon koronavirusa? "Nema više rukovanja, ni sastanaka.."

11:25 - Na području Zagrebačke županije do utorka, 12.05.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije trinaesti dan za redom nema novooboljelih, a tri su osobe više izliječene. Do sada je ukupno izliječeno 113 osoba, a četiri su preminule.

10:52 – Prema podacima pristiglim danas ujutro u Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u zadnja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek na virus COVID-19 testirano je 159 uzoraka. Niti jedan nije bio pozitivan, već četvrti dan zaredom, pa je i ukupan broj oboljelih od početka pandemije ostao na 131 osobi.

Nakon jučerašnjih analiza epidemioloških službi značajno je smanjen broj osoba u samoizolaciji. Trenutno su pod tom mjerom 94 osobe, dakle 105 manje nego prethodnog dana. Policija je ponovno provjeravala pridržavanje te mjere, i to postupajući jednom po dojavi građana (s područja Donjeg Miholjca) te u 26 samoinicijativnih provjera, no u svih 27 slučaja provjeravane osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

Svi ostali podaci o stanju u vezi koronavirusa na području Osječko-baranjske županije ostaju kako i u prethodnom izvješću; u KBC-u Osijek hospitalizirano je sedam pacijenata, a niti jedan nije na respiratoru. Ukupan broj izliječenih osoba od početka pandemije je 104, dok je ukupan broj preminulih osam.

Iako aktualni podaci donose optimizam, važno je podsjetiti da se na području Osječko-baranjske županije od koronavirusa trenutno liječi 19 osoba (7 u KBC-e Osijek i 12 kod kuće), za 94 osoba u samoizolaciji još uvijek nije isključena mogućnost oboljenja, a nakon jučerašnjeg popuštanja mjera i otvaranja granica opasnost od oboljenja i dalje je prisutna. Upravo stoga Županijski stožer još jednom poziva sve građane da nastave poštivati propisane epidemiološke mjere i tako iskažu odgovornost prema sebi i drugima.

10:39 – Na području Šibensko-kninske županije deseti dan zaredom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ukupno 90 oboljelih, broj oporavljenih i dalje je 76. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split, od kojih su dva na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora 27 je osoba i svi su kontakti s COVID-19 pozitivnim osobama.

10:17 – U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Jučer su testirane 62 osobe i svi pristigli nalazi su negativni (ukupno je testirano 1954 osoba). U OB-u Karlovac nema ni jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još se nalaze dva oboljela, jedna osoba je preminula. U Karlovačkoj županiji izliječeno je 27 osoba. U OB Karlovac trenutačno se liječi 173 pacijenta, kroz hitni ambulantni prijam pregledano je 178 osoba, a 1050 osoba pregledano je u redovnom ambulantnom pregledu. U OB-u Ogulin leže 43 pacijenta, a 186 pregledano je ambulantno. Tijekom dana kroz drive-in testiranje bit će uzeto oko 40 uzoraka. Pod mjerama samoizolacije, kao kontakti oboljelih osoba, nalaze se 253 osobe. Stožer Karlovačke županije već je 74 dana u funkciji,  a i dalje će ostati u stalnom kontaktu te o svim informacijama izvještavati javnost, poručuju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

10:16 – Krapinsko-zagorska županija četrnaesti je dan bez novooboljelih. U  protekla 24 sata ozdravile su još četiri osobe – iz Pregrade, Oroslavja, Gornje Stubice i Lobora. Tako je na području županije ostalo 33 oboljelih, dok je onih koji su preboljeli koronavirus 105. U samoizolaciji se nalazi 30 osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

10:15 – Međimurska županija nema novooboljelih od koronavirusa, tako da je od prošlog petka i dalje jedna od rijetkih županija bez oboljelih. Obavljeno je ukupno 686 testiranja, a zaraženih je bilo samo osam. – Na nastavu je jučer došlo 242 učenika, što je samo pet posto – rekao je župan Matija Posavec koji je čestitao medicinskim sestrama i tehničarima Međunarodni dan sestrinstva. – Sestrinstvo je više od same profesije – istaknuo je.

10:12 – Tijekom 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 73 uzorka brisa, od kojih je jedan pozitivan na koronavirus (COVID-19). Riječ je o stranom državljaninu, osobi iz samoizolacije, koja je došla zrakoplovom iz Frankfurta u Zagreb 2. svibnja 2020. godine, s područja Španjolske. U navedenom zrakoplovu kasnije su evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2.

10:00 – Danas je dvoje novozaraženih u Zadarskoj županiji. Ukupan broj zaraženih u županiji je 87, dok je jedan preminuli.

Od dvoje novooboljelih, jedan je iz Biograda i imao je blage simptome, drugi je bio na letu 2.5. iz Frankfurta, a na tom letu već je bilo pozitivnih ljudi, to su radnici koji su se vraćali iz Švedske. "Testirano je 11 osoba s toga leta, i jedan je bio pozitivan", kazali su iz Stožera. Kontakti oboljelog iz Biograda pronađeni su, šest ih je, riječ je o obiteljskim kontaktima, dok se traga za kontaktom oboljelog s leta iz Frankfurta. "Riječ je o vozaču taksija koji ga je vozio iz zagrebačke luke u Zadar na mjesto prebivališta, to je kontakt za kojim trenutačno tragamo da obavijestimo čovjeka", kazali su iz Stožera.

9:32 – Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je bez novih slučajeva zaraze koronavirusom i to već 27 dana zaredom.

Jučer su testirane 44 osobe, 38 nalaza je negativno, a za šest osoba rezultati se očekuju tijekom dana. Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je osoba pozitivna na koronavirus.

9:04 – Vukovarsko-srijemska županija četrnaesti je dan bez novooboljelih osoba od COVID-19 te je tako i dalje ukupno 40 oboljelih osoba. Trenutačno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata jedna je osoba izliječena iz Vinkovaca te je tako do sada ukupno izliječenih 39 osoba na području županije. Na području županije ostala je još samo jedna oboljela osoba od COVID-19 iz Vukovara.

U protekla 24 sata testirano je 36 osoba, što je ukupno 1497 testiranih do sada na području županije. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije u županiji više nema osoba u samoizolaciji. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema pozitivnih zdravstvenih radnika.

8:27 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji događa se Brač. Događa se jedan pozitivan pacijent od koronavirusa koji je prenio zarazu na bliske kontakte, što je uobičajeno događanje u epidemiji koronavirusa. Ništa neobično, no to je podsjetnik kako je dovoljna jedna zaraza da se u slučaju nepridržavanja mjera proširi na veći broj ljudi, rekla je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem-Novosel u emisiji Hrvatskog radija ''U mreži Prvog''.

Nije željela komentirati ostavku ravnatelja KBC-a Split zbog zamjene identiteta pacijentica. – To nije u mojem području, to se ne bi smjelo događati, ali tko radi taj i griješi – rekla je Pem-Novosel.

– Dogodio se jedan pozitivan koji je prenio bolest na druge ljude, a to je događaj koji se nije smio dogoditi, kroz druženje koje nije preporučeno kroz bliske kontakte. To je pokazatelj da ovo novo normalno nije nešto što je staro i da se ne možemo družiti kao i prije, grliti, ljubiti, imati bliske kontakte, treba voditi brigu o razmaku i da ne dolazimo u bliski kontakt i ne prenosimo bolest jedni na druge – rekao je zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut.

– Žao mi je što se dogodilo na Braču. To je sve što mogu reći jer nisam te struke. Trajekt Brač-Split ujutro i popodne uvijek bude pun jer su to poslovne migracije i bilo je preuveličano da se bježi s Brača nakon izbijanja zaraze. Međuljudski odnosi prisniji su kod nas i vjerojatno je to razlog većeg broja oboljelih nego u Zagrebu – potvrdila je Trutove riječi članica vijeća Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Jelena Tabak.

Počela je treća, najopsežnija faza popuštanja epidemioloških mjera.

Video: Večernjakov online panel "Suživot zdravstva s novim koronavirusom"

– Prvi dan prošao je jako dobro. Mislim da možemo očekivati i dalje dobre rezultate kao do sada, samo moramo biti odgovorni. Treba se držati fizičkog razmaka u ugostiteljskim objektima, školama, trgovačkim centrima i trgovinama, na poslu, ne preporučujemo još povratak u tvrtke gdje postoji "open space" prostor, tu se treba još raditi od doma, ali praktički se polako vraćamo u normalu i vjerujem da će osnovnim pridržavanjem mjera sve proći dobro – rekla je Pem-Novosel.

– Prvi dan prošao je O. K. Poštuju se mjere, ali zaborave se ljudi – razmaka mora biti. Brač je prazan, svi su u kućama, sad su svi shvatili, uplašili se, a to je dobro. Vjerujem da će se sve srediti u idućih 14 dana i da neće biti problema. Novo normalno nije normalno, moramo se priviknuti na život s koronavirusom – rekao je Trut.

– Ako je osoba aktivnija, samo jedna pozitivna osoba može vrlo lako napraviti prijenos na 50-ak osoba i to je nije ništa neobično. To je svima upozorenje da se ne opustimo – rekla je Pem-Novosel.

Tabak je govorila o prvom danu u kafićima i restoranima te rekao da nije bilo velike navale

– Neki kafići i restorani nisu otvorili, neki se nisu stigli još pripremiti, a neki misle otvoriti do kraja svibnja. Otvoreno je nekih 50 posto objekata, a oni koji su otvorili pridržavali su se mjera. Civilna zaštita bila je na terenu i provjeravala sve. Nešto prometa s kavama je bilo, nije bio stampedo, bolje da nije bio, neka sve ide "mic-po-mic", još nema mnogo gostiju, prazne su ulice. Ljudi su u strahu, gledaju što mogu, što ne mogu, konobari prilaze u rukavicama i s maskom. Sasvim je drukčije, nadam se da je to jedan kratkoročni prijelazni period i da će ugostiteljstvo opet postati ono što jest jer socijalna interakcija je glavni postulat ugostiteljstva. Valjda ćemo preživjeti – komentirala je Tabak epidemiološke mjere.

6:30 – Hrvatski građani neovisno o političkoj orijentaciji snažno su podržali mjere Nacionalnog stožera i Vlade, koje se sad već popuštaju, ali slažu se da zemlju ne treba potpuno zatvoriti zbog COVID-19 jer su ekonomski troškovi previsoki, a i svjesni su da bi ekonomski pad mogao imati dalekosežnije zdravstvene posljedice. Više OVDJE.

6.15 – Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za rad hotela i iznajmljivača, kao kampova i marina, a uz niz općih pravila o fizičkoj udaljenosti od 1,5 metara, higijenske i zaštitne mjere, tu su i pravila za recepcije, bazene itd.  HZJZ je uz ostalo objavio i preporuke za turističke agencije koje se odnose kako na same poslovnice, zaštitu djelatnika i stranaka tako i na prijevoz putnika u organizaciji agencije autobusima, osobnim vozilima ili kombijima, izlete turističkim brodovima, na voditelje putovanja i turističke vodiče.   

6:00 – Jučer je počela treća faza popuštanja mjera pa su građani jedva dočekali otvaranje kafića, restorana i trgovačkih centara. Otvorene su i škole te dječji vrtići, a dopušteno je okupljanje do 40 osoba. 

VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar wakan tanka
wakan tanka
11:17 12.05.2020.

Virus slabi i vrijeme je da se prihvatimo posla...............za starije od 70 godina bi bilo pametno da se ne guraju po crkvama, autobusima......

PE
PetrusManus
10:58 12.05.2020.

Samo vi otvarajte granice i zovite turiste

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
10:58 12.05.2020.

A Stožer najavljuje dopuštanje ulazaka čak i stranim državljanima bez testiranja i bez samoizolacije. Bravo Stožer!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije