Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Beroš: Testirao sam se dva puta i bio negativan, što me iznenadilo na neki način

Ministar zdravstva Vili Beroš glasovao na glasačkom mjestu u Splitu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/6
18.08.2020.
u 20:58

Stožer civilne zaštite RH prihvatio je prijedlog Stožera Vukovarsko-srijemske županije i produljio za 15 dana odluku kojom će se svadbene svečanosti na području Vukovarsko-srijemske županije i dalje moći odvijati samo u krugu najuže obitelji

U protekla 24 sata zabilježeno je 199 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1371. Među njima je 120 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata.  Nema preminulih.

Tijek događanja:

20.58 - Epidemiolozi me uvjeravaju da je situacija pod nadzorom. Mnogo novodetektiranih dolazi iz rezervoara samoizolacije što znači da je situacija pod kontrolom. Moramo biti spremni na sve. Virus je među nama i traži sve načine da preživi - rekao je ministar Vili Beroš za Novu TV.

Ministar je kazao i kako se testirao dva puta, i to serološkim testovima.

- Oba puta sam bio negativan. Što me iznenadilo na neki način - rekao je.

19.19 - Nešto veći brojevi su rezultat veće aktivnosti preko ljeta na ovom dijelu Zemljine hemisfere gdje su se svi opustili, putovali, očito je bilo lakše virusu prodrijeti.

To se sve događa na otovrneom, više manje među mlađom populacijom pa za sada, barem u Hrvatskoj, nema težih posljedica, gotovo 90 posto inficiranih nije imalo potrebe za hospitalizacijom, ali to ne znači da se trebamo opustiti i smatrati da je sve riješeno - izjavilaje Alemka Markotić za N1.

Markotić ne vjeruje da će biti kasno što se tiče preporuka oko škola. 

- Kasnimo možda s informacijama prema javnosti, ali nekada je bolje doraditi sve da bude jasnije nego istrčavati s nedorađenim informacijama, najbolje je da možemo sve uraditi dva mjeseca prije, ali vidjeli smo da nam covid priređuje iznenađenja i da se situacija mijenja i upute koje sada donesemo morat će se mijenjati i prilagođavati situaciji - rekla je.

17:18 - Na području Međimurske županije tijekom poslijepodneva zabilježeno je šest novih slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Četiri novooboljele osobe su kontakti oboljelih, a oboljenja dvije osobe su također povezana s ljetovanjem. Svi su bez simptoma ili s vrlo blagom kliničkom slikom, i nalaze se u samoizolaciji. 

14:00 - Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 199 novih slučajeva zaraze.

13:37 – U protekla 24 sata evidentirane su dvije novozaražene osobe s područja Krapinsko-zagorske županije, s područja Grada Zlatara. Riječ je o poznatim kontaktima već oboljele osobe. U istom razdoblju zaprimljena su 46 negativna nalaza na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 63 uzoraka. 
Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije jest 14.

12:48 – Tijekom jučerašnjeg dana u Karlovačkoj županiji testirano je 99 osoba (od čega 12 u Ogulinu). Od svih pristiglih nalaza sedam je novooboljelih osoba.

"U Ogulinu imamo jednu novooboljelu osobu (muška osoba srednjih godina). Jedna novooboljela osoba je i  mlađa muška osoba s područja Ozlja, inače iz samoizolacije zbog kontakta s prethodno oboljelom osobom. S područja grada Karlovca imamo četiri novooboljele osobe: jedna mlađa ženska osoba (kontakt s prethodno oboljelom osobom, u samoizolaciji), dvije mlađe muške osobe (po povratku s mora iz Vodica) i jedna muška osoba srednjih godina. Oboljela je i jedna muška osoba srednje dobi koja inače živi u Njemačkoj, ima prebivalište na području Primorsko-goranske županije, a trenutačno boravi na području općine Tounj. Ukupno su do sada na području Karlovačke županije oboljele 131 osobe od COVID-19. U samoizolaciji s današnjim danom nalazi se 161 osoba i nije bilo kršenja mjera", priopćili su iz Stožera.

12:15 – Na području Zagrebačke županije do utorka do 11 sati evidentirano je 319 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o dvanaest osoba više.

12:05 – Na području Međimurske županije u posljednja 24 sata nema novih slučajeva oboljelih od virusa COVID-19. Testirano je 78 uzoraka. Danas su uzeta 72 nova uzorka, a ukupno ih je 2662.

11:18 – U Zagrebu je zabilježen najveći broj testiranja, čak 592. Od toga su zabilježena 32 nova slučaja, a najviše je onih koji su se vratili s godišnjeg odmora. 

11:10 – U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženskoj osobi starije životne dobi koja je ljetovala na otoku Pagu, kažu u Stožeru.

Zbog srednje teške kliničke slike smještena je u Opću bolnicu Varaždin. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji ovo je 83. registrirani slučaj zaraze, dok se 13 slučajeva dodatno vodi zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Aktivnih je 17 slučajeva, a 14 ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 69 osoba.

Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja se zarazila za vrijeme ljetovanja na otoku Pagu. Zbog srednje teške kliničke slike smještena je u Opću bolnicu Varaždin.

10:40 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 387 obrađenih testova, danas je 36 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju, i to iz Splita 20, Hvara 1, Kaštela 2, Omiša 2, Sinja 5, Solina 3, Klisa 1, Otoka 1 i Podstrane 1 osoba.

Uz 36 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID-19 infekciju, s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna su i tri strana državljana i to jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i dvije osobe iz Rusije koje su testirane u Splitu.

Od 36 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 997 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 14 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

10:38 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nitko nije obolio od zarazne bolesti COVID-19. Uzorkovano je 109 uzoraka. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 349 osoba: 343 osobe su kontakti oboljelih; šest osoba se javilo nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.
Na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije od bolesti COVID-19 liječe se tri osobe.

10:18 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je rekordnih 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 230, dok je broj aktivnih slučajeva 49. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području ove županije je 172.

9:54 – Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji. Kod dvije osobe riječ je o obiteljskim kontaktima, a za ostale se utvrđuju kretanja i kontakti. Trenutačno su na području županije 72 aktivna slučaja. Troje novooboljelih je s područja Grada Zadra, a po jedan iz općina Zemunik Donji, Posedarje, Pakoštane te Sv. Filip i Jakov.

U samoizolaciji su 353 osobe, nadzor je istekao za njih 4939, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 158 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano osam pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, od kojih su dvoje na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

9:53 – U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata testirano je ukupno 220 uzoraka, a od toga je pet bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novooboljele osobe s područja su Osijeka, a jedna s područja Ispostave ZZJZ Đakovo (Punitovci).  Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 27 njihovih kontakata, pa je sada u samoizolaciji ukupno 271 osoba.

Dva pacijenta oboljela od koronavirusa jučer su iz KBC-a Osijek puštena na kućno liječenje, pa je u bolnici trenutačno hospitalizirano 24 pacijenta, od kojih su pet na respiratoru. Policija nije dobila dojave građana o kršenju samoizolacije, a u osam samoinicijativnih provjera sve osobe zatečene su na prijavljenoj adresi.

Nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera u pojedinim europskim zemljama od jučer je u i Osijeku povećan interes hrvatskih građana za testiranje na koronavirus uz vlastito plaćanje. Testiranje se može obaviti svaki dan u Kliničkom bolničkom centru Osijek (uzimanje uzoraka je od 7.30 do 10.30 sati) te od ponedjeljka do petka u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ (uzimanje uzoraka je od 7.30 do 9.00 sati).

9:47 – Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, deset je novooboljelih osoba od  zarazne bolesti COVID-19. Četiri osobe su s područja općine Hrvatska Dubica, dvije osobe s  područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Popovače, jedna osoba s područja grada Siska te jedna osoba s područja grada Petrinje. Riječ je o najvećem dnevnom broju novooboljelih u ovoj županiji od početka epidemije.

9:46 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 3 su nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 iz Vinkovaca, 1 iz Županje i 1 iz Nuštra), a nema preminulih. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 558, od kojih su 402 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji 29 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 94 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6878. U samoizolaciji na području županije je 190 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pozitivno je 8 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 9 radnika (7 medicinskih sestara/tehničara i 2 druga zdravstvena radnika).

9:40 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite. Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih osoba koronavirusom, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji šest je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se u samoizolaciji nalaze 73 osobe.

9:29 – U Primorsko-goranskoj županiji šest je novozaraženih, sve mladi ljudi, kontakti prethodno zaraženih ili povratnici s odmora u Dalmaciji.

9:21 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 277 uzoraka briseva (138 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 7 pozitivnih. Pet osoba su djelatnici objekta za preradu i prodaju mesa u Puli. U tijeku je provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora.

Za 2 osobe u tijeku je epidemiološka obrada. Izliječene su 3 osobe. Trenutačno je 21 aktivan slučaj. U mjerama samoizolacije nalazi se 133 osoba.

8:49 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze koronavirusom, sve osobe nalaze se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 60 osoba, a ukupno je testirano 4297 osoba. Na posljednjem testiranju bilo je 65 uzoraka, od kojih su dva bila pozitivna na koronavirus. Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:24 – Na području Virovitičko-podravske županije jedna je nova osoba zaražena virusom SARS-CoV-2. Riječ je o liječniku, koji se, iz do sada poznatih podataka zarazio na ljetovanju, a njegova tri kontakta, nalaze se u samoizolaciji.

– Pokazala se opravdanost testiranja zdravstvenih djelatnika prije povratka na posao s godišnjeg odmora ili s nekog rizičnog događanja, kao što je primjerice svadba ili noćni izlazak. Naša je obveza i dužnost, osim čuvanja naših građana od ove bolesti, primarno i štititi zdravstveni sustav netaknutim od virusa SARS-CoV-2, kako bi se zdravstveno osoblje moglo baviti liječenjem oboljelih. Naš liječnik odgovorno se javio na testiranje. Nalazi se na kućnom liječenju i ima slabije izražene simptome bolesti COVID-19 – izjavio je dr. Miroslav Venus, član Stožera civilne zaštite VPŽ, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ, kao i predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske.

Inače, u posljednja 24 sata, od 28 testiranih osoba, 27 ih je bilo negativno i jedan pozitivan, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Broj testiranih, od početka epidemije u VPŽ je trenutno 2.625. Podsjetimo, od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 36 osoba se zarazilo korona virusom. Od toga, četiri osobe su trenutno aktivne, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

7:20 – Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak izjavio je u ponedjeljak da će povjerenstvo pri Ministarstvu obrazovanja vrlo detaljno propisati mjere za početak školske godine, dodavši kako ne očekuje velike promjene. 

Opće je mišljenje i povjerenstva i ljudi s kojima smo razgovarali da bi djeca trebala krenuti u školu, pa će se onda, ako bude potrebno, mjere korigirati tijekom vremena, istaknuo je.

"Naravno da treba imati rezervnu varijantu, ako netko oboli i ide u samoizolaciju da može onda pratiti e-nastavu ili da bude videonastava, moramo biti spremni za sve scenarije koji se eventualno mogu dogoditi", rekao je Capak. 

Ključne riječi

Komentara 41

SV
sveznam1
10:45 18.08.2020.

ljudi u splt-dalm ne pridzavaju se mjera pocnite vec jednom kontrolirate mjere !!!

GI
gitara1
12:25 18.08.2020.

Noćni klubovi su ipak zavrtili sezonu. Vlasnici su zaradili i ove godine. Sad otkazuju svi. Je li vrijedilo to dopustiti? Turizam je mogao potrajati još mjesec dana...

MR
Mrtveduše
12:57 18.08.2020.

Bilo bi dobro znati o kojoj mesnici je riječ u Puli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije